ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Brand name η λίμνη Κάρλα

brand-name-η-λίμνη-κάρλα-502067

Οι προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή υπογραμμίστηκαν χθες σε ημερίδα

Η ανάγκη δημιουργίας ενός ευρύτερου πλαισίου τουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή με επίκεντρο τη λίμνη Κάρλα, υπογραμμίστηκε στη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε προχθες στο Μουσείο Τσαλαπάτα. Οι ομιλητές, αναφέρθηκαν στις προοπτικές που υπάρχουν, προκειμένου να αποτελέσει brand name στο πεδίο του οικοτουρισμού η λίμνη Κάρλα, που προσελκύει περισσότερους από 700 επισκέπτες σε ετήσια βάση, στην πλειοψηφία μαθητές.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το www.ecotourism-greece.com σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την εταιρεία NCC – Nature Conservation Consultants ΕΠΕ. Εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου LIFE+ Φύση: «Διατήρηση και διαχείριση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ελλάδας» (LIFE11NAT/GR/001011) που στοχεύει στην προστασία του Κιρκινεζιού, γερακιού που απειλείται παγκοσμίως με εξαφάνιση και υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την NCC ΕΠΕ, το Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου και το Δήμο Ρήγα Φεραίου, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας επεσήμανε ότι είναι βασικό ζητούμενο να αποτελέσει η Κάρλα το εφαλτήριο τουριστικής ανάπτυξης για το Δήμο και την ευρύτερη περιοχή και «πιστεύουμε ότι τα οφέλη που θα αποκομίσουμε θα είναι πολλά» όπως είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ο κ. Νασίκας επεσήμανε ότι «ο Δήμος Ρήγα Φεραίου μπορεί να αναπτυχθεί ουσιαστικά μέσω του οικοτουρισμού και στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσουμε διάφορες δράσεις ως δημοτική αρχή, προκειμένου να προσελκύσουμε κόσμο από όλη την επικράτεια».

Παίρνοντας το λόγο ο Iyad Kayali, Ιδρυτής – Διευθύνων του www.ecotourism-greece.com, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «ο ορνιθοτουρισμός και ο οικοτουρισμός θα τονώσει την τοπική οικονομία και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Μαγνησίας, τις επιχειρήσεις εστίασης και τα καταστήματα με τοπικά προϊόντα. Επιπλέον είναι ένα είδος τουρισμού που σέβεται τη φυσιογνωμία της περιοχής του δήμου Ρήγα Φεραίου και δεν την αλλοιώνει καθώς εάν δημιουργηθούν καταλύματα θα είναι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και όχι ξενοδοχεία – μεγαθήρια. Εν ολίγοις ο ορνιθοτουρισμός και ο οικοτουρισμός μπορεί να στηρίξει το Δήμο Ρήγα Φεραίου τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά».

Η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, Ιφιγένεια Κάγκαλου, η οποία παρακολούθησε τις εργασίες της ημερίδας, σημείωσε ότι «η Κάρλα φιλοξενεί σπάνια είδη πουλιών, τα οποία είναι κοινοτικής σημασίας. Γι’ αυτό το λόγο, αυτό που προσδοκούμε και μέσα από αυτό το πρόγραμμα, είναι να προσελκύσουμε κόσμο που επιθυμεί να παρατηρεί τα πουλιά ή άλλα είδη άγριας πανίδας, η χλωρίδας».

Ο Δημήτρης Μιχαλάκης, υπεύθυνος στο πεδίο των επιστημονικών μετρήσεων του Φορέα, τόνισε ότι «στις προτεραιότητες του φορέα είναι η προσέλκυση ενηλίκων επισκεπτών, παράλληλα με τους μαθητές που επισκέπτονται τη λίμνη Κάρλα». Παράλληλη πρωτοβουλία του ίδιου φορέα είναι η έκδοση περιπατητικού οδηγού για την ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με φορείς που είναι εντεταλμένοι στο συγκεκριμένο πεδίο, προκειμένου να αυξηθεί η επισκεψιμότητα.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου