ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζουν όλα στις συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

αλλάζουν-όλα-στις-συμβάσεις-των-γιατρ-156254

Δραστικές αλλαγές δρομολογούνται στο πεδίο των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Με τελικό στόχο τη στοχευμένη κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ασφαλισμένων και τον εξορθολογισμό των δαπανών του ο Οργανισμός επιχειρεί μια σημαντική μεν μεταρρύθμιση στον τρόπο που συμβάλλεται με τους ιδιώτες γιατρούς, αλλά μάλλον αποσπασματική καθώς η βασική της προϋπόθεση είναι η λειτουργία των περίφημων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) οι οποίες όμως βρίσκονται κυρίως στα…χαρτιά.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο χρόνο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ανακοινώσει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργούσαν 75 ΤΟΜΥ, στο πλαίσιο της προωθούμενης μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, διευκρινίζοντας πως οι ιδιώτες γιατροί θα είχαν επικουρικό χαρακτήρα σε αυτή τη μεταρρύθμιση, όταν και όπου προέκυπτε ανάγκη, και μέχρις ότου ολοκληρωθεί το σύστημα με τις ΤΟΜΥ.
Σύμφωνα πάντως με τον σχεδιασμό του ΕΟΠΥΥ, οι συμβεβλημένοι γιατροί θα διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες, στους οικογενειακούς γιατρούς, δηλαδή παθολόγους, γενικούς γιατρούς, παιδιάτρους, και σε γιατρούς όλων των άλλων ειδικοτήτων.

Σήμερα μάλιστα αναμένεται να αναρτηθεί δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πλήρωση 2.800 θέσεων οικογενειακών γιατρών, δηλαδή παθολόγων, γενικών γιατρών, παιδιάτρων. Η πρόσκληση θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, εφόσον βεβαίως ισχύσει το «καλό σενάριο» της ανταπόκρισης των γιατρών σε αυτήν και της κάλυψης των 2.800 θέσεων και της υπογραφής ισάριθμων συμβάσεων.

Περίπου άλλοι 4.000 γιατροί, πλην των τριών προαναφερθεισών ειδικοτήτων, όπως καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, νευρολόγοι, γαστρεντερολόγοι , ωτορινολαρυγγολόγοι κα, εκτιμάται πως θα χρειαστούν για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού σε όλη τη χώρα. Θα κληθούν επίσης να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να συμβληθούν με τον Οργανισμό μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Συνολικά, οι ιδιώτες συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα είναι γύρω στους 7.000. Σήμερα υπάρχουν περίπου 5.000 συμβεβλημένοι γιατροί που έχουν υπογράψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ από την ίδρυσή του, το 2012. Μάλιστα, στελέχη του ΕΟΠΥΥ αναφέρουν πως με τις νέες συμβάσεις ουσιαστικά δίνεται η ευκαιρία σε νέους γιατρούς να μπουν στο σύστημα έπειτα από πέντε χρόνια.

Με τις νέες συμβάσεις καταργείται το πλαφόν των 200 επισκέψεων το μήνα, και η πληρωμή των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ με 10 ευρώ την επίσκεψη. Ο σχεδιασμός προβλέπει πως οι οικογενειακοί γιατροί θα αμείβονται με πάγια αντιμισθία. Κατά πληροφορίες, οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί θα αμείβονταν με 1.600 ευρώ το μήνα και οι παιδίατροι με 2.000 ευρώ.

Αντί των συγκεκριμένων επισκέψεων που ισχύουν σήμερα οι οικογενειακοί γιατροί θα έχουν στην ευθύνη τους πληθυσμό αναφοράς. Οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί θα πρέπει να καλύπτουν έως και 2.250 άτομα της περιοχής όπου είναι η έδρα τους και το ιδιωτικό ιατρείο τους και οι παιδίατροι έως και 1.500 παιδιά. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως αυτός ο πληθυσμός αναφοράς θα είναι και η «δεξαμενή» των ασθενών τους.

Σε ό,τι αφορά τους ειδικευμένους γιατρούς, ο ΕΟΠΥΥ θα συμβληθεί με τους ενδιαφερόμενους «προαγοράζοντας» ουσιαστικά χρόνο και επισκέψεις. Οι ιδιώτες γιατροί θα δηλώνουν τη χρονική διαθεσιμότητα τους για τον ΕΟΠΥΥ, πχ πέντε 4ωρα ή τέσσερα 5ωρα την εβδομάδα, και θα μπορούν να προγραμματίζουν το ωράριο των ιδιωτικών τους ιατρείων. Ανάλογα με τις ώρες αυτές θα πληρώνονται – τα στελέχη του Οργανισμού αναμένεται να ορίσουν μισθολογικό πλαφόν και για τους ειδικευμένους γιατρούς ώστε να μην δημιουργούνται παρεκκλίσεις στις αμοιβές τους σε σχέση με εκείνες που θα λαμβάνουν οι οικογενειακοί γιατροί.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου