ΕΛΛΑΔΑ

Ξανθός: Σύντομα πρόσβαση ασθενών στην κάνναβη για θεραπευτικούς λόγους

ξανθός-σύντομα-πρόσβαση-ασθενών-στην-492421

Θέμα χρόνου, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, είναι η χορήγηση κάνναβης σε ασθενείς για θεραπευτικούς σκοπούς. Ο ίδιος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή την Πέμπτη τάχθηκε υπέρ του να ανοίξει ο διάλογος και για την αποποινικοποίηση της χρήσης.

Σε συζήτηση για τα πεπραγμένα του ΟΚΑΝΑ στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ο αρμόδιο υπουργός χαρακτήρισε «ενδιαφέρον» θέμα την ιατρική χρήση της κάνναβης αλλά τόνισε πως για την υλοποίησή της χρειάζεται «μια κοινή πολιτική απόφαση με το υπουργείο Δικαιοσύνης που να αλλάζει στον πίνακα» εξηγώντας «υπάρχει ένας πίνακας του ΟΗΕ με την κατάταξη των ουσιών, ο οποίος αλλάζει την κάνναβη, και τα προϊόντα τα οποία παράγονται, τα κανναβοειδή, και δίνει την δυνατότητα νόμιμης υπό προϋποθέσεις φυσικά συνταγογράφησης, και κυκλοφορίας φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν εκχυλίσματα κάνναβης».

«Ενδεχομένως να δοθεί μια αναπτυξιακή προοπτική στο να παράγονται και να συσκευάζονται, και να κυκλοφορούν στη χώρα μας τέτοια προϊόντα, αυτό είναι μια συζήτηση που αφορά συνολικά την Κυβέρνηση, κι όχι μόνο το Υγείας», είπε και πρόσθεσε «είμαστε σε μια φάση που πιθανόν να χρειαστεί μια νομοθετική ρύθμιση».

Εστιάζοντας στην αποποινικοποίηση της χρήσης δήλωσε, πως το ζήτημα είναι κοινωνικό και πολιτικό, ενώ εξήγησε: «Δεν έχει νόημα να διατυπώνουμε προσωπικές απόψεις. Νομίζω, όμως είναι ένα θέμα που οφείλει η πολιτεία με σοβαρό τρόπο και εκεί να ανοίξει ένα διάλογο και να αναζητήσει συνθέσεις και βήματα, τα οποία θα ξεπεράσουν υπαρκτές στρεβλώσεις του υπάρχοντος πλαισίου».

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου