Φάνης Τριανταφύλλου: Σήμερον κρεμάται επί ξύλου

φάνης-τριανταφύλλου-σήμερον-κρεμάτα-635068

Η Ν.Δ. ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ

Η ιδέα μιας Νέας Δημοκρατίας που αποτελεί παραπλήρωμα τού ΠΑΣΟΚ έχει ριζώσει στη συνείδηση του λαού ως πρώτη προϋπόθεση που οδηγεί το άλλοτε κραταιό δεξιό αυτό κόμμα στην ανυποληψία. Η μετεκλογική εμπειρία αποδεικνύει ότι μια Νέα Δημοκρατία σαν τη σημερινή δεν είναι επιθυμητή από το λαό.

Η αντικειμενική έννοια της ύπαρξης ενός κόμματος της αντιπολίτευσης είναι να δημιουργήσει τους όρους της ήττας μιας κυβερνητικής πολιτικής που είναι επιζήμια για τη χώρα και το λαό, με άλλα λόγια τους όρους μιας πολιτικής σύγκρουσης από την οποία θα αποδειχτεί η αναγκαιότητα αντικατάστασης της κυβερνητικής πολιτικής από την πολιτική πρόταση του αντιπολιτευόμενου κόμματος. Η σημερινή Νέα Δημοκρατία, πιστή στον ταξικό της προσανατολισμό και προσκολλημένη στις μνημονιακές εμμονές της, δεν μπορεί να αποδείξειότι η κυβερνητική πολιτική είναι επιζήμια για τη χώρα και το λαό. Προσέρχεται στην πολιτική σύγκρουση με μια πολιτική πρόταση που ευνοεί τους ισχυρούς και στρέφεται εναντίον των λαϊκών συμφερόντων. Ο τρελός καλπασμός των ποσοστών της νέας κυβέρνησης σε όλες τις μετεκλογικές δημοσκοπήσεις και η συνεχής καθίζηση της Νέας Δημοκρατίας προς μονοψήφια, πλέον, ποσοστά, αποδεικνύει ότι κάθε απόπειρα προσέγγισης του λαού από τη Νέα Δημοκρατία υπό τη σημερινή της ιδεολογική και οργανωτική μορφή είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Αναμφισβήτητα τα κύματα της λαϊκής απέχθειας που ξεσηκώνει η πολιτική πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα οδηγήσουν τη Νέα Δημοκρατία σε μια κατάρρευση κατά το προηγούμενο του ΠΑΣΟΚ. Ένα νέο δεξιό κόμμα, οργανωμένο από τις πολιτικές εφεδρείες της δεξιάς παράταξης και υποστηριζόμενο από ισχυρά συμφέροντα, θα δημιουργηθεί στο χώρο που τώρα καταλαμβάνει η ΝΔ. Τα ονόματα φυσικά δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία, ούτε αν το νέο κόμμα θα ρέπει περισσότερο προς τα δεξιά ή το κέντρο, το κυριότερο πράγμα είναι: ένα καινούριο δεξιό κόμμα στη θέση της φθαρμένης Νέας Δημοκρατίας που θα αναλάβει πολιτικά, όπως και το παλιό, την εργολαβική εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ολιγαρχίας. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, και το νέο δεξιό κόμμα δεν θα υποπέσει στα ίδια λάθη με το παλιό. Το παλιό εντούτοις θα το εφοδιάσει με μια σειρά στελεχών και ένα σαφές πρόγραμμα δράσης που συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο: να υπονομεύσει το φιλολαϊκό έργο της νέας κυβέρνησης, να αναρριχηθεί στην εξουσία και να το αντικαταστήσει. Πριν από μερικά χρόνια, ή ακόμα και πριν μερικούς μήνες, οι υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσαν ίσως να χρησιμοποιήσουν κάποια επιχειρήματα που θα αντέκρουαν την πιθανότητα μιας προοπτικής κατάρρευσης του κόμματος και δημιουργίας στη θέση του ενός νέου. Τον τελευταίο καιρό, όμως, η στρατηγική ήττα που υπέστη η Νέα Δημοκρατία ως ο πολιτικός φορέας που μαζί με το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε την εθνική κυριαρχία καθιστά κάθε τέτοια απόπειρα ατελέσφορη.

Υπάρχει μια περίπτωση που να αναιρεί όσα είπαμε ως τώρα; Ναι, υπάρχει η περίπτωση η νέα κυβέρνηση να υποχρεωθεί να εφαρμόσει μνημονιακή πολιτική. Τότε η σημερινή Νέα Δημοκρατία θα ξετυλίξει μια ολιγαρχική ολοκλήρωση τέτοια, που δεν θα έχει κανένα προηγούμενο. Η εποχή των μνημονίων θα είναι μόνο μια σελίδα στο μεγάλο βιβλίο του νεοφεουδαρχικού καθεστώτος. Αλλά τούτη η προοπτική είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Γι’ αυτό και οι ζυμώσεις και οι κινήσεις εντός της σημερινής ΝΔ προς μια νέα κατεύθυνση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου