Χρήστος Μπουκώρος: Σήκωσαν το καπάκι του πολιτικού βόθρου

χρήστος-μπουκώρος-σήκωσαν-το-καπάκι-τ-747740

Αυτό το πράγμα δεν αντέχεται. Τα όσα ζήσαμε τις τρεις τελευταίες ημέρες δεν γνωρίζουμε αν έχουν συμβεί και στην… Ουγκάντα του ανθρωποφάγου. Δεν θέλουμε να μιλήσουμε για θέατρο, για κωμωδία, για τραγωδία, διότι τί σχέση μπορεί να έχει η τέχνη με τον απόπατο που βρέθηκε ξαφνικά σε κοινή θέα σοκάροντας το πανελλήνιο;

Εχει ειπωθεί από πολλούς και δεν έχει κανένα νόημα να προσθέσουμε ότι η σύνθεση του ελληνικού κοινοβουλίου στην πιο κρίσιμη φάση για τη χώρα μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο αποτελείται από το χειρότερο πολιτικό υλικό όλων των εποχών. Το βλέπεις στον τρόπο που τοποθετούνται. Το διαπιστώνεις από το βάρος των επιχειρημάτων τους. Απόδειξη η λύσσα τους για προβολή και δημόσιες σχέσεις με οποιοδήποτε κόστος. Η εγωπάθειά τους, που ορισμένες φορές ξεπερνάει τα όρια της εγωμανίας, οι ύβρεις και οι προσβολές που εκτοξεύουν από το βήμα της Βουλής και από κάθε βήμα δημόσιου λόγου, άνθρωποι κατά κυριολεξία αμόρφωτοι, που μιλούν δημοσίως με αντικειμενικό σκοπό όχι να αντιμετωπίσουν αλλά να προσβάλλουν το συνομιλητή τους.

Κιτρινίλα απύθμενη, θράσος χιλίων πιθήκων και τίτλοι οι οποίοι συνθλίβονται κάτω από το βάρος ανομημάτων και επαναλαμβανόμενων πολιτικών ατοπημάτων. Αυτοί είναι και οι όποιες εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Δεν είναι ο Χαϊκάλης το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η λασπολογία, η συνωμοσιολογία και η λεκτική βία. Ολόκληρα κοινοβουλευτικά κόμματα, υπάρχουν και λειτουργούν μέσα σε αυτό το τερατώδες πολιτικό πλαίσιο. Είναι βέβαιο ότι εάν υπήρχε τρόπος να γίνει μία ψηφοφορία στο facebook για τον ποιόν θέλουν για πρόεδρο οι Ελληνες δεν θα προηγούταν ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ούτε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Θα έβγαινε παμψηφεί ο Παΐσιος. Οι παναθλιότατοι εμπλέκουν και τη θρησκεία στον φθηνό πολιτικαντισμό τους. Μάθαμε μάλιστα τελευταία ότι ένας εκ των βουλευτών, ανεξάρτητος Δυτικής Μακεδονίας, συμβουλεύεται τον πνευματικό του (!) για το εάν θα ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Φαίνεται ότι με την ψυχή του και με τις πνευματικές του αναζητήσεις τα έχει όλα τακτοποιημένα και εμπλέκει τώρα το Θεό διά αντιπροσώπου στις πολιτικές του ανησυχίες. Το «δεν έχουν το Θεό τους» είναι πολύ λίγο για να περιγράψει κανείς μια τόσο νοσηρή πραγματικότητα.
Τώρα, όμως, είναι η ώρα των πολιτών. Δεν έχει σημασία αν είναι ο Ιανουάριος, ο Ιούνιος ή ο ερχόμενος Νοέμβριος, αργά ή γρήγορα, αυτή η ώρα θα σημάνει. Επειδή τα όσα έχουμε ζήσει τις τελευταίες ημέρες μας προκαλούν έντονες τάσεις εμετού, θα πρέπει και οι πολίτες να επιλέξουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα κόμματα και πρόσωπα.

Αν το εκλογικό σώμα συμφωνεί με όσους βγαίνουν στην τηλεόραση για να πουν… τίποτα. Αν οι ψηφοφόροι ικανοποιούνται από βουλευτές έτοιμους να ξεβρακωθούν στα πρωϊνάδικα. Αν οι Ελληνες συνυπογράφουν τα όσα λένε λασπολόγοι και συκοφάντες. Αν η κοινωνία θεωρεί πρέπον θέαμα τα συντροφικά μαχαιρώματα μεταξύ στελεχών του ιδίου κόμματος. Αν όλοι εμείς εγκρίνουμε πολιτικούς ανεύθυνους, οι οποίοι ποτέ δεν λογοδοτούν. Τότε πράγματι δεν συμβαίνει τίποτε. Μπορούμε να συνεχίσουμε, όπως πορευόμαστε το τελευταίο διάστημα. Το εάν τελικά θα καταλήξουμε σε γκρεμό ή σε βόθρο, δεν έχει και μεγάλη σημασία. Ιδιο θα είναι το τέλος μας. Στο κάτω-κάτω ούτε ανεύθυνες ηγεσίες υπάρχουν, αλλά ούτε και ανεύθυνοι λαοί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου