Φάνης Τριανταφύλλου: Game over

φάνης-τριανταφύλλου-game-over-748678

ΑΛΛΑΓΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ας μου επιτρέψετε να συνοψίσω τα ουσιώδη σημεία τούτων των γκαστρωμένων ημερών. Η πρώτη απόπειρα εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας προσφέρει, έμμεσα ή άμεσα, ορισμένα συμπεράσματα. Τα αναδιατυπώνω εξηγώντας τα με πάρα πολύ συνοπτικό τρόπο:

  1. Η κυβέρνηση πέθανε. Είναι αδύνατο να βρει είκοσι αποστάτες. Πάμε για εκλογές. Πρόκειται για γεγονός.
  2. Ο λαός θέλει να καταργήσει τους μνημονιακούς κανόνες και νόμους που θέσπισε η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει: Θέλει να καταργήσει τα δεσμά της δουλείας. Διότι οι μνημονιακοί κανόνες και νόμοι είναι αυτοί ακριβώς που έχουν κάνει τη χώρα προτεκτοράτο και την ελληνική κοινωνία πεδίο βολής της πλουτοκρατίας. Αυτή η θέση του ελληνικού λαού είναι πολύ κρίσιμη. Σημαίνει ότι εκτός από αλλαγή της κυβέρνησης θέλει και αλλαγή πολιτικής. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο λαός δεν αναγνωρίζει τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Αντιθέτως, πιστεύει ότι η αλλαγή κυβέρνησης και πολιτικής αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για τη ζωή και την ελευθερία του. Αυτό φαίνεται καθαρά από το γεγονός ότι για πρώτη φορά δίνει την πρωτοκαθεδρία σε ένα κόμμα της Αριστεράς. Με την πράξη του αυτή είναι σα να δηλώνει: «Ασφυκτιώ και θέλω να βγω από τη φυλακή που έχτισαν για μένα τα μεγάλα συμφέροντα. Δίνω την εντολή σε μια άλλη κυβέρνηση, με άλλη πολιτική, να με βγάλει κι ελπίζω».
  3. Το «παιχνίδι» που παίζεται τούτες τις μέρες γίνεται αντιληπτό με δυο έννοιες. Πρώτον, με την παραδοσιακή έννοια της δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας: η χώρα και ο λαός αποτελούν πεδίο για εκμετάλλευση. Δεύτερον, με την παραδοσιακή έννοια της Αριστεράς: το συμφέρον του λαού και της χώρας είναι πάνω απ’ όλα. Από την οπτική γωνία της δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας δικαιολογείται κάθε μεθόδευση, εξαγορά, εκβιασμός, εκφοβισμός, τρομοκρατία, προκειμένου να παραμείνει η κυβέρνηση στην εξουσία και να συνεχιστεί η εφαρμογή της σημερινής πολιτικής. Η επιδίωξη τούτη συμπίπτει με τις ανάγκες της ξένης και της ντόπιας ολιγαρχίας. Από την οπτική γωνία της Αριστεράς δικαιολογείται η προσπάθεια να αλλάξει η κυβέρνηση και η εφαρμοζόμενη πολιτική. Η επιδίωξη τούτη συμπίπτει με τις ανάγκες του λαού.
  4. Η αλλαγή πολιτικής την οποία εισηγείται το κόμμα της Αριστεράς που βρίσκεται στα πρόθυρα της εξουσίας από τον ελληνικό λαό συνοψίζεται στις φράσεις: «Μέχρι τώρα η Αριστερά αρκέστηκε να ερμηνεύει τα πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα και να ασκεί κριτική. Ήρθε η ώρα να αποδείξει ότι εννοεί αυτά που διακηρύσσει». Η θέση αυτή του λαού μοιάζει με δίκοπο μαχαίρι για το σύνολο της Αριστεράς. Αν μια κυβέρνηση της Αριστεράς κατορθώσει να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική, που ικανοποιεί τα συμφέροντα του λαού και της χώρας και όχι της πλουτοκρατίας, τότε αυτό θα έχει ευεργετική αντανάκλαση συνολικά στην Αριστερά. Οι πολιτικές δυνάμεις της ολιγαρχίας θα τεθούν για μεγάλο, τουλάχιστον, χρονικό διάστημα στο πολιτικό περιθώριο κι ο λαός θα προοδεύσει. Αν η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν κατορθώσει να εφαρμόσει την πολιτική που έχει ανάγκη ο λαός και η χώρα, τότε θα συμβεί το αντίθετο.
  5. Το σύνολο αυτών των σημείων πρέπει να θεωρηθεί ως το αποτέλεσμα μιας επανάστασης στη συνείδηση του λαού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου