ΤΟΠΙΚΑ

Χτυπάει «κόκκινο» το στρες

χτυπάει-κόκκινο-το-στρες-468874

Ανοδική πορεία της τάξης του 30% σημειώνεται τον τελευταίο χρόνο στα περιστατικά ενηλίκων που ζητούν τη συνδρομή ειδικών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το καθημερινό στρες, που τους στερεί ακόμη και τον βραδινό ύπνο. Βολιώτες που διανύουν την πιο παραγωγική ηλικία, 35 έως 45 ετών, απευθύνονται στον ψυχολόγο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις άγχους και την κατάθλιψη, που αυξάνονται όσο παρατείνεται η περίοδος της ύφεσης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το 80% των περιστατικών που διαχειρίζονται οι ειδικοί, περιστρέφεται γύρω από τα συγκεκριμένα προβλήματα, που δυστυχώς οξύνονται παράλληλα με την κρίση.

«Ο κόσμος, ενώ έχει την ανάγκη να απευθυνθεί στον ψυχολόγο, δεν έχει χρήματα ή περιορίζει τον αριθμό των συνεδριών που είναι απαραίτητες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, καθώς αδυνατεί να διαχειριστεί το πρόβλημα και τις κρίσεις άγχους», υπογραμμίζει η ψυχολόγος Μαρία Τόπα, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Όπως εξηγεί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ενήλικες που απευθύνονται στον ψυχολόγο αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου, συγκέντρωσης, έλλειψη υπομονής και κατάθλιψη», ενώ τονίζει ότι οι άνεργοι πλέον είναι δύο κατηγοριών: εκείνοι που δεν έχουν εργασία, «οπότε δεν έρχονται γιατί δεν έχουν χρήματα», και όσοι εξασφαλίζουν ελάχιστες αποδοχές από την εργασία τους και δεν έχουν επίσης τη δυνατότητα να καλύψουν θεμελιώδεις ανάγκες.

Η συμβουλή της κ. Τόπα συνοψίζεται στην ανάγκη διαχείρισης των προβλημάτων που περιβάλλουν ασφυκτικά πολλούς ενήλικες. «Πρέπει να αναθεωρήσουμε έννοιες και αξίες που είχαν νόημα παλιότερα και να χαιρόμαστε μέσα από αυτά. Πρέπει να αξιολογήσουμε πλέον τη ζωή μας διαφορετικά», αναφέρει.

Το κέντρο του προβλήματος βρίσκεται εν πολλοίς στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ενώ όπως υπογραμμίζει, η τάση των ψυχολογικών προβλημάτων και των αδιεξόδων είναι αυξητική όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, γιατί το θέμα διακοπές απασχολεί πολλές οικογένειες.

«Το σύστημα μας έβαλε σε μια κατάσταση πλουτοκρατίας και στη συνέχεια μας τα πήρε όλα πίσω και μείναμε με τις πολυτέλειες του παρελθόντος. Αυτά θα πρέπει να αποβάλλουμε κάποια στιγμή», τονίζει η κ. Τόπα, σημειώνοντας την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και της στροφής σε αξίες του παρελθόντος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου