ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Χρέος 331.632,00€ στη ΔΕΗ ανακάλυψε η νέα δημοτική αρχή Ρήγα Φεραίου

χρέος-331-63200e-στη-δεη-ανακάλυψε-η-νέα-δημοτι-772519

Μαζί με τις καταναλώσεις των δημοτικών κτιρίων χρεώνονταν και οι καταναλώσεις των γεωτρήσεων

Μετά τις οφειλές στην κινητή και σταθερή τηλεφωνία τις οποίες «κληρονόμησε» η νέα δημοτική αρχή στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, ήρθε να προστεθεί και το χρέος των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προς τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει υποβάλλει η Οικονομική υπηρεσία υπόψη του δημάρχου Ρήγα Φεραίου Δημήτρη Νασίκα και των συνεργατών του, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου εμφανίζεται να έχει χρέος στη ΔΕΗ ύψους 331.632,00€.

Οπως είναι γνωστό ο κάθε Δήμος καταβάλλει στη ΔΕΗ τις καταναλώσεις ρεύματος για τα δημοτικά κτίρια καθώς επίσης και για τον ηλεκτροφωτισμό των δρόμων και πλατειών, ενώ αντίστοιχα η ΔΕΗ αποδίδει στο Δήμο τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Οσον αφορά τις καταναλώσεις ρεύματος στις υδρευτικές και αρδευτικές γεωτρήσεις αυτές χρεώνονται στη ΔΕΥΑ, διότι είναι η αρμόδια επιχείρηση η οποία είναι υπεύθυνη για τις εισπράξεις από τα τέλη ύδρευσης και άρδευσης.

Ωστόσο στο Δήμο Ρήγα Φεραίου δεν φαίνεται να συνέβαινε αυτό, καθώς από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, εκτός από τις καταναλώσεις ρεύματος για τα δημοτικά κτίρια και για τον ηλεκτροφωτισμό των δρόμων και πλατειών, όλα αυτά τα χρόνια χρεώνονταν μαζί και οι καταναλώσεις ρεύματος των υδρευτικών και αρδευτικών γεωτρήσεων με αποτέλεσμα «να χρεώνεται» ο Δήμος για καταναλώσεις που δεν έχει κάνει και οι οποίες ανήκουν στην ΔΕΥΑΡΦ που είναι μία ξεχωριστή επιχείρηση, που θα έπρεπε με βάση το καταστατικό της αλλά και το Νόμο, να διαχειρίζεται εκτός από την ύδρευση και την άρδευση και τις δικές της καταναλώσεις.

Προκαλεί λοιπόν εντύπωση, πως η προηγούμενη δημοτική αρχή όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της δεν αντιλήφθηκε ότι οι καταναλώσεις ρεύματος που αφορούν στο Δήμο ήταν υπέρογκες, διότι όλοι οι λογαριασμοί των υδρευτικών και αρδευτικών γεωτρήσεων «χρεώνονταν» στο Δήμο αντί να χρεώνονται στη ΔΕΥΑΡΦ;

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ενώ στην αρχή της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής (2011-2012) ο Δήμος εισέπραττε χρήματα από τη ΔΕΗ λόγω των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στη συνέχεια τη διετία 2013-2014 οι εισπράξεις από τα τέλη εκμηδενίστηκαν γιατί η ΔΕΗ δέσμευσε όλα αυτά τα χρήματα για τις υπέρογκες καταναλώσεις ρεύματος.

Και σα να μην έφτανε αυτό άρχισε να γίνεται αυξάνεται η οικονομική απαίτηση της ΔΕΗ γιατί τα χρήματα των τελών δεν επαρκούσαν για να καλυφθούν οι οικονομικές οφειλές που αφορούσαν στην κατανάλωση ρεύματος .

Έτσι στις 25-2-2014 ο Δήμος έλαβε προειδοποιητική επιστολή από τη ΔΕΗ με θέμα τους ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος στην οποία και ρητά αναφέρονταν: «…επειδή μέχρι σήμερα, δεν ανταποκριθήκατε στο αίτημά μας για αποπληρωμή των οφειλών σας οι οποίες ανέρχονται στο ύψος των 331.632,00€, η ΔΕΗ Α.Ε. θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να διακόψει την ηλεκτροδότηση των παροχών των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου σας (δημοτικά καταστήματα, αντλιοστάσια ύδρευσης-άρδευσης, φωτισμό οδών και πλατειών κλπ.)».

Μετά την επιστολή της ΔΕΗ, ο Δήμος απέστειλε έγγραφο στη ΔΕΗ και ζητούσε ρύθμιση, το θέμα ωστόσο έμεινε σε εκκρεμότητα.

Η νέα δημοτική αρχή, ερευνώντας το όλο θέμα έχει ζητήσει από τη ΔΕΗ αναλυτικές καταστάσεις με τις χρεώσεις ανά παροχή, προκειμένου να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τις πραγματικές οφειλές του Δήμου Ρήγα Φεραίου ενώ παράλληλα σε συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε η μεταφορά όλων των λογαριασμών των υδρευτικών και αρδευτικών γεωτρήσεων στη ΔΕΥΑΡΦ εκεί δηλαδή που έπρεπε ανέκαθεν να χρεώνονται.

Σε δήλωσή του μάλιστα ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας υπογραμμίζει

«Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι για μια ακόμη φορά να στηλιτεύσουμε τον τρόπο με τον οποίο η προηγούμενη δημοτική αρχή αντιλαμβάνονταν τη διοίκηση και τη διαχείριση στο Δήμο μας. Καθημερινά ανακαλύπτουμε και νέες «μαύρες τρύπες» τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να αποκαταστήσουμε το καλό όνομα του Δήμου. Αποτελούσε άλλωστε κυρίαρχη δέσμευσή μας από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, το νοικοκύρεμα του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Από αυτή τη δέσμευσή μας δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε ούτε βήμα, διότι πιστεύουμε πως πάνω από όλα μετράει η φερεγγυότητα και η αποκατάσταση του κύρους του Δήμου που είχε τρωθεί ανεπανόρθωτα, εξαιτίας της επιπολαιότητας και της τσαπατσουλιάς που η προηγούμενη δημοτική αρχή, διαχειρίζονταν όλα τα θέματα, αρκούμενη μόνο, σε μία κακώς εννοούμενη, επικοινωνιακή προσωπική προβολή, χωρίς ουσία και ανταποδοτικότητα όμως προς όφελος του Δήμου και των δημοτών».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου