Ο Συνήγορος του Πολίτη δίνει το ερέθισμα

ο-συνήγορος-του-πολίτη-δίνει-το-ερέθισ-338364

Να σκεφτεί κανείς πως όλοι ομονοούν ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το brain drain και πως θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, ώστε οι νέοι να παραμείνουν στη χώρα και να συμβάλλουν, τώρα που δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ουσιαστικής ανάκαμψης

Επιτέλους, βγήκε ο Συνήγορος του Πολίτη να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, αποδοκιμάζοντας την Πολιτεία για τον τρόπο, με τον οποίο συμπεριφέρεται σε Ελληνες φοιτητές του εξωτερικού, που περιμένουν χρόνια ολόκληρα για να αναγνωριστούν τα πτυχία τους.

Εχοντας γίνει αποδέκτης καταγγελιών από θιγόμενους φοιτητές, που έχουν χάσει ευκαιρίες απασχόλησης εξαιτίας της αβελτηρίας του κράτους και ακατανόητης εμμονής, ο Συνήγορος του Πολίτη έρχεται και ζητεί την αναπροσαρμογή του πλαισίου της αναγνώρισης τίτλου σπουδών από εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού και τον εξορθολογισμό της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με χρονοβόρες διαδικασίες.

Προσωπικά είμαι σε θέση να γνωρίζω τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις αξιόλογων φοιτητών, που τελείωσαν με πολύ καλή βαθμολογία ξένα Πανεπιστήμια και ακόμη περιμένουν την αναγνώριση των πτυχίων τους. Βρίσκονται σε απόγνωση και εκείνοι και οι οικογένειές τους, που έχουν να κάνουν με αρτηριοσκληρωτικούς υπηρεσιακούς παράγοντες, που, ενώ έχουν όλες τις οδηγίες για το τι πρέπει να πράξουν, στρογγυλοκάθονται στις καρέκλες τους και αντί να δώσουν λύση, τους ταλαιπωρούν ζητώντας ξανά και ξανά δικαιολογητικά για τα αυτονόητα.

Μέχρι σήμερα ο Συνήγορος του Πολίτη έχει διαμεσολαβήσει σε πολλές υποθέσεις ακαδημαϊκής και επαγγελματικής αναγνώρισης και πρόσβασης στην αγορά εργασίας, με γνώμονα τη θωράκιση του δικαιώματος στην εργασία, στην ίση μεταχείριση, στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και των εμποδίων στην ισότιμη συμμετοχή στην οικονομική και κοινωνική ζωή, μεταξύ άλλων.

Η σημασία της αναγνώρισης των τίτλων σπουδών γίνεται πιο κατανοητή, εάν λάβει κανείς υπόψη ότι ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών, που σπουδάζουν στο εξωτερικό, υπερβαίνει τον αντίστοιχο άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Ο αριθμός των φοιτητών μας, που σπουδάζουν σε ιδρύματα του εξωτερικού, υπερβαίνει τον αντίστοιχο της Ισπανίας, αν και ο πληθυσμός της τελευταίας είναι πέντε φορές μεγαλύτερος της Ελλάδας», επισημαίνεται στην έκθεση, που παρουσίασε ο Συνήγορος του Πολίτη. Σύμφωνα, δε, με στοιχεία της Eurostat, που επικαλέστηκε, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη με διαφορά μεταξύ των χωρών της Ενωσης, σε ό,τι αφορά στην αναλογία φοιτητών επί του συνόλου του πληθυσμού.

Είναι, δηλαδή, μία μεγάλη δύναμη, που μπορεί να είναι χρήσιμη στη χώρα, αν φυσικά έχει τις δυνατότητες για ίσες ευκαιρίες και ομαλή πρόσβαση στην αγορά εργασίας, διότι μέχρι σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Να σκεφτεί κανείς πως όλοι ομονοούν ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το brain drain και πως θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, ώστε οι νέοι να παραμείνουν στη χώρα και να συμβάλλουν, τώρα που δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ουσιαστικής ανάκαμψης. Η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη μπορεί να αποτελέσει το ερέθισμα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα κακώς κείμενα. Οι ανάγκες της χώρας δεν μπορεί να περιμένουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου