ΥΓΕΙΑ

Καλλιεργήστε την αποφασιστικότητά σας…

καλλιεργήστε-την-αποφασιστικότητά-σ-95996

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου,

Ψυχολόγου, MSc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας


Σίγουρα θα έχετε πιάσει τον εαυτό σε κάποια φάση της ζωής σας να είναι αναβλητικός, να αποφεύγετε να υλοποιήσετε τα σχέδιά σας μέχρι οι συνθήκες να είναι ιδανικές ή η προετοιμασία τους να είναι υπερπλήρης. Κατά αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε να είστε αποφασιστικοί και ξοδεύετε πολύτιμο χρόνο χωρίς ωστόσο να πλησιάζετε καθόλου στον στόχο σας.

Η καθημερινότητα συχνά οδηγεί σε αδιέξοδα και μας καλεί να πάρουμε αποφάσεις άλλοτε λιγότερο κι άλλο περισσότερο σοβαρές… Πώς όμως θα πάρουμε μια απόφαση τη στιγμή που αμφιταλαντευόμαστε ή είμαστε μπερδεμένοι;

  • Η υπερανάλυση βλάπτει. Είναι σημαντικό να προετοιμάζουμε τα βήματά μας και να σκεφτόμαστε όλα τα ενδεχόμενα όταν πρόκειται να καταλήξουμε σε μια απόφαση σχετικά με τα επαγγελματικά, οικογενειακά ή/και συναισθηματικά θέματα. Ωστόσο, όταν η ανάλυση είναι υπερβολική και υπεραναλύουμε κάτι στο μυαλό μας, αυξάνονται οι πιθανότητες να παραμείνει ένα σχέδιο ανεκπλήρωτο από φόβο μήπως προκύψουν αναποδιές που δεν είχαμε προβλέψει. Επομένως, όταν αντιληφθείτε ότι επανέρχεστε ξανά και ξανά στα ίδια διλήμματα, αυτό είναι σημάδι πως δεν υπάρχει σίγουρη απάντηση… Χρειάζεται να αναλάβετε δράση, και να αντιμετωπίσετε ό,τι έρθει, αυτοσχεδιάζοντας ή προσαρμόζοντας την αποστολή σας στα νέα δεδομένα.Χρειάζεται να γίνει η αρχή, να υπάρξει ο στόχος που είναι το πρώτο βήμα, οτιδήποτε ακολουθεί μπορεί να μας απασχολήσει αργότερα.
  • Μην αναβάλλετε. Όταν αναβάλλετε μια μικρή υποχρέωση που θα μπορούσε να διευθετηθεί με απλό τρόπο, κάνετε τα εύκολα, δύσκολα. Όταν όμως αναβάλλετε κάτι πραγματικά περίπλοκο, κάνετε τα δύσκολα, αδύνατα. Όσο αναβάλλετε οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται και θα κληθείτε να τις αντιμετωπίσετε πολλαπλασιασμένες.
  • Πάρτε μια οποιαδήποτε απόφαση. Έχει αποδειχθεί ότι σε στιγμές αποφάσεων, το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάνεις είναι το σωστό, το αμέσως καλύτερο είναι το λάθος και το χειρότερο που μπορεί να κάνει είναι να μην κάνει τίποτα, δηλαδή λαμβάνοντας αποφασιστικά μια απόφαση, είτε σας βγει σε καλό είτε όχι, θα είναι καλύτερα από το να μην την είχατε πάρει καθόλου. Ο εύκολος δρόμος για πολλούς είναι η άνεση της απραξίας. Η ευτυχία ωστόσο και η αληθινή ικανοποίηση πηγάζει συνήθως από τις πράξεις και όχι από την αδράνεια.
  • Ελάτε αντιμέτωποι με τους φόβους σας. Συνήθως είμαστε αναποφάσιστοί γιατί φοβόμαστε κάτι… θα ξεπεράσουμε τους φόβους μας όμως μόνο εφόσον έρθουμε αντιμέτωποι με τις καταστάσεις που μας προκαλούν το συναίσθημα του φόβου.
  • Αναλάβετε δράση ξεκινώντας από τα πιο δύσκολα. Αν ξεμπερδέψετε με τη «βαριά» δουλειά πρώτα, οι απλές υποχρεώσεις θα σας φανούν σχεδόν σαν να διευθετούνται μόνες τους. Όσο υπάρχουν στο μυαλό εκκρεμότητες δημιουργούν ψυχική πίεση και άγχος, αν όμως τις ξεφορτωθείτε, θα νιώσετε ανακούφιση που θα σας δώσει ενέργεια και κίνητρα για τις υπόλοιπες εργασίες σας.
  • Απομακρύνετε τα ερεθίσματα που σας αποσυγκεντρώνουν. Αν αποφασίσατε ότι στην επόμενη ώρα θα τελειώσετε το κείμενο που χρωστάτε, θα το καταφέρετε πολύ πιο εύκολα και γρήγορα αν αποφύγετε τις παγίδες που σας αποσπούν την προσοχή: Κλείστε την τηλεόραση και το Facebook και βάλτε το κινητό σας στο αθόρυβο. Βρείτε αυτά στα οποία είστε επιρρεπείς, και «εξουδετερώστε» τα για τα επόμενα εξήντα λεπτά.
  • Ζητήστε βοήθεια. Είναι αυτονόητο ότι όσο πιο πολύ δυσκολευόμαστε σε κάτι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο πειρασμός να τα παρατήσουμε. Μη το κάνετε, εξαντλήστε τις δυνάμεις σας ή ζητήστε βοήθεια από φίλους ή ειδικούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου