Προεκλογική στρατηγική χωρίς σεβασμό στους ψηφοφόρους

προεκλογική-στρατηγική-χωρίς-σεβασμ-592706

Προς το παρόν οι παροχές που υλοποιήθηκαν και αυτές που έχουν εξαγγελθεί δεν αρκούν, ώστε να ανατραπεί η δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ

Θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Μέχρι τις εκλογές το πολιτικό σκηνικό, που θα στήσουν οι δύο βασικοί διεκδικητές της εξουσίας, θα είναι κάπως έτσι. Οι μεν της κυβέρνησης θα επικεντρώσουν την προεκλογική τους τακτική από τη μια στην προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας με δηλώσεις που προσβάλλουν τη νοημοσύνη των πολιτών και πλήττουν περαιτέρω την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και από την άλλη στην καλλιέργεια κλίματος σκανδαλολογίας, με σκοπό να πλήξουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους και να κερδίσουν δημοσκοπικούς πόντους.

Οι δε της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επικεντρώσουν τη δική τους προεκλογική στρατηγική αφενός στην περαιτέρω αποδόμηση της κυβέρνησης, εκμεταλλευόμενοι τα επαναλαμβανόμενα πολιτικά ατοπήματα των κυβερνητικών στελεχών και αφετέρου στην ενίσχυση του αφηγήματος του κόμματός τους για την επόμενη μέρα στην οικονομία, που έχει προαναγγελθεί προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τη μείωση των υπερπλεονασμάτων, τα οποία έχουν συμφωνηθεί μέχρι το 2022.

Το Μακεδονικό θα διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα. Ηδη έχει καλλιεργηθεί ένα εξαιρετικά δυσμενές κλίμα για την κυβέρνηση. Οι αντιδράσεις οργανωμένων και μη ομάδων πολιτών στις συγκεντρώσεις με κεντρικούς ομιλητές υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελούν κινήσεις εκτόνωσης της οργής του κόσμου για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ολες αυτές οι διαμαρτυρίες, που συχνά πυκνά καταλήγουν σε επεισόδια και συγκρούσεις με την Αστυνομία (με τραυματίες και συλλήψεις), είναι προάγγελος του εκλογικού καταποντισμού του κυβερνώντος κόμματος.

Οσο, δε, ο πρωθυπουργός και οι αρχιτέκτονες της επίμαχης συμφωνίας συνεχίζουν να την αποθεώνουν, κάνοντας λόγο για διπλωματικό αριστούργημα, τόσο οι κάτοικοι της Μακεδονίας εξοργίζονται, με την ημέρα των εθνικών εκλογών να μετατρέπεται για εκείνους σε τιμωρίας της κυβέρνησης, που συμφώνησε στη νέα ονομασία των Σκοπίων.

Αν αποδεχτούμε λοιπόν την εκτίμηση ότι στη Βόρεια Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ θα γνωρίσει μια άνευ προηγουμένου εκλογική συντριβή, το κυβερνητικό επιτελείο αναγκαστικά θα επικεντρώσει τον προεκλογικό του σχεδιασμό στην παροχολογία και στις προσλήψεις. Προς το παρόν οι παροχές που υλοποιήθηκαν και αυτές που έχουν εξαγγελθεί δεν αρκούν, ώστε να ανατραπεί η δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε καν η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν συνέβαλε στο να μειωθεί η διψήφια διαφορά με τη ΝΔ. Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις, μάλλον είναι πολύ αργά για εκλογικές ανατροπές και εκπλήξεις, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη τα στενά χρονικά όρια που υπάρχουν μέχρι την εκλογική περίοδο του Μαΐου.

Ολα αυτά τα αρνητικά δεδομένα προκαλούν μια σχεδόν μη αναστρέψιμη κατάσταση για την κυβέρνηση. Το κλίμα γίνεται ακόμη χειρότερο από τις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, που προσπαθούν με κυνικό και θρασύ τρόπο να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και να παρουσιάσουν μια εικόνα, η οποία απέχει παρασάγγας από αυτή που γνωρίζει και βιώνει καθημερινά ο απλός πολίτης. Αν σιωπούσαν μέχρι τις εκλογές όλοι αυτοί οι κυβερνητικοί καλοθελητές, που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα με τις δηλώσεις τους, ίσως να βελτιωνόταν η εικόνα της κυβέρνησης.

Για τον άνεργο, τον χαμηλόμισθο, τον χαμηλοσυνταξιούχο και τον μικρομεσαίο επαγγελματία, που δίνουν καθημερινά έναν πραγματικό αγώνα επιβίωσης, οι απόψεις του τάδε ή του δείνα ακριβοπληρωμένου υπουργού, ο οποίος τοποθετείται σε φλέγοντα θέματα της κοινωνίας με σκοπό να παρουσιάσει μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα και να κολακέψει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση προσβλέποντας σε προφανή πολιτικά ανταλλάγματα, κινούνται στα όρια της φαιδρότητας και προσβάλλουν τη νοημοσύνη όσων σκέπτονται χωρίς κομματικές παρωπίδες. Ευτυχώς στη χώρα μας εκείνοι είναι πλέον συντριπτικά περισσότεροι από όσους καμαρώνουν για την πρώτη αριστερή κυβέρνηση και υιοθετούν χωρίς δεύτερη σκέψη τα φληναφήματα της επικοινωνιακής προπαγάνδας του Μεγάρου Μαξίμου.

Δημόσιες τοποθετήσεις, όπως αυτή του υφυπουργού Εργασίας στη Βουλή για τους συνανθρώπους μας που έπαψαν να τρώνε από τα σκουπίδια μετά την αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το 2015, κάνουν ακόμη πιο εύκολο το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καθιστούν αναγκαστική επιλογή την ψήφο προς τη ΝΔ, ακόμη και για όσους περιλαμβάνονται στη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Αν, δε, προσπαθήσει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει για προεκλογικούς λόγους τις υποθέσεις που έχουν οσμή σκανδάλου, αλλά δεν υπάρχουν ακλόνητα στοιχεία ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι πολιτικοί της αντίπαλοι, τότε θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εχοντας χάσει οριστικά το ηθικό του πλεονέκτημα, από τη στιγμή που ανέχτηκε περίεργες συμπεριφορές υπουργών του με «ξεχασμένα» εκατομμύρια στα «πόθεν έσχες» τους, άλλων συναδέλφων τους οι οποίοι είτε είχαν ύποπτες επαφές με επιχειρηματίες, είτε καταγγέλθηκαν για χρηματισμό μέσα στο υπουργικό συμβούλιο, είτε πήραν δάνεια με αμφιλεγόμενους όρους από τράπεζες στις οποίες κάνει κουμάντο ο ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνών κόμμα κινδυνεύει να καταποντιστεί και να έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ μετά το πρώτο μνημόνιο, αν βασίσει την προεκλογική του στρατηγική, ενόψει των ερχόμενων εθνικών εκλογών, στην παραπλάνηση του κόσμου και στη σπίλωση πολιτικών χαρακτήρων.

Αν πάλι επικεντρώσει στο έργο που παρήχθη στην προγραμματική του πρόταση για τη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας και δεν μετατρέψει το προεκλογικό σκηνικό σε πολιτική αρένα, τότε υπάρχουν ελπίδες για μια αξιοπρεπή και πάνω από όλα διαχειρίσιμη ήττα. Οι ψηφοφόροι ξέρουν πώς να αξιολογήσουν τις πολιτικές συμπεριφορές και πώς να στηρίξουν ή να τιμωρήσουν με την ψήφο τους κόμματα και υποψηφίους. Εκτός και αν οι τελευταίοι συνεχίσουν στην τακτική της εξαπάτησης και της υποσχεσιολογίας, θεωρώντας πως απέναντί τους έχουν πρόβατα και όχι ανθρώπους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου