ΕΛΛΑΔΑ

Έλληνες παιδίατροι: Επικίνδυνο το σποτ της Γ.Γ. για τη σεξουαλική παρενόχληση

έλληνες-παιδίατροι-επικίνδυνο-το-σπο-230266

Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν με επιστολή τους προς το Υπουργείο Εσωτερικών / Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων οι Έλληνες παιδίατροι, αναφορικά με το περιεχόμενο της καμπάνιας για την σεξουαλική παρενόχληση που η Γενική Γραμματεία εκπόνησε, και το οποίο παρουσιάζει παιδίατρο να παρενοχλεί σεξουαλικά μητέρα, μετά την κλινική εξέταση του παιδιού της.

H Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής απορεί για την επιλογή του συγκεκριμένου επαγγελματία και συγκεκριμένα του παιδιάτρου για την ανάδειξη του θέματος της σεξουαλικής παρενόχλησης και προβληματίζεται για «τη βλάβη που δημιουργείται με τα συγκεκριμένα σποτ στη σχέση μεταξύ ιατρού και οικογένειας» και χαρακτηρίζει το σχετικό σποτ άστοχο και επικίνδυνο.

Τα σποτ αυτά κατά τη Γενική Γραμματεία βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά, που συγκεντρώθηκαν από ομάδα ερευνητών της.
Σύμφωνα δε με τη Γενική Γραμματέα, κυρία Φωτεινή Κούβελα, «στόχος των σποτ είναι να ανοίξει περαιτέρω η συζήτηση για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στη χώρα μας, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου και τη δημιουργία των κοινωνικών συνθηκών, στις οποίες δε θα μπορεί πια να ευδοκιμήσει η σεξουαλική παρενόχληση».

«Πρώτα απ’ όλα και παρά τις διαβεβαιώσεις της ΓΓΙΦ ότι τα συγκεκριμένα σποτ ερείδονται επί πραγματικών περιστατικών, εμείς αμφιβάλουμε περί του πραγματικού των γεγονότων ή των καταγγελθέντων, κυρίως όσον αφορά το θέμα των παιδιάτρων» δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Κώστας Νταλούκας, και συνεχίζει θέτοντας θέτει ερωτήματα προς τους αρμόδιους:

«Όμως ακόμα και σε περίπτωση που πραγματικά συνέβησαν τα περιστατικά (αλήθεια σε πόσα τέτοια περιστατικά αναφέρεστε; Είναι περισσότερα του ενός;), όπως στο σποτ αναφέρονται, γιατί άραγε δεν παραπέμφθηκε ενώπιον των αρμοδίων πειθαρχικών συμβουλίων του αρμόδιου Ιατρικού Συλλόγου ο επίορκος δράστης προκειμένου να λογοδοτήσει περί της παρανόμου συμπεριφοράς του;

Εξ όσων έχουν πέσει στην αντίληψή μας ουδέν περιστατικό μέχρι σήμερα έχει παραπεμφθεί ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων και πιθανός ισχυρισμός περί της απαραίτητης εγκλήσεως εκ μέρους του παθόντος ουδεμία αληθοφανή εξήγηση μπορεί να αποτελέσει, αφού η παθούσα εν προκειμένω εμπιστεύθηκε το «μυστικό» της σε τρίτους (ερευνητές του ΓΓΦΕ), με την ίδια ευκολία θεωρούμε ότι θα το εμπιστευόταν και προς τα αρμόδια πειθαρχικά ή δικαστικά όργανα».

Αυτό όμως που όπως δηλώνει η Ένωση των παιδιάτρων τους απασχολεί ιδιαιτέρως είναι κυρίως «η βλάβη που δημιουργείται με το συγκεκριμένο σποτ στη σχέση μεταξύ ιατρού και οικογενείας.

Αποκομίζει ο θεατής, υπό την φερεγγυότητα και δικαιολογημένη εμπιστοσύνη προς το κράτος, ότι και οι παιδίατροι είναι πρόσωπα αφερέγγυα και ουδεμία εμπιστοσύνη πρέπει να έχουμε προς το πρόσωπό τους. Διαταράσσεται με τον τρόπο αυτό η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους, συμπαρασύροντας στην γενική δυσπιστία πλήθος αμφιβολιών και επιφυλάξεων» εξηγούν στην επιστολή τους.

Συνεχίζοντας την σκληρή κριτική τους για το επίμαχο σποτ οι παιδίατροι αναφέρουν πως «είναι ντροπή, άστοχο και επικίνδυνο για την δημόσια υγεία να παρουσιάζονται τέτοια βίντεο σε σχέση με τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ότι δηλαδή κατά τη διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης βλέπουν διεστραμμένα ερωτικά το ανθρώπινο σώμα, την στιγμή μάλιστα που η κλινική εξέταση απαιτεί την φυσική επαφή γιατρού και εξεταζόμενου ακόμα και σε σημεία που μπορεί να προκαλέσουν αμηχανία, ντροπή και άγχος πολλές φορές».

Ακόμα σοβαρότερες όμως θεωρούν πως είναι οι συνέπειες με την προβολή των σποτ στην ψυχοσύνθεση των ίδιων των παιδιών, καθώς «σίγουρα θα δουν το σχετικό σποτ και θα αναρωτηθούν αν άραγε το ίδιο περιστατικό συνέβη και στη δική τους μητέρα, δημιουργώντας ανασφάλεια στον κύκλο της ίδιας της οικογένειας, αλλά και προς τον ίδιο τον παιδίατρό τους».

Τέλος, καλούν τους αρμόδιους να ανακαλέσουν άμεσα το σχετικό σποτ, ώστε να μειωθούν κατά το δυνατό οι δυσμενείς συνέπειες που αυτό θα επιφέρει στον παιδικό πληθυσμό αλλά και στον κλάδο τους.

Δείτε τα σποτ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας:


Το επίμαχο σποτ που αφορά τους γιατρούς

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου