Το μαρτύριο της σταγόνας

το-μαρτύριο-της-σταγόνας-587053

Αντί μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη, βρισκόμαστε πάλι σε τεντωμένο σχοινί. Απολύτως δικαιολογημένες οι ανησυχίες των δανειοληπτών

Τα περιθώρια, σύμφωνα με τον οικονομικό Τύπο, έχουν στενέψει ασφυκτικά μέχρι το Euroworking Group της 25ης Μαρτίου, που θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία για την πρώτη κατοικία με τους δανειστές.

Για μία ακόμη φορά λοιπόν οι δανειολήπτες βιώνουν το μαρτύριο της σταγόνας, αφού μετά την αρχική ανάσα, που έφερε η οριστική συμφωνία Κυβέρνησης – Τραπεζών και ενώ όλοι περίμεναν τον νέο νόμο να κατατεθεί στη Βουλή έχοντας μάλιστα αναδρομική ισχύ, ήρθαν οι ενστάσεις των θεσμών να «παγώσουν» τη διαδικασία.

Η Κυβέρνηση γνώριζε ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα έπρεπε να έχει προωθήσει το νέο πλαίσιο, μέσω του οποίου οι δανειολήπτες θα προστατεύουν το σπίτι τους με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αυτή ήταν άλλωστε η απαίτηση των θεσμών, να λήξει η ισχύς του νόμου Κατσέλη και να εφαρμοστεί ένα νέο πολύ πιο «σφιχτό» πλαίσιο, που δεν θα βασίζεται σε δικαστικές διαδικασίες και δεν θα ενθαρρύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο άλλωστε εκφράστηκαν εξαρχής έντονες επιφυλάξεις για όλο το φάσμα και τη λογική του σχεδίου, που παρουσίασε η ελληνική πλευρά, από τα περιουσιακά όρια μέχρι το είδος των επιλέξιμων δανείων και την ημερομηνία από την οποία και μετά τα δάνεια που «κοκκινίζουν» δεν θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα.

Και αντί να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη, βρισκόμαστε πάλι σε τεντωμένο σχοινί. Απολύτως δικαιολογημένες οι ανησυχίες των δανειοληπτών. Αλλωστε, όπως και να ’χει, η μετάβαση στο νέο πλαίσιο θα είναι μία δοκιμασία για εκείνους, αφού πλέον δεν θα ελπίζουν σε μία αέναη δικαστική διαδικασία, μεταθέτοντας τις πληρωμές για το μέλλον, όταν εκδικαστεί η υπόθεση, αλλά θα προσπαθούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να απολαύσουν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, όπως το «κούρεμα» της οφειλής και την επιδότηση μέρους της δόσης, μέσω της πλατφόρμας που θα τεθεί σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες. Αν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης Κυβέρνησης – θεσμών προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις, τότε ενδεχομένως η κατάσταση να δυσκολέψει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου