Στήριξη της αγοράς εργασίας με στοχευμένες δράσεις

στήριξη-της-αγοράς-εργασίας-με-στοχευ-373184

Η απόφαση της νέας διοίκησης του ΟΑΕΔ να αλλάξει η φιλοσοφία των προγραμμάτων, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση

Χρόνια τώρα οι εκάστοτε διοικήσεις του ΟΑΕΔ επιχειρούν, ανάλογα την οπτική γωνία που προσεγγίζουν το όλο θέμα, να βάλουν ένα επιπλέον λιθαράκι στην αναβάθμιση και την εξέλιξη του νευραλγικού Οργανισμού.

Για να είμαστε δίκαιοι, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας, όλες οι διοικήσεις άφησαν το αποτύπωμά τους, αναλαμβάνοντας διάφορες πρωτοβουλίες.

Τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός, όπως επισημάνθηκε πρόσφατα στον απολογισμό της προηγούμενης διοικητικής αρχής, υπήρξε εργαστήριο και πεδίο εφαρμογής μεγάλων δομικών αλλαγών, με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση του ρόλου στην αγορά εργασίας ως προς τη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των ανέργων για σταθερή επαγγελματική ένταξη και των επιχειρήσεων για πρόσληψη κατάλληλου εργατικού δυναμικού. Οι αλλαγές που δρομολογήθηκαν προσδοκάται ότι θα οδηγήσουν στον μετασχηματισμό του από έναν γραφειοκρατικό φορέα παροχής επιδομάτων και επιχορηγήσεων σε μία σύγχρονη κοινωνική υπηρεσία απασχόλησης και παράλληλα θα συμβάλλουν στην οικοδόμηση του νέου μοντέλου κοινωνικού κράτους, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, αντλώντας συμπεράσματα από την εμπειρία της οικονομικής κρίσης που αφήνει πίσω της.

Είναι εξίσου θετικό πως με τα παραπάνω μηνύματα συμφωνεί και η νέα διοίκηση, η οποία μάλιστα κάνει ένα βήμα παραπέρα, αφού προανήγγειλε αλλαγή της φιλοσοφίας στα προγράμματα που προκηρύσσει ο Οργανισμός και τα οποία είναι προφανές ότι χρειάζονται αφενός lifting και αφετέρου αλλαγή στόχευσης.

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ τα στοιχεία κατέδειξαν ότι μικρομεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον νομό αναζητούν τεχνικά καταρτισμένο προσωπικό, αναζητούν χειρώνακτες για τις επιχειρήσεις τους και δυστυχώς τις περισσότερες φορές φεύγουν άπραγες από τον ΟΑΕΔ. Οι περισσότεροι άνεργοι αναζητούν εργασία στο δημόσιο και ως εκ τούτου ακόμη και εξειδικευμένοι να αποφεύγουν να μπουν στη διαδικασία να βρουν δουλειά σε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα.

Για αυτό και η απόφαση της νέας διοίκησης να αλλάξει η φιλοσοφία των προγραμμάτων, προκειμένου αυτά να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν σε όλα σχεδόν τα προγράμματα, όπως αυτά κοινωφελούς εργασίας, επιδοτούμενων θέσεων σε δημόσιους φορείς και ιδιωτικές επιχειρήσεις, προγράμματα πτυχιούχων, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και προγράμματα κατάρτισης.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο ΟΑΕΔ επιθυμεί να προκηρύσσει προγράμματα, τα οποία όχι μόνο θα απευθύνονται στους ανέργους, αλλά θα έχουν ανταπόκριση και από τις επιχειρήσεις, γιατί σήμερα υπάρχουν 15 ανοιχτά προγράμματα στον ΟΑΕΔ, τα οποία παραμένουν τόσους μήνες ανοιχτά, γιατί δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην κατάρτιση και στην εργασιακή εμπειρία, καθώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να είναι καταρτισμένος και έμπειρος γιατί αυτό ζητεί η αγορά εργασίας. Αυτό εξάλλου είναι το πρόβλημα των προγραμμάτων σήμερα η αναντιστοιχία μεταξύ των προσόντων που προσφέρονται και αυτών που ζητεί η αγορά εργασίας.

Αν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, τότε σίγουρα ο προσανατολισμός των ανέργων θα είναι διαφορετικός και βέβαια πιο αποτελεσματικός απ’ ό,τι ισχύει σήμερα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου