Χρήστος Μπουκώρος: Αχαρτογράφητο πολιτικό έδαφος

χρήστος-μπουκώρος-αχαρτογράφητο-πολ-85466

Τα 40χρονα, οι δημοσκοπήσεις και οι διαπραγματεύσεις

Ανάμεσα στα άλλα δύσκολα που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός είναι και το έργο ανασύνταξης της κατακερματισμένης κεντροδεξιάς παράταξης. Αυτή την έννοια είχαν και τα χθεσινά γενέθλια στην Χαλκιδική. Εκεί που διεξήχθη το πρώτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Επιχείρηση αναβάπτισης στο Καραμανλικό παρελθόν και στις αρχές του ιδρυτή της παράταξης. Καθόλου εύκολο έργο δεδομένων των συνθηκών και της σκληρής πολιτικής που είναι αναγκασμένος να ακολουθεί ο σημερινός Πρωθυπουργός.

Η επικαιρότητα δεν στάθηκε ευγενική και δεν επιφύλαξε την καλύτερη δυνατή υποδοχή στα γενέθλια της κυβερνητικής παράταξης. Για πρώτη φορά χθες δημοσκόπηση κατέγραψε διψήφιο ποσοστό διαφοράς υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ που το ανέβασε στο 11%. Δεν έχει καμιά σημασία αν τη δημοσκόπηση παρήγγειλε μια καθαρά αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, (όπως η Εφημερίδα των Συντακτών) αφού διενεργήθηκε από μία πολύ γνωστή και αξιόπιστη εταιρεία. Ούτε και έχει καμία σημασία αν η διαφορά αυτή την ώρα είναι 9% ή 11% ή μικρότερη ή και μεγαλύτερη. Σημασία έχει ότι η ψαλίδα ανοίγει. Η ακολουθούμενη σκληρή πολιτική έχει κουράσει και απογοητεύει, αντίθετα οι προεκλογικές υποσχέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην κόπωση του εκλογικού σώματος. Αυτά είναι τα δεδομένα και όποιος δεν θέλει να τα βλέπει μάλλον εθελοτυφλεί και δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες ούτε και στον εαυτό του τον ίδιο. Αναμφίβολα, άλλο πράγμα είναι οι δημοσκοπήσεις και άλλο πράγμα η εκλογική αναμέτρηση και τα εκλογικά αποτελέσματα. Ιδιαίτερα όταν οι δημοσκοπήσεις απέχουν από τις εκλογές συχνά συμβαίνει να μην επιβεβαιώνονται από τη βούληση του λαού. Ποιος όμως μπορεί με βεβαιότητα να πει σήμερα πόσο απέχουμε από τις εκλογές; Πολύ ή λίγο; Μάλλον κανείς. Οι εξελίξεις είναι αυτές που θα καθορίσουν το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και φυσικά ο Πρωθυπουργός έστω και αν υπολείπεται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκοπήσεις, διατηρεί την πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Με αυτά τα δεδομένα, μεθαύριο Τρίτη, ξεκινά ίσως η σκληρότερη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Είναι το τέλος του προγράμματος και οι Τροϊκανοί θέλουν να διασφαλίσουν ότι αυτό θα εφαρμοστεί ακόμη και μετά την αποχώρησή τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες παρουσιάζονται με σκληρή και αδιαπραγμάτευτη γραμμή.

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για άλλα βάρη στον ελληνικό λαό ούτε για άλλα αντιλαϊκά νομοθετήματα στους Βουλευτές.

Ετσι εξηγείται το αίτημα Σαμαρά για αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα αλλά και οι χθεσινές πληροφορίες που έρχονται από τη Χαλκιδική και σύμφωνα με τις οποίες η Κυβέρνηση αναμένεται να λάβει μονομερείς πρωτοβουλίες χωρίς τη συμφωνία των δανειστών. Μάλιστα οι πληροφορίες για τις πρωτοβουλίες γίνονται και πιο συγκεκριμένες κάνοντας λόγο για: «κούρεμα μέχρι 90% στις προσαυξήσεις για όποιον δεν έχει πληρώσει στην ώρα του, ένα μέτρο που αφορά τρία εκατομμύρια πολίτες. Αύξηση των δόσεων από 72 σε 100 για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πόθεν έσχες στα ακίνητα με βάση την τιμή του συμβολαίου κι όχι τις αντικειμενικές αξίες. Μείωση των αντικειμενικών αξιών από το 2014 κι όχι από το 2015 που θα σημάνει αυτόματα μείωση 20 φόρων μεταξύ των οποίων και ο ΕΝΦΙΑ. Μείωση 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Ενταξη στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% και άλλων προϊόντων. Ούτε σκέψη για πλειστηριασμό πρώτης και κύριας κατοικίας».

Αυτά λένε οι πληροφορίες και αν ο Πρωθυπουργός κατορθώσει να λύσει την εξίσωση θέσπισης φοροελαφρύνσεων χωρίς να θυσιαστούν οι κόποι του λαού για προεκλογικές σκοπιμότητες και χωρίς να συμβεί η απόλυτη ρήξη με τους δανειστές, είναι δυνατόν να αντιστρέψει και το πολιτικό κλίμα. Δύσκολα πράγματα αλλά όχι ακατόρθωτα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου