ΤΟΠΙΚΑ

Αντιγόνη Καραθάνου: «Είμαστε όλοι εν δυνάμει λήπτες οργάνων»

αντιγόνη-καραθάνου-είμαστε-όλοι-εν-δ-588559

Καμπανάκι από τους γιατρούς για τη μείωση μεταμοσχεύσεων – Συγκλονιστική η βιωματική αφήγηση του προέδρου των νεφροπαθών Β. Γιαννάκου

«Nομίζουμε ότι η δωρεά οργάνων δεν μας αφορά, όμως οι πιθανότητες κάποια στιγμή στη ζωή μας να χρειαστούμε εμείς μόσχευμα για να συνεχίσουμε να ζούμε είναι στατιστικά μεγαλύτερες από το να καταλήξουμε σε συνθήκες τέτοιες, ώστε να γίνουμε δότες οργάνων».

Αυτό υπογράμμισε η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου Αντιγόνη Καραθάνου, μιλώντας χθες ενώπιον πυκνού ακροατηρίου στη διημερίδα που συνεχίζεται σήμερα με θέμα τις μεταμοσχεύσεις στο αμφιθέατρο «Δημήτρης Γκάλιος» στο Νοσοκομείο Βόλου, θέλοντας να περάσει το μήνυμα της ανάγκης να αυξηθούν οι δωρητές οργάνων στη Μαγνησία, που καταγράφει μία αισθητή πτώση τα τελευταία χρόνια στα ποσοστά μεταμοσχεύσεων.

Σύμφωνα με τα όσα επισημάνθηκαν χθες, οι ασθενείς με νεφρική νόσο είναι οι πρώτοι εν δυνάμει ασθενείς για μεταμόσχευση και ακολουθούν οι ασθενείς με προβλήματα στο ήπαρ και την καρδιά. Υπολογίζεται πως παγκοσμίως οι ασθενείς με νεφρική νόσο είναι περίπου 850 εκατομμύρια, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός, ενώ αύξηση καταγράφεται και στην Ελλάδα, την ώρα που η χώρα παραμένει ουραγός στις μεταμοσχεύσεις και στις δωρεές οργάνων.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Γιώργο Κουτρούμπα, που μίλησε χθες, τη μεγαλύτερη έμφαση έχει η πρόληψη, αν και όπως ανέφερε πολλές φορές «τα συμπτώματα δεν οδηγούν στη διάγνωση της χρόνιας νεφρικής νόσου».

Η έναρξη των εργασιών της διημερίδας συνέπεσε με την απόφαση της οικογένειας μίας 62χρονης Βολιώτισσας, που ήταν εγκεφαλικά νεκρή, να δωρίσει τα όργανά της. Η θεάρεστη αυτή πράξη επέδρασε θετικά, με αποτέλεσμα όλοι οι ομιλητές να κάνουν ειδική μνεία στη γενναιοδωρία των συγγενών της εκλιπούσας, καθώς με την απόφασή τους δίνεται μία «δεύτερη ευκαιρία ζωής» σε άλλους συνανθρώπους.

Οπως ενημέρωσε η διευθύντρια της ΜΕΘ Αντ. Καραθάνου, από τους γιατρούς του Αχιλλοπουλείου ολοκληρώθηκε ο έλεγχος συμβατότητας και χθες το βράδυ αναμένονταν στον Βόλο δύο ομάδες γιατρών για τη λήψη του ήπατος, των νεφρών και του κερατοειδούς από τη 62χρονη.

Συγκλόνισε η βιωματική εμπειρία του Βασίλη Γιαννάκου

Δώρο ζωής χαρακτήρισε τις μεταμοσχεύσεις ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας «Αγιοι Ανάργυροι», ο οποίος έχει λάβει το μόσχευμα πριν από 12 χρόνια. Από το βήμα της εκδήλωσης αναφέρθηκε στη δική του προσωπική περιπέτεια, στην εμπειρία της μεταμόσχευσης, αλλά και στις ώρες αγωνίας που βίωσαν ο ίδιος και οι δικοί του άνθρωποι μέχρι να έρθει η στιγμή να λάβει το μόσχευμα.

«Ο κόσμος είναι ανενημέρωτος. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που περιμένουν ένα μόσχευμα και είναι κρίμα να μην μπορούμε να βοηθάμε τον συνάνθρωπο. Οι πρώτες σκέψεις που κάνεις, μετά την επέμβαση, είναι ότι γεννήθηκες ξανά. Βλέπεις τη ζωή με διαφορετική ματιά. Οταν φτάνεις κοντά στο τέλος, μαθαίνεις να εκτιμάς. Η ελπίδα, λοιπόν, που ξαναγεννιέται όταν σε ενημερώνουν από το Νοσοκομείο ότι τελικά θα κάνεις τη μεταμόσχευση είναι το μεγαλύτερο δώρο. Επιπλέον, όταν έχεις πραγματοποιήσει τη μεταμόσχευση, αισθάνεσαι χαρούμενος που μπορείς να ξεκινήσεις ξανά από κει που σταμάτησες», είπε ο κ. Γιαννάκος, επαναλαμβάνοντας πως η μεταμόσχευση βοηθά τους ανθρώπους να ζήσουν ελεύθερα. «Οι νέοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν οικογένεια. Πίνουν νερό όποτε θέλουν, ενώ όταν κάνεις αιμοκάθαρση το νερό το βλέπεις για αγίασμα. Μπορείς να πας κάπου για μέρες, ενώ όταν κάνεις αιμοκάθαρση αυτό δεν είναι δυνατό». Σύμφωνα με τον ίδιο μόσχευμα κρατά από 7 έως 18 χρόνια. Υπάρχουν όμως και νεαροί λήπτες που κράτησαν το μόσχευμα για 30 χρόνια.

Ενημέρωση στον χώρο της υγείας

Ο στόχος της διημερίδας, που ολοκληρώνεται σήμερα, είναι διττός. Αφενός ενημερωτικός και αφετέρου παιδαγωγικός, καθώς εκτός από την κοινή γνώμη κρίθηκε απαραίτητη η επιμόρφωση και των εργαζομένων στον χώρο της υγείας.

«Το προσωπικό που απασχολείται στον χώρο της υγείας πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένο για τη μεταμόσχευση και τη δωρεά οργάνων προκειμένου να υπάρχει αμφίδρομα σωστή ενημέρωση στο κοινό», επισήμανε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της ΜΕΘ, συμφωνώντας με τον πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και γιατρό στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Παύλο Μαλινδρέτο, που επίσης τάχθηκε υπέρ της διαρκούς επιμόρφωσης γιατρών και νοσηλευτών στον τομέα της προσέγγισης των συγγενών ασθενών προκειμένου να έχουν την ορθή ενημέρωση πριν κάνουν την επιλογή τους κυρίως όσον αφορά στη δωρεά οργάνων.

«Η Ελλάδα είναι ουραγός στο θέμα των μεταμοσχεύσεων. Το 2017 είχαμε 6 μεταμοσχεύσεις ανά 1 εκ. πληθυσμού, όταν χώρες όπως η Ισπανία έχουν πάνω από 40 δότες ανά εκατομμύριο. Το 2018 ήταν η χειρότερη χρονιά για την Ελλάδα», συνέχισε η κ. Καραθάνου, εκφράζοντας ωστόσο συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αυτό μπορεί να αλλάξει με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.

Χαιρετισμό στη χθεσινή έναρξη των εργασιών της διημερίδας απηύθυναν ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου, που αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπ. Υγείας για την ευαισθητοποίηση στο θέμα των μεταμοσχεύσεων, καθώς επίσης και ο διοικητής του Αχιλλοπουλείου Μάνθος Δραμητινός, ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία της ΜΕΘ και του γραφείου εκπαίδευσης να διοργανώσουν τη διημερίδα ώστε να ενημερωθούν και οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας για το σημαντικό θέμα της δωρεάς οργάνων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου