ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ερευνητές εντόπισαν νέα πιθανή αιτία για τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο

ερευνητές-εντόπισαν-νέα-πιθανή-αιτία-389479

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν μια πρωτεΐνη που είναι πιθανόν η κύρια αιτία της ανεπιθύμητης αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος στους ασθενείς που πάσχουν από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (ΣΕΛ).

Ο ΣΕΛ ή κοινώς λύκος είναι μια αυτοάνοση πάθηση που κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να χάνει την ικανότητά του να ξεχωρίζει τους ξένους παράγοντες από τους υγιείς ιστούς. Έτσι αναπτύσσεται υπερευαισθησία, φλεγμονή και βλάβη στις αρθρώσεις, το δέρμα και τα εσωτερικά όργανα.

Ο λύκος προσβάλλει κυρίως γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, Ωστόσο, άνδρες, παιδιά και έφηβοι μπορούν να εκδηλώσουν επίσης τη νόσο. Οι περισσότεροι ασθενείς εκδηλώνουν την πάθηση μεταξύ 15 και 44 ετών.

Παλαιότερες μελέτες είχαν αναδείξει έναν πολυμορφισμό στο γονίδιο PRDM1 ως παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση ΣΕΛ.

Στην παρούσα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Immunology, ομάδα ειδικών από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Feinstein, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μπέττυ Ντάιμοντ, μελέτησαν πως η πρωτεΐνη Blimp-1, που κωδικοποιείται από το γονίδιο PRDM1, ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι ικανό να αναγνωρίσει οργανισμούς που δεν υπάρχουν στο σώμα και να ενεργοποιήσει κύτταρα, όπως τα Τ-κύτταρα, ώστε να τους επιτεθούν. Στη μελέτη μας αποδείξαμε ότι τα χαμηλά επίπεδα ή η απουσία της Blimp-1 σε ένα συγκεκριμένο τύπο κυττάρου οδηγεί σε αύξηση την πρωτεΐνη καθεψίνη S (CTSS) που κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιλαμβάνεται τα υγιή κύτταρα ως κάτι απειλητικό και να τους επιτίθεται, ειδικά στις γυναίκες ασθενείς», εξηγεί η ερευνήτρια.

Μελετώντας ζωικά μοντέλα οι ειδικοί κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα θηλυκά με μειωμένη παραγωγή της πρωτεΐνης Blimp-1 είχαν αύξηση στην CTSS. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα υγιή κύτταρα. Τα αρσενικά πειραματόζωα με μειωμένη παραγωγή της Blimp-1 δεν είχαν καμιά αλλαγή στο ανοσοποιητικό τους.

Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα ώστε να επιβεβαιωθεί ότι το γονίδιο PRDM1 μπορεί να κάνει το ανοσοποιητικό των γυναικών υπερδραστήριο, τα νέα δεδομένα είναι σημαντικά ως προς την καλύτερη κατανόηση των αιτίων του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου με στόχο την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπισή του.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου