ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς ιατροδικαστές κινδυνεύει να μείνει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα

χωρίς-ιατροδικαστές-κινδυνεύει-να-με-382942
Χωρίς ιατροδικαστές κινδυνεύει να μείνει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας (ΕΙΕ), Γρηγόρη Λέων. Όπως ενημέρωσε τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλη Βλασταράκο, στο ΕΣΥ αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο δύο μόνιμοι ιατροδικαστές, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας ειδικευόμενος εδώ και αρκετό καιρό.

«Η κατάσταση είναι πλέον οριακή. Το υπουργείο Υγείας θα πρέπει άμεσα να προκηρύξει μόνιμες θέσεις ιατροδικαστών. Δεν μπορούμε να ακούμε για χιλιάδες διορισμούς ιατρών και να μην προκηρύσσονται κάποιες ελάχιστες θέσεις ιατροδικαστών. Οι θέσεις αυτές είναι κυρίως κοινωνική ανάγκη των τοπικών κοινωνιών», υποστηρίζει ο κ. Λέων

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε, τη Δευτέρα, το ΔΣ της ΕΙΕ με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, ο κ. Λέων ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ υπάρχουν μόνο δύο μόνιμοι και 11 συμβασιούχοι- επικουρικοί ιατροδικαστές, ενώ πάνω από τους μισούς νομούς της χώρας δεν έχουν ούτε έναν ιατροδικαστή.

«Αυτές οι ελλείψεις οδηγούν τους κατοίκους αυτών των περιοχών να χρεώνονται με τεράστια ποσά αλλά και ψυχολογική επιβάρυνση για την μεταφορά των θυμάτων», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΙΕ.

Επίσης, στις επτά ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων της χώρας υπηρετούν επτά συνολικά μέλη ΔΕΠ-ιατροδικαστές. Από αυτούς δύο στην Αθήνα, τρεις στη Θεσσαλονίκη και από ένας σε Αλεξανδρούπολη και Ιωάννινα.

Σύμφωνα με τον κ. Λέων το επόμενο διάστημα, στα Ιωάννινα ο εκεί καθηγητής θα συνταξιοδοτηθεί με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε εκεί ιατροδικαστής. «Με άλλα λόγια από τις 7 ιατρικές σχολές ήδη οι 3 σχολές δεν έχουν ούτε ένα καθηγητή-ιατροδικαστή», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση αυτή μάλιστα έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους νέους ιατρούς να ακολουθήσουν αυτό τον κλάδο. Στα τέσσερα τμήματα της χώρας δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου αναμονή για την ειδικότητα, ενώ σε κάποια από αυτά δεν υπάρχει ούτε ένας ειδικευόμενος εδώ και αρκετό καιρό».

Το ΔΣ της ΕΙΕ εκτιμά ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχουν ιατροδικαστές στην Ελλάδα και γι’ αυτό πιστεύει ότι «η μόνη λύση είναι να προκηρυχθούν άμεσα θέσεις στο ΕΣΥ και στα πανεπιστήμια».

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ δεσμεύτηκε ότι θα κοινοποιήσει το θέμα στους αρμόδιους φορείς και θα κάνει όποιες ενέργειες απαιτούνται για την επίλυση του προβλήματος.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου