ΕΛΛΑΔΑ

Εμπόδια του ΕΟΠΥΥ στους ασθενείς με ρευματοπάθειες

εμπόδια-του-εοπυυ-στους-ασθενείς-με-ρε-471472

Εμπόδια υψώνει ο ΕΟΠΥΥ στην ούτως ή άλλως δύσκολη θεραπευτική διαδρομή των ρευματοπαθών ασθενών, καταγγέλλει η Ελληνική Εταιρία Αντιρρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) και ζητεί από τη διοίκηση του Οργανισμού την άρση τους και την αποκατάσταση της ομαλότητας στη χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών.

Μέχρι σήμερα, για την έγκριση της ενδοφλέβιας χορήγησης βιολογικών παραγόντων που λαμβάνουν οι ρευματοπαθείς αρκούσε ηλεκτρονική συνταγή – από νοσοκομειακό ή πιστοποιημένο ελευθεροεπαγγελματία γιατρό – και η νοσοκομειακή γνωμάτευση. Πλέον όμως ο ΕΟΠΥΥ αρνείται να εκτελέσει τη συνταγή για τη θεραπεία εάν η ιατρική γνωμάτευση για τα ενδοφλέβια αυτά στοχευμένα φάρμακα νέας γενιάς δεν προέρχεται από ιατρό ιδιώτη ο οποίος να είναι ο ίδιος συμβεβλημένος με την κλινική ενός ιδιωτικού θεραπευτηρίου.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ρευματοπαθείς είτε να αλλάζουν θεραπεία είτε ακόμη και να μένουν εκτός θεραπείας μέχρι να βρεθεί λύση. Η ενδοφλέβια χορήγηση βιολογικών παραγόντων είναι κατά κανόνα ασφαλέστερη από την υποδόρια λόγω αδυναμίας απόσυρσης του φαρμάκου σε εμφάνιση ανεπιθύμητης δράσης και μάλιστα εκτός νοσοκομείου. Η αλλαγή της θεραπείας στους ρευματοπαθείς που εμφανίζουν σταθερή κατάσταση με τον ενδοφλέβιο παράγοντα είναι αντιδεοντολογική, επικίνδυνη και ανήθικη» υπογραμμίζει στην επιστολή που εστάλη προς τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ, κυρία Αθανασία Παππά, αφήνοντας επίσης αιχμές για τις χωρίς ανταπόκριση επανειλημμένες τηλεφωνικές οχλήσεις προς τον ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, στην επιστολή τους οι ασθενείς αφήνουν αιχμές για ενδεχόμενη μεροληπτική στάση του Οργανισμού υπέρ των εταιρειών που διαθέτουν υποδόρια σκευάσματα, με την απόφασή του να εξαρτά τη χορήγηση των ενδοφλέβιων σκευασμάτων από τη συνταγογράφηση συγκεκριμένων γιατρών.

Με δεδομένο ότι στο πλαίσιο του ΕΣΥ υπάρχουν – και μπορούν να συνταγογραφούν- σε όλη την επικράτεια μόλις 50 ρευματολόγοι ενώ ο ιατροί του ΠΕΔΥ δεν είναι σε θέση να συνταγογραφήσει ενδοφλέβιους βιολογικούς παράγοντες, προκύπτει αμέσως το ερώτημα πώς και από πού θα εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους οι ρευματοπαθείς.

Στην πράξη οι ρευματοπαθείς βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα δύσκολο δίλημμα: είτε να αλλάξουν θεραπεία και να λάβουν την υποδόρια είτε να αλλάξουν γιατρό και να αναζητούν ιδιώτες που εργάζονται σε ιδιωτική κλινική. Οι πιο απογοητευμένοι με την κατάσταση που διαμορφώνεται θα πρόσθεταν πως υπάρχει και η τρίτη λύση: να μείνουν χωρίς θεραπεία…

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου