ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι η υγιής σεξουαλική συμπεριφορά;

ποια-είναι-η-υγιής-σεξουαλική-συμπερι-519161

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Quebec, πολλά είναι τα άτομα που συμπεριλαμβάνουν στη σεξουαλική τους δραστηριότητα κάποιες πρακτικές ηδονοβλεπτικού, φετιχιστικού ή μαζοχιστικού τύπου.
Οι ερευνητές επικεντρώνονται στις συμπεριφορές τις οποίες τα διαγνωστικά εγχειρίδια ταξινομούν ως παραφιλίες, διαταραχές δηλαδή της σεξουαλικής συμπεριφοράς που θεωρούνται μη φυσιολογικές ή και παράνομες και προκαλούν δυσφορία, καθώς και στο διαχωρισμό τους από τη λεγόμενη τυπική δραστηριότητα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ίσως ασχοληθεί με το επιστημονικό εγχειρίδιο διάγνωσης και ταξινόμησης των ψυχικών διαταραχών, το DSM.Το εγχειρίδιο αυτό όμως, το οποίο κάποτε χαρακτήριζε την ομοφυλοφιλία ως αποκλίνουσα συμπεριφορά, μπορεί ακόμα και σήμερα, παρά τις σημαντικές αναθεωρήσεις του, να ενισχύσει τη δημιουργία αρνητικών στερεοτύπων αναφορικά με σεξουαλικές συμπεριφορές που στην πραγματικότητα είναι απόλυτα υγιείς. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η ερευνητική ομάδα από το Quebec.

Οι ερευνητές διαφωνούν ιδιαίτερα με τη χρήση του επιθέτου «ανώμαλος» το οποίο και θεωρούν ότι δε θα έπρεπε να χρησιμοποιείται σε ψυχιατρικό εγχειρίδιο. Οι παραφιλικές διαταραχές είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστούν γιατί τα άτομα που χρησιμοποιούν πρακτικές που αποκλίνουν σημαντικά από τη νόρμα, είναι συνήθως πολύ ικανοποιημένα από τη σεξουαλική τους ζωή και δε ζητούν βοήθεια.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1040 ενήλικες, οι οποίοι συχνά επιθυμούσαν να υιοθετήσουν ή υιοθετούσαν κάποιες από τις οκτώ σεξουαλικές συμπεριφορές που σύμφωνα με το επιστημονικό εγχειρίδιο απέκλιναν από το φυσιολογικό. Οι συμπεριφορές αυτές ήταν η χρήση ενός αντικείμενου φετίχ, η κατασκόπευση αγνώστων, η παρενδυσία, η επίδειξη γενετικών οργάνων σε ανυποψίαστους αγνώστους, η εφαψιομανία, η παιδοφιλία ο μαζοχισμός και ο σαδισμός. Σε γενικές γραμμές σχεδόν ο μισοί από τους συμμετέχοντες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για μια τουλάχιστον από τις οκτώ συμπεριφορές, τις οποίες το εγχειρίδιο ταξινομεί ως αποκλίνουσες. Το 1/3 των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχε την εμπειρία μιας από αυτές τουλάχιστον μια φορά. Οι συμμετέχοντες είτε είχαν , είτε είχαν φαντασιωθεί ότι υιοθετούσαν 4 περίπου από τις 8 συμπεριφορές τόσο συχνά που ήταν πλέον δύσκολο να σκεφτούν πως πρόκειται για αποκλίνουσες συμπεριφορές. Λίγο πάνω από το 1/3 δήλωσε ενδιαφέρον για ηδονοβλεπτικές πρακτικές, το 26% για φετιχισμό ή για εφαψιομανία και στο 19% άρεσαν οι μαζοχιστικές πρακτικές. Οι συμμετέχοντες που αρέσκονταν στο υποτακτικό σεξ ήταν πιο πιθανό να ενδιαφέρονται για πιο αποκλίνουσες σεξουαλικές δραστηριότητες.

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι άνθρωποι που απαντούν σε έρευνες σχετικά με το σεξ είναι πιο ανοιχτόμυαλοι σε ζητήματα σχετικά με τη σεξουαλικότητα σε σύγκριση με τα άτομα που αρνούνται να το κάνουν. Είναι επίσης πιθανό η διαδικτυακή διεξαγωγή της μελέτης να προσέλκυσε έναν αριθμό συμμετεχόντων που δεν είναι αντιπροσωπευτικός του γενικού πληθυσμού.

Παρά τους περιορισμούς, η νέα μελέτη είναι μέρος ενός αυξανόμενου όγκου ερευνητικών δεδομένων που επικεντρώνονται στην αναθεώρηση ξεπερασμένων κοινωνικών και ψυχολογικών συμπερασμάτων σχετικά με τη σεξουαλικότητα.

Οι ερευνητές υπενθυμίζουν ότι για χρόνια στο πεδίο των ψυχικών διαταραχών ο αυνανισμός και η ομοφυλοφιλία θεωρούνταν ανθυγιεινές πρακτικές. Επισημαίνουν μάλιστα ότι είναι πιθανό κάποιοι επαγγελματίες υγείας να θεωρούν συχνές σεξουαλικές συμπεριφορές ως αποκλίνουσες, διότι συνήθως βλέπουν ένα υποσύνολο ατόμων που αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με τη σεξουαλικότητα.
Σε κάθε περίπτωση είναι τραγικό ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων να νιώθει ντροπή σχετικά με τη σεξουαλικότητά του, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι η σεξουαλικότητα είναι βασικό κομμάτι της ανθρώπινης ταυτότητας και εμπειρίας.

Το πρόβλημα είναι ότι η ντροπή αυτή συχνά συντηρείται από ειδικούς της ψυχικής υγείας που δεν έχουν εκπαιδευτεί σε ζητήματα σχετικά με τη σεξουαλικότητα. Οι σεξουαλικές συμπεριφορές που υιοθετούνται από συντρόφους ικανούς να συναινέσουν από κοινού σε αυτές και με πρόθεση την ικανοποίηση και των δυο, θεωρούνται σε γενικές γραμμές υγιείς. Πολλές φορές όμως τα άτομα αποπροσανατολίζονται από ανθρώπους που θεωρούν ειδικούς, αλλά οι οποίοι δεν έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση.

Πηγή: The Journal of Sex Research

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου