ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Λογοθεραπεία κατόπιν εγκεφαλικού επεισοδίου

λογοθεραπεία-κατόπιν-εγκεφαλικού-επ-772815

Της Αλίκης Κουκουγιάννη,

λογοθεραπεύτριας του Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες

Το Κέντρο Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες αποτελεί μονάδα ημερήσιας φροντίδας και παραμονής ατόμων με αναπηρίες. Το Κέντρο Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων και προγραμμάτων που υλοποιεί η κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Βόλου, ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, στο τομέα της πρόνοιας. Σε ημερήσια βάση παρέχονται υπηρεσίες υγείας και φροντίδας σε άτομα με αναπηρία χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα και μεθόδους. Σκοπός του Κέντρου Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας είναι επιπλέον η εκπαίδευση στην αυτοεξυπηρέτηση, η ενημέρωση και η δημιουργική απασχόληση των ατόμων με αναπηρίες, καθώς και η υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο Κέντρο Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες παρέχονται υπηρεσίες και σε άτομα κατόπιν εγκεφαλικού επεισοδίου. Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) συμβαίνει όταν η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ελαττώνεται σημαντικά ή διακόπτεται απότομα. Αν αυτό συμβαίνει λόγω αιμορραγίας, πρόκειται για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή όπως αλλιώς λέγεται εγκεφαλική αιμορραγία. Αν πάλι αυτό οφείλεται σε απόφραξη ενός αγγείου, το επεισόδιο ονομάζεται ισχαιμικό.

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σχετικά συχνή και σοβαρή νόσος, με συνέπειες για την ποιότητα της ζωής αλλά και την ίδια τη ζωή. Είναι µία σοβαρή πάθηση που συχνά οδηγεί στο θάνατο ή σε µόνιµη αναπηρία, προκαλώντας λειτουργικά και νευρολογικά ελλείμματα.

Όσον αφορά τον λόγο και την ομιλία, συχνά παρατηρούνται διαταραχές στην εκφορά και ροή τους.

Όταν ο εγκέφαλος και το ΚΝΣ προσβάλλεται, ένα από τα πρώτα θέματα που απασχολούν τον λογοθεραπευτή είναι η αδυναμία σίτισης του ασθενή, η κατάποση και οι εκκρίσεις από το σάλιο του.

Η αξιολόγηση της σίτισης – κατάποσης περιλαμβάνει τη στοματοπροσωπική εξέταση, με την οποία ελέγχεται η κινητικότητα του προσώπου και της στοματικής κοιλότητας, καθώς και η λειτουργική ακεραιότητα των νεύρων που συμμετέχουν στην κατάποση.

Αφού αξιολογηθεί η ικανότητα του ασθενή για σίτιση, παρέχονται συμβουλές σχετικά με την σύσταση της τροφής και τις προφυλάξεις σίτισης. Συνήθως συνιστάται πολτοποιημένη τροφή.

Οι ασθενείς πρέπει να σιτίζονται απαραιτήτως σε καθιστική στάση και να μένουν σε αυτή τουλάχιστον μισή ώρα μετά το γεύμα. Η σίτιση θα πρέπει να γίνεται σε πολύ μικρές ποσότητες και κατόπιν κατάποσης να δίνεται η επόμενη μπουκιά. Επίσης, ο ασθενής να βήχει και να καταπίνει μετά από 3-4 συνεχόμενες καταπόσεις, για να καθαρίζει επαρκώς ο λαιμός.

Οι σοβαρότερες διαταραχές στον λόγο:

  • Αφασία ή δυσφασία είναι μία επίκτητη διαταραχή του λόγου κατά την οποία:

1) δεν παράγουμε λεκτικά μηνύματα

2) δεν κατανοούμε το λόγο των άλλων και

3) δεν χρησιμοποιούμε το γραπτό λόγο

Το 91% των αφασικών ασθενών μπορούν να βελτιωθούν και μόνο το 9% είναι εντελώς καταδικασμένο. Άρα κανένας αφασικός δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη του, χωρίς καμία αγωγή.

  • Δυσαρθρία και δυσπραξία

Δυσαρθρία είναι η δυσκολία στην άρθρωση εξαιτίας μόνιμης ή παροδικής νευρολογικής ή μυϊκής βλάβης. Άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να έχουν υποτονία ή υπερτονία ή έλλειψη αίσθησης στους μύες τους στόματος και σαν αποτέλεσμα να έχουν δυσκολία στην άρθρωση και σε ορισμένες περιπτώσεις σιελόρροια.

Δυσπραξία είναι νευρολογικής φύσης κινητική διαταραχή της ομιλίας. Ο ασθενής δυσκολεύεται να σχεδιάσει, να οργανώσει και να παράγει όλη εκείνη την σειρά των πολύ λεπτών και συγκεκριμένων κινήσεων της γλώσσας, των χειλιών, της γνάθου και της υπερώας που είναι απαραίτητες για την παραγωγή της καταληπτής ομιλίας.

Οι δύο διαταραχές μπορεί να συνυπάρχουν όπως συχνά συνυπάρχουν και με την αφασία.

Η ανάρρωση του καθενός διαφέρει, ανάλογα με τη θέση και τη σοβαρότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου. Συνήθως η ανάκαμψη εμφανίζεται κατά τους πρώτους τρεις με έξι μήνες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όσο βελτιώνεται η επικοινωνία θεωρείται σωστό να συνεχίζεται η λογοθεραπεία.

Μπορεί να συνεχίζεται για αρκετά χρόνια μετά εφόσον ο ασθενής το επιθυμεί και η κλινική εικόνα του το δικαιολογεί, με διαφορετικούς στόχους σε κάθε φάση της εξέλιξής του και με διαφορετικούς τρόπους παρέμβασης.

Σκοπός της λογοθεραπευτικής παρέμβασης είναι η αποκατάσταση της επικοινωνιακής λειτουργίας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή.

Η ανάρρωση από ένα εγκεφαλικό είναι μια μακριά και πολλές φορές απογοητευτική εμπειρία. Είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίσετε δυσκολίες στην πορεία. Η αφοσίωση και η θέληση για δουλειά, για τη βελτίωση, θα βοηθήσει να κερδίσετε τα περισσότερα από την αποκατάσταση σας.

Στο Κέντρο Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας παρέχουμε ημερήσια φροντίδα και σε άτομα κατόπιν εγκεφαλικού επεισοδίου μέσα από ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικών πράξεων ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ωφελούμενου.

Το Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ ανήκει στην Κοινωφελή Επιχείρηση ΚΕΚΠΑ- ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου και είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020 στον Άξονα Προτεραιότητας 2α «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ – ΕΝΕΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε ν’ απευθύνεστε στο τηλέφωνο της δομής 24210- 31860.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου