ΤΟΠΙΚΑ

Διάλογος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και την εμβάθυνση της δημοκρατίας

διάλογος-για-τη-συνταγματική-αναθεώρ-548644

«H Συνταγματική Αναθεώρηση, αποτελεί βήμα διεύρυνσης και εμβάθυνσης της δημοκρατίας» επισήμανε χθες ο Μιχ. Σπουρδαλάκης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πρόεδρος της Επιτροπής διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλατζάς» στον Βόλο, την οποία συντόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλλής.

Ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, ο οποίος κατέρχεται υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, με δηλώσεις του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μίλησε για τον πλούσιο διάλογο που επετεύχθη με τους πολίτες για όλα τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας.

Κυρίαρχο αίτημα των πολιτών είναι, όπως τόνισε ο κ. Σπουρδαλάκης, η εμβάθυνση της δημοκρατίας και η συνταγματική κατοχύρωση αξιοπρεπών συνθηκών ζωής για τους πολίτες». Ο πρόεδρος της επιτροπής διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, πρόσθεσε επίσης πως ήταν ιδιαίτερα σημαντικό ότι κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, ήταν συμμέτοχοι οι ίδιοι οι πολίτες στο διάλογο για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, άρα «συνδιαμορφωτές στη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων», όπως σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό θέμα η κρίση της πολιτικής αντιπροσώπευσης, η οποία οδηγεί τους πολίτες στην αδράνεια και στην αποχή από το πεδίο του Πολιτικού.

Συνεχίζοντας τον συλλογισμό του, ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης και με αφορμή τις ευρωεκλογές, σημείωσε πως «η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει για να υπάρξει, και αυτό σημαίνει μια δραστική αλλαγή συσχετισμών στις επερχόμενες εκλογές», σύμφωνα με τον ίδιο.

Ακόμη τόνισε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι προϊόν και της κρίσης αντιπροσώπευσης που επικρατεί σε πάρα πολλές χώρες. Για αυτόν τον λόγο η βασική λογική που διέπει τις προτάσεις για την συνταγματική αναθεώρηση είναι ο περαιτέρω εκδημοκρατισμός του συντάγματος, που έχει σαν σκοπό την κατοχύρωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο κ. Σπουρδαλάκης έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας την ανάγκη συνεχούς διαλόγου με την κοινωνία, έτσι ώστε οι πολίτες να μην έχουν στο μυαλό τους ότι η πολιτική διευθέτηση των κοινωνικών ζητημάτων είναι μία υπόθεση των ειδικών, αλλά να ξαναμπούν στο πολιτικό προσκήνιο συμμετέχοντας μέσω της διαβούλευσης στην συνδιαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων», όπως είπε.

Στον διάλογο που ακολούθησε, παρενέβη και ο πρώην νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, ως Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου