ΤΟΠΙΚΑ

10% των γυναικών νοσεί από καρκίνο

10-των-γυναικών-νοσεί-από-καρκίνο-436058

Τα σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, της πιο συχνής σε εμφάνιση μορφής καρκίνου που διαγιγνώσκεται στο 10% του γυναικείου πληθυσμού, αλλά και η αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος, αποτέλεσαν το επίκεντρο της προχθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Forum, παρουσία πυκνού ακροατήριου. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας «Υποστηρίζω», ανέδειξε όλες τις αθέατες πτυχές του θέματος, στέλνοντας μηνύματα ζωής και ελπίδας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο αγγειοχειρουργός Ευάγγελος Παππάς, υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε στο λεμφοίδημα, τη συσχέτισή του με τον καρκίνο του μαστού και ανέπτυξε παράλληλα τα αίτια που το προκαλούν. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι μια κατάσταση παθολογική που προκαλείται από την κατακράτηση υγρού ανάμεσα στα κύτταρα του οργανισμού. Το πρωτοπαθές πρήξιμο στα χέρια ή τα πόδια, εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής του αρρώστου, χωρίς να είναι γνωστή η γενεσιουργός αιτία. Το δευτεροπαθές λεμφοίδημα, συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού και εμφανίζεται είτε μετά από χειρουργική επέμβαση στο μαστό είτε μετά από ακτινοβολία, όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο ίδιος. Παράλληλα τόνισε ότι είναι αντιμετωπίσιμο αλλά μη θεραπεύσιμο, ενώ προσέθεσε ότι είναι μια διαδικασία που απαιτεί ειδικό μασάζ, στη συνέχεια ο άρρωστος ακολουθεί συγκεκριμένη σειρά ασκήσεων που του υποδεικνύει ο φυσικοθεραπευτής και ταυτόχρονα προσαρμόζει τη ζωή του, φορώντας ειδικό ελαστικό γάντι ή κάλτσα για να αποφευχθεί το πρήξιμο.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις γενεσιουργές αιτίες του καρκίνου του μαστού, ο ίδιος επιστήμονας τόνισε ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει γενετική προδιάθεση, καλό είναι να γίνεται γονιδιακός έλεγχος, σημειώνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα της μαστογραφίας και της αυτοεξέτασης του μαστού από τις γυναίκες.

Η Θεοδώρα – Ευαγγελία Βασιλοπούλου, φυσικοθεραπεύτρια, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος και υπογράμμισε ότι συνήθως εμφανίζεται μετά από αφαίρεση αδένα, ενώ σημείωσε ότι το δευτεροπαθές, τουλάχιστον, είναι πολύ συχνό στις γυναίκες που έχουν κάνει αφαίρεση μαστού ή αδένων. «Αν είναι μαζική η εκτομή των αδένων εμφανίζεται αμέσως μετά το χειρουργείο και απαγορεύονται οι τραυματισμοί και η χρήση του ζεστού» όπως τόνισε η ίδια, ενώ επεσήμανε την καθοριστική συνδρομή των ειδικών, προκειμένου να γίνεται σωστή διάγνωση και να αντιμετωπίζεται διεξοδικά το πρόβλημα, εφόσον εμφανιστεί.

Τη σύνδεση του καρκίνου με τη διατροφή ανέπτυξε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Λάμπης, διατροφολόγος – διαιτολόγος, ο οποίος επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρχει μέτρο και να υιοθετούνται οι κανόνες της ισορροπημένης διατροφής, με πολλά φρούτα και λαχανικά που είναι αντιοξειδωτικά. Παράλληλα συνέστησε λιγότερο κόκκινο κρέας, περισσότερο ψάρι και λευκά κρέατα στο καθημερινό διαιτολόγιο, με βάση τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, που είναι ευεργετική σε κάθε περίπτωση.

Εισηγητές της προχθεσινής εκδήλωσης ήταν επίσης ο Νικόλαος Γάτος, ειδικός θεραπείας πόνου και η Ελένη Παπαδοπούλου, διδάκτωρ Αθλητικών Επιστημών, οι οποίοι αναφέρθηκαν διεξοδικά στο θέμα, ενώ στη συνέχεια αναπτύχθηκε διάλογος με το κοινό.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου, εκπρόσωποι φορέων και πολύς κόσμος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου