Ο ρόλος της ενημέρωσης και η ατομική ευθύνη

ο-ρόλος-της-ενημέρωσης-και-η-ατομική-ευ-587215

Υπερδιπλάσιος του εθνικού μέσου όρου είναι ο αριθμός των δωρητών οργάνων σώματος στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την επιστημονικά υπεύθυνη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, που μίλησε στη χθεσινή δεύτερη και τελευταία ημέρα της διημερίδας, που διοργάνωσαν η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και το γραφείο εκπαίδευσης του Νοσοκομείου Βόλου. Ενώ, δηλαδή, ο πανελλαδικός μέσος όρος είναι κάτω από τους τέσσερις δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στη Βόρεια Ελλάδα αντιστοιχούν πάνω από δέκα δότες ανά εκατομμύριο.

Βεβαίως, η απόσταση από χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που αντιστοιχούν 35 – 40 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, είναι τεράστια, ωστόσο παρατηρούμε ότι στη Βόρεια Ελλάδα, που αποτελεί επίκεντρο των μεταμοσχεύσεων στα Νοσοκομεία Παπαγεωργίου, ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο, η δουλειά που γίνεται από τους αρμόδιους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς αποδίδει καρπούς.

Σωστή και διαρκής ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και στοχευμένες δράσεις για τη διάδοση του μηνύματος της δωρεάς οργάνων είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας στο συγκεκριμένο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, όπου από ό,τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία δεν επηρεάζεται ο κόσμος ούτε από ιδεοληψίες, ούτε από προκαταλήψεις, ούτε από την όποια δυσπιστία εξακολουθεί να περιβάλλει το ευαίσθητο αυτό θέμα.

Τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν στο θέμα της σωστής και της συνεχούς ενημέρωσης. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας στη Βόρεια Ελλάδα και το αίτιο της αποτυχίας στην υπόλοιπη χώρα, τη στιγμή που αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των συνανθρώπων μας, οι οποίοι έχουν άμεση ανάγκη από μεταμόσχευση. Οι όποιες επιφυλάξεις υφίσταντο αναφορικά στη θέση της Εκκλησίας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα εκτιμούμε ότι διαλύθηκαν μετά και την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, χθες στη διημερίδα του Νοσοκομείου Βόλου.

Ο ρόλος της Εκκλησίας στο θέμα της δωρεάς οργάνων είναι καθοριστικός για λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται. Μία ενδεχόμενη αρνητική στάση, βασιζόμενη σε θεολογικά και πνευματικά επιχειρήματα, θα μπορούσε να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο ως προς τις πιθανότητες επιτυχίας της όποιας προσπάθειας ενημέρωσης του κόσμου. Από τη στιγμή, ωστόσο, που η Εκκλησία, με την οποία ένα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού διατηρεί άρρηκτες σχέσεις, εκφράζεται θετικά και στηρίζει ανεπιφύλακτα την εκστρατεία για τη δωρεά οργάνων, εφόσον ο ασθενής είναι κλινικά νεκρός, τότε τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας και ο ιατρικός κόσμος οφείλουν να βγουν από τον σημερινό τους λήθαργο και να πρωτοστατήσουν στο όλο εγχείρημα.

Η απόλυτη πράξη ανθρωπιάς και ανιδιοτελούς αγάπης αφορά σε όλους, καθώς άπαντες θεωρούνται εν δυνάμει λήπτες οργάνων. Ο νέος νόμος, που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ευνοεί την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των δωρητών, αρκεί να υπάρξει η απαιτούμενη προεργασία για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Στη συνέχεια το θέμα της δωρεάς οργάνων πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης στην κάθε οικογένεια, έτσι ώστε όταν συμβεί το μοιραίο, το στενό οικογενειακό περιβάλλον του συνανθρώπου μας, που διατηρείται στη ζωή με μηχανικά μέσα και δεν είναι αναστρέψιμη η πορεία της υγείας του, να μπορεί να λάβει τη σωστή απόφαση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου