Χρήστος Μπουκώρος: Ενταση

χρήστος-μπουκώρος-ενταση-21780

Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο λαμβάνει πλέον ευδιάκριτα χαρακτηριστικά. Τις δύο τελευταίες μέρες με ειρωνικά και πικρόχολα σχόλια επιστημόνων και πολιτικών αναλυτών σχολιάζουν την τριμερή συμφωνία Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου τα τουρκικά ΜΜΕ. Τα τουρκικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου ως ένα μπλοκ τριών χωρών με πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά χωρίς πολλές ελπίδες και ότι η Τουρκία θα αντιδράσει όταν έρθει η ώρα.

Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Τουρκία είναι μόνη της στο θέμα της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα υποχωρήσει. Τονίζουν ακόμη ότι η Αθήνα προσπαθεί να μεταφέρει το αέριο στην ίδια την Ελλάδα μέσω της Κρήτης, παρακάμπτοντας πλήρως την Τουρκία. Διακυβεύονται όχι τα δικαιώματα του ψευδοκράτους, αλλά της ίδιας της Τουρκίας.

Ο ειδικός για θέματα ενέργειας στο Ινστιτούτο Σκέψης του 21ου Αιώνα Βαρόλ Σεβίμ αναφέρει στο πρακτορείο Ανατολού, ότι η Αίγυπτος είχε τη μεγαλύτερη ενεργειακή της κρίση, αλλά πούλησε το 2008 αέριο στο Ισραήλ. Τώρα θα ξεκινήσει να αγοράζει αέριο από το Ισραήλ και σημείωσε: «τα χαρτιά άλλαξαν χέρια, η Αίγυπτος διαπραγματεύεται με τη “Νότια Κύπρο” για να πάρει υγροποιημένο αέριο. Και για τη “Νότιο Κύπρο” η Αίγυπτος είναι καλό παζάρι, επειδή από το 2016 θα πουλά αέριο στη διεθνή αγορά».

Ομως και σε στρατιωτικό επίπεδο οι προκλήσεις της Τουρκίας εντείνονται. Μόλις χθες στο πλαίσιο ναυτικών ασκήσεων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο αρχηγός του τουρκικού ναυτικού επιτελείου ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου δήλωσε: «Το γραφείο του πρωθυπουργού παρέδωσε στο γενικό επιτελείο τους κανόνες εμπλοκής και το γενικό επιτελείο στο πολεμικό ναυτικό. Σε περίπτωση που χρειαστεί, θα λειτουργήσουμε βάσει των κανόνων εμπλοκής».

Την απάντηση αυτή έδωσε ο Τούρκος ναύαρχος, ερωτηθείς ποιους κανόνες εμπλοκής θα εφαρμόσουν τα τουρκικά πλοία εάν έρθουν αντιμέτωπα στην ανατολική Μεσόγειο με ελληνικά ή ισραηλινά πολεμικά σκάφη. Ο Τούρκος ναύαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους, με 158 πολεμικά πλοία, 50 αεροπορικά μέσα, αμφίβια ταξιαρχία πεζοναυτών, δυνάμεις υποβρυχίων καταστροφών και 50.000 έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό. Αυτές οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση «TOΒHMA» αποδεικνύουν την ταχεία κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία.

Αν προστεθεί και η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν μόλις προχθές Σάββατο, σύμφωνα με την οποία: «Δεν πρόκειται να κάνω πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο», το σκηνικό είναι πλήρες.

Εκείνο που δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως είναι οι διαθέσεις της Τουρκίας. Είναι αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα; Την ευνοεί το διεθνές περιβάλλον; Απλά θέλει να αποτρέψει τις ενέργειες Ελλάδας και Κύπρου, σταματώντας την προσπάθεια εξόρυξης και «αιχμαλωτίζοντας» ουσιαστικά τα κοιτάσματα; Σύντομα θα γνωρίζουμε…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου