Γιώργος Λαμπράκης: Ασπίδα ενάντια στην αισχροκέρδεια

γιώργος-λαμπράκης-ασπίδα-ενάντια-στη-293118

Τη δική τους απάντηση στην ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών στην αγορά και την αισχροκέρδεια των μεσαζόντων, δίνουν τα τελευταία χρόνια οι Βολιώτες καταναλωτές. Αυτή η απάντηση είναι μονολεκτική και φέρει τον εύγλωττο τίτλο ΑΝΩΣΗ. Πρόκειται για μια εθελοντική προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από τριάμισι περίπου χρόνια, όταν ομάδες πολιτών ανά την Ελλάδα αποφάσισαν να οργανωθούν ενάντια στην προκλητική πρακτική των χονδρεμπόρων να παρεμβαίνουν στην αγορά, εκτοξεύοντας στα ύψη τις τιμές προϊόντων πρώτης ανάγκης. Στο Βόλο το τότε κίνημα της πατάτας μετεξελίχθηκε σε μια οργανωμένη προσπάθεια διάθεσης προϊόντων σε τιμές χαμηλότερες έως και 50% σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά. Τον ερχόμενο Φεβρουάριο η ΑΝΩΣΗ συμπληρώνει τέσσερα χρόνια και ο απολογισμός της σε αυτό το διάστημα είναι πράγματι εντυπωσιακός. Περισσότεροι από 1.500 τόνοι προϊόντων έχουν διατεθεί, ενώ ο αριθμός των παραγγελιών που εξυπηρετήθηκαν φτάνει τις 50.000. Περισσότερες από 15.000 οικογένειες Βολιωτών επωφελήθηκαν από τη δράση των εθελοντών και προμηθεύτηκαν είδη πρώτης ανάγκης όπως λάδι, μέλι, τυροκομικά προϊόντα, χαρτικά, απορρυπαντικά, όσπρια, κρεμμύδια, πατάτες και φρούτα σε τιμές κάτι παραπάνω από ανταγωνιστικές.

Οι εμπνευστές αυτής της προσπάθειας αλλά και όσοι την πλαισίωσαν και την ενίσχυσαν με την πάροδο των χρόνων, έδωσαν μια ουσιαστική λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα των καταναλωτών που κάθε φορά που πήγαιναν στο σούπερ μάρκετ έβλεπαν τις τιμές των προϊόντων να αυξάνονται. Η δεδομένη αδυναμία ή η ύποπτη ανοχή των ελεγκτικών μηχανισμών να επιβάλουν κανόνες σε μια αγορά, όπου ο πιο ισχυρός κερδίζει ανεξέλεγκτα και ο ανίσχυρος πληρώνει μονίμως τα σπασμένα, επέβαλε τη δημιουργία του κινήματος χωρίς μεσαζόντες. Αρχικά αυτές οι προσπάθειες, τόσο στο Βόλο, όσο και πανελλαδικά θεωρήθηκαν μόδα της εποχής που θα περάσει γρήγορα. Οσο όμως περνούσε ο καιρός και η ανταπόκριση των καταναλωτών μεγάλωνε, ενώ ταυτόχρονα μάκραινε και η λίστα των προϊόντων τα οποία εντάσσονταν στις μηνιαίες παραγγελίες των εθελοντών, τόσο οι πολέμιοι της συγκεκριμένης προσπάθειας άρχιζαν να ανησυχούν. Πρώτα με απροκάλυπτους εκβιασμούς κατά των παραγωγών, οι οποίοι έφτασαν σε σημείο να απειλούνται ώστε να μην διαθέσουν τα προϊόντα τους απευθείας στο λεγόμενο «κίνημα της πατάτας» και στη συνέχεια με παρεμβάσεις σε ανώτερο επίπεδο, προσπάθησαν να ματαιώσουν το όλο εγχείρημα. Μέχρι και υπουργική απόφαση εκδόθηκε για την απαγόρευση στους παραγωγούς της απευθείας διάθεσης αγροτικών προϊόντων προς τους καταναλωτές, παρά μόνο σε μικρούς δήμους με πληθυσμό μέχρι 3.000 κατοίκους. Προβλέπονται μάλιστα αυστηρές ποινές για όσους ρισκάρουν να την αψηφήσουν, όπως η κατάσχεση των προϊόντων η κατάσχεση του οχήματός τους, καθώς και η επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 5.000 ευρώ.

Ευτυχώς καμία από αυτές τις αθέμιτες πρακτικές δεν αποδυνάμωσε το κίνημα, αντίθετα η προσπάθεια έχει ενδυναμωθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ η όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή καταναλωτών στις μηνιαίες παραγγελίες οπλίζει με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη τους εθελοντές. Αυτή τη στιγμή ο συνολικός τους αριθμός στην ΑΝΩΣΗ φτάνει τα 50 άτομα που μια φορά το μήνα συγκεντρώνονται στο χώρο του πάρκινγκ στο πανθεσσαλικό στάδιο και οργανώνουν υποδειγματικά την όλη διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο ότι στα σχεδόν τέσσερα χρόνια που λειτουργεί το κίνημα στο Βόλο δεν έχει ακουστεί το παραμικρό παράπονο, η παραμικρή έστω διαμαρτυρία για την ποιότητα και τις τιμές των προϊόντων που διατίθενται. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και έχει κάνει δική του υπόθεση το κίνημα χωρίς μεσάζοντες. Δεν υπάρχει άλλωστε άλλη εναλλακτική επιλογή για τους πολίτες που έχουν υποστεί αλλεπάλληλες περικοπές στα εισοδήματά τους και έχουν μπροστά τους ένα ακόμη δυσκολότερο μνημόνιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου