ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Διήμερες εκδηλώσεις μνήμης

διήμερες-εκδηλώσεις-μνήμης-549575

Αφιέρωμα τιμής στους πεσόντες της Μεραρχίας Pinerolo

Διήμερες εκδηλώσεις διοργανώνονται στη μνήμη των πεσόντων της Μεραρχίας Pinerolo με βασικό ομιλητή τον Χαράλαμπο Αλεξάνδρου,συγγραφέα και ερευνητή ο οποίος είναι «ψυχή» του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ.).

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται το Σάββατο 20 Απριλίου στις 6 το απόγευμα και την Κυριακή 21 Απριλίου στις 11 το πρωί στη μνήμη των υπερχιλίων ανδρών που έχασαν την ζωή τους στη Νεράιδα Νεβρόπολης Αγράφων λόγω κακουχιών την περίοδο 1943 – 1944.

Η εκδήλωση του Σαββάτου 20 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας με ομιλητές τον Βασίλη Τσαντήλα, τον Βίκτωρα Βενουζίου και τον Χαράλαμπο Αλεξάδρου από την Κερασιά.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από φωτογραφίες προέρχονται από γερμανικά αρχεία καθώς και από το αρχείο Στουρνάρα. Ως γνωστόν ο Νίκος Στουρνάρας έκανε αντίγραφα των φωτογραφιών που οι κατοχικοί στρατιώτες του έδιναν προς εκτύπωση φιλμ, με αποτέλεσμα να διασωθούν δεκάδες φωτογραφίες αδημοσίευτες, εξαιρετικής ιστορικής σημασίας γιατί αφορούν στις γερμανικές καταστροφές. Κάποιες εξ αυτώνθα εκτεθούν στην Καρδίτσα ενώ το σημαντικότερο μέρος των φωτογραφιώντης έκθεσης θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά.

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής 21 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν στο μνημείο Πινερόλοπου βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού Νεράιδας του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και περιλαμβάνουν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην μνήμη των πεσόντων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου