Φάνης Τριανταφύλλου: Κοιμηθείτε ήσυχοι… Δεν θα έρθουμε. Πνιγήκαμε

φάνης-τριανταφύλλου-κοιμηθείτε-ήσυχ-557258

Αύριο συγκαλείται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το μεταναστευτικό, την ώρα που ακόμα κι ο ΟΗΕ βάλλει εναντίον της, αναγνωρίζοντας ότι η Ε.Ε. είναι που μετατρέπει τη Μεσόγειο σε ένα τεράστιο νεκροταφείο.

Η αλήθεια δεν μπορεί να μείνει κρυφή. Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ δημιούργησαν για τους δικούς τους νεοαποικιακούς λόγους τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», με τα αποτελέσματα να τα βλέπουμε να θαλασσοπνίγονται στη Μεσόγειο προσπαθώντας να γλυτώσουν από τις βόμβες, το μαχαίρι και τη φωτιά. Οι υπεύθυνοι, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ, πρέπει τώρα να δώσουν λύση κι όχι οι φτωχές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που έτσι κι αλλιώς αδυνατούν.

Λύση δεν είναι η Ευρώπη – φρούριο, που αφήνει ολόκληρους πληθυσμούς να εξοντώνονται έξω απ’ τα τείχη της. Μια είναι η λύση: Πολιτικές ειρήνευσης και ανάπτυξης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Αλλά μέχρι οι πολιτικές αυτές να ευοδωθούν, κάθε ευρωπαϊκό κράτος να αναλάβει την ευθύνη υποδοχής προσφύγων που του αναλογεί. Πρώτο, άμεσο βήμα, προς την κατεύθυνση αυτή η κατάργηση ή η αναθεώρηση των συνθηκών«Δουβλίνο 1» και «Δουβλίνο 2». Εάν οι ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες δεν δεχτούν την πρόταση, η ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει βέτο στις συνθήκες αυτές. Οι ΗΠΑ, που φέρουν την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία του μεταναστευτικού προβλήματος, να δεχτούν στο έδαφός τους τον αριθμό προσφύγων που τους αναλογεί και να συνδράμουν οικονομικά, μαζί με την Ε.Ε., τα φτωχότερα ευρωπαϊκά κράτη να αντεπεξέλθουν στο βάρος.

Εκείνο που δεν μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, είναι να αποδεχτεί κάποια χρήματα, προκειμένου να μη διαχυθούν οι πρόσφυγες στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, μετατρέποντας τη χώρα μας σε Γκουαντανάμο της Ευρώπης. Οι ρατσιστικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλουν τέτοιες διευθετήσεις πρέπει να αλλάξουν κι ως τη στιγμή εκείνη δεν πρέπει να τηρηθούν από τη χώρα μας, αλλιώς η Ελλάδα, εξυπηρετώντας τους στρατιωκοτιπολιτικούς στόχους των ισχυρών, θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων με οδυνηρότατα αποτελέσματα τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για τον ελληνικό λαό.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να απορρίψει άμεσα το διαχωρισμό των προσφύγων σε Σύριους και μη, αναγνωρίζοντας στους πρώτους δικαίωμα παροχής νόμιμων χαρτιών και ασύλου και ρίχνοντας στον Καιάδα όλους τους υπόλοιπους, παρά τις διαρκείς κι αιματηρότατες επιθέσεις τούISIS σε παλαιστινιακά στρατόπεδα προσφύγων, σε κουρδικές περιοχές, στην Υεμένη, στο Ιράκ, στη Βόρεια Αφρική. Ο διαχωρισμός αυτός είναι ψευδεπίγραφος κι απάνθρωπος κι οφείλεται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ κι άλλες ισχυρές χώρες της Δύσης είναι σε πόλεμο με τη Συρία κι οι Σύριοι πρόσφυγες θεωρούνται θύματα του συριακού εθνικού στρατού. Είναι απαράδεκτο από κάθε άποψη όλοι οι υπόλοιποι, που υφίστανται τα ίδια δεινά, να μην έχουν την ίδια μεταχείριση.

Αρχής γενομένης από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκαλείται αύριο, η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει, επ’ ουδενί, να αποδεχτεί το σχέδιο δέκα σημείων που υιοθέτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ε.Ε. και το οποίο θα αποτελέσει το βασικό άξονα της επερχόμενης ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση.

(Ο σημερινός τίτλος είναι δάνειο από το σκίτσο του Νίκου Τριανταφύλλου για τους 18 μετανάστες που πνίγηκαν ανοιχτά της Λέσβου το Δεκέμβριο του 2012)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου