ΔΙΕΘΝΗ

Π.Ο.Υ. για τον ιό Εμπόλα: Κανείς στον πλανήτη δεν μπορεί να κοιμηθεί ήσυχος απόψε

π-ο-υ-για-τον-ιό-εμπόλα-κανείς-στον-πλαν-757428
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό επιβεβαίωσε τον πρώτο θάνατο από τον ιό Εμπόλα στην ανατολική πόλη Butembo, που είναι εμπορικός κόμβος με την γειτονική Ουγκάντα με σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους. Αυτός ο πρώτος θάνατος σε αστικό ιστό, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη βία στο βορειοανατολικό Κονγκό (όπου ήδη έχει έξαρση ο Εμπόλα) ανησυχεί τους ειδικούς ότι η επιβράδυνση της επιδημίας μπορεί να κλιμακωθεί.

Έχοντας ήδη σκοτώσει 87 ανθρώπους, αυτή η νέα επιδημία του Εμπόλα είναι κοντά στο να γίνει η όγδοη μεγαλύτερη και πιο θανατηφόρα στην ιστορία. Αν και προ ημερών οι αξιωματούχοι Υγείας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) ήταν ευχαριστημένοι με τον μειωμένο ρυθμό νέων κρουσμάτων και την επιτυχή εκστρατεία εμβολιασμού και περιορισμού της μετάδοσης/εξάπλωσης, αυτό το νέο κρούσμα σε αστικό περιβάλλον είναι ανησυχητικό, δήλωσε στο HuffPost ο Peter Salama, επικεφαλής της Υπηρεσίας Υγείας του Π.Ο.Υ.

“Όταν έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα του ιού Εμπόλα σε μια πόλη με ένα εκατομμύριο ανθρώπους, κανείς δεν θα πρέπει να κοιμηθεί ήσυχος απόψε σε ολόκληρο τον κόσμο”, δήλωσε ο Salama.

Πού εντοπίστηκε το νέο κρούσμα Εμπόλα

Ο εν λόγω ασθενής ταξίδεψε από την πόλη Beni, που είναι hotspot για τον ιό, στην πόλη Butembo, αδιαφορώντας τις σχετικές ιατρικές συμβουλές, δήλωσε ο Salama. Ο ασθενής πέθανε τελικά σε ιατρείο εκεί.

Τα μέλη της ομάδας του Π.Ο.Υ. Που βρίσκονται στην περιοχή ανησυχούν ότι αυτό το περιστατικό θα μπορούσε να “αλλάξει την τροχιά της επιδημίας”. Και αυτό διότι ήδη υπάρχουν δύο ακόμη ύποπτα κρούσματα στην Butembo, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Κονγκό. Αυτή η πόλη είναι σταυροδρόμι για την εισαγωγή και εξαγωγή μεταξύ του Κονγκό και της Ανατολικής Αφρικής, ανέφερε το Reuters.

Και δεδομένου ότι ο ασθενής πέθανε σε ιατρείο υγείας, η πιθανότητα εξάπλωσης του Εμπόλα μεταξύ των ασθενών και των εργαζομένων εκεί είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Για τον Salama, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι 40 άνθρωποι που έχουν εντοπιστεί πως είχαν επαφή με μολυσμένους ασθενείς στις “κόκκινες ζώνες” – οι τομείς στους οποίους οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι σε θέση να φτάσουν εξαιτίας της συνεχιζόμενης βίας. Το Βόρειο Κίβου φιλοξενεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους, λόγω των πολλών ένοπλων επαναστατικών ομάδων στην περιοχή, γι’ αυτό στηρίζεται η μεγαλύτερη ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών. Μάλιστα, ο ΟΗΕ θεωρεί την εν λόγω περιοχή σε απειλή ασφάλειας επιπέδου 4, με βάση κλίμακα πέντε επιπέδων.

[Iatropedia, με πληροφορίες από το huffingtonpost.com]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου