Ανάπτυξη με ουσιαστικό αντίκρισμα

ανάπτυξη-με-ουσιαστικό-αντίκρισμα-580715

Είναι πλέον σαφές πως η ανάπτυξη, για να υπάρξει ουσιαστικό αντίκρισμα στην εθνική οικονομία, πρέπει να έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση και ταυτότητα. Είναι ανάγκη να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε ένα άλλο μοντέλο, ώστε η παραγωγική βάση μας να γίνει ανταγωνιστική, παραδέχονται κάθε φορά οι εκάστοτε κυβερνώντες.

Μέχρι σήμερα όμως, εκτός από αποσπασματικές και μεμονωμένες παρεμβάσεις, ολοκληρωμένο σχέδιο δεν υπήρξε. Μέχρι τώρα η Ελλάδα στήριξε την ανάπτυξή της, σε μεγάλο βαθμό, στον εξωτερικό δανεισμό. Είχε δημιουργηθεί ένα εύκολο εργαλείο για μια εύκολη ανάπτυξη και εύκολη κοινωνική πολιτική. Αυτό το εργαλείο δεν υπάρχει προοπτική να το έχουμε ξανά στην έκταση και το χαμηλό κόστος που το είχαμε στο παρελθόν.

Για αυτό πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε εμείς με τις δικές μας δυνάμεις και πώς θα πάμε συντεταγμένα προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να ζούμε από τα δανεικά, το χρέος της χώρας θα γιγαντώνεται και κάθε δύο χρόνια θα χρειαζόμαστε και νέες παρεμβάσεις, ώστε να μην προκύψει οικονομικός εκτροχιασμός.

Είναι προφανές πως εδώ που φτάσαμε το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η αποεπένδυση, καθώς οι επενδύσεις την περίοδο της κρίσης μειώθηκαν κατά 67%.

Ανάκαμψη της οικονομίας δεν μπορεί να υπάρξει, όπως λένε όσοι παρακολουθούν την πορεία της, αν άμεσα οι επενδύσεις δεν φτάσουν τουλάχιστον τα 107 δισ., ώστε να προκύψει έστω και μερική αντιμετώπιση της ανεργίας, αφού υπολογίζεται ότι μπορούν να δημιουργηθούν με ένα τέτοιο επενδυτικό πρόγραμμα χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Και για να γίνει αυτό θα πρέπει αφενός να απαλειφθούν οι ιδεοληψίες και να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον και αφετέρου οι τράπεζες να παρέχουν ρευστότητα στην αγορά.

Μέχρι σήμερα το τραπεζικό σύστημα είναι αντιαναπτυξιακό και έχει οδηγήσει σε μια οικονομία κλειστή και σε μια αγορά στην οποία με πολύ μεγάλη δυσκολία μπαίνουν καινούργιες επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αναπτύξουν νέες δημιουργικές πρωτοβουλίες.

Μπορεί να είναι σημαντικό κατόρθωμα η δημοσιονομική σταθερότητα, όπως και τα υψηλά πλεονάσματα, όμως εάν αυτά δεν συνοδευτούν και από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να παραμένει στάσιμη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου