Χρειάζεται προσοχή διότι το κακό δεν αργεί να γίνει

χρειάζεται-προσοχή-διότι-το-κακό-δεν-α-591268

Αν σκεφτεί κανείς πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμμέσως πλην σαφώς καλεί την Αθήνα να επεξεργαστεί σχέδιο άμεσης δράσης για να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός, δεν ξέρω κατά πόσο οι ένοικοι του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να νιώθουν χαλαροί ότι όλα βαίνουν καλώς

Η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποτελεί ένα ηχηρό «καμπανάκι» για την κυβέρνηση, καθώς θέτει μία σειρά από ζητήματα άκρως σοβαρά, που έχουν να κάνουν με την πορεία της οικονομίας στην περίοδο μετά μνημονίων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάντα ήταν πιο αυστηρό στις επισημάνσεις του και πιο σκληρό στις διαπραγματεύσεις του, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα όσα επισημαίνει για τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στην οικονομία εξαιτίας μίας σειράς από εκκρεμότητες που υπάρχουν ανοιχτές και με τις οποίες η κυβέρνηση δεν έχει καταπιαστεί.

Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα «καμπανάκια» που επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία ακόμη ασθενεί, αφού εκτός από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν προχωρήσει, υπάρχει αύξηση του ιδιωτικού χρέους και αυτό επιβαρύνει την όλη κατάσταση.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που μόλις τα βγάζει πέρα αυξάνεται διαρκώς. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των Ελλήνων που οριακά καλύπτουν υποχρεώσεις και ανάγκες έφθασε το 64% τον Ιανουάριο του 2019, από 60% τον Δεκέμβριο και 57% τον Νοέμβριο του 2018, ενώ την ίδια στιγμή το 85% των Ελλήνων δεν μπορεί να αποταμιεύσει, ποσοστό που μειώθηκε μόλις κατά 1% σε σχέση με πέρυσι.

Την ίδια ώρα τα θηριώδη υπερπλεονάσματα, για τα οποία πολλοί φώναζαν καλώντας την κυβέρνηση να μη τα αποδεχτεί, πνίγουν την ανάπτυξη, ενώ υπάρχει σοβαρός δημοσιονομικός κίνδυνος από τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά.

Δηλαδή, την ώρα που στην κυβέρνηση μιλούν για έξοδο από την κρίση, τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι μόνο ρόδινα δεν είναι τα πράγματα.

Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμμέσως πλην σαφώς καλεί την Αθήνα να επεξεργαστεί σχέδιο άμεσης δράσης για να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός, δεν ξέρω κατά πόσο οι ένοικοι του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να νιώθουν χαλαροί ότι όλα βαίνουν καλώς.

Προφανώς η οικονομία δεν πρόκειται να πάρει μπροστά, αν συνεχιστεί η αποτυχημένη συνταγή της λιτότητας. Ούτε ασφαλώς με προεκλογικές προσλήψεις και ταξίματα, που δεν έχουν κοστολογηθεί, παρά μόνο αποτελούν το «τυράκι» για τους ανυποψίαστους ψηφοφόρους στον δρόμο προς τις κάλπες. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, πως αν δεν γίνουν συνδυασμένες κινήσεις και δεν ενισχυθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, ενδεχομένως σύντομα να σημάνει και πάλι κόκκινος συναγερμός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου