ΤΟΠΙΚΑ

Αλλαξαν διατροφή και είδαν διαφορά

αλλαξαν-διατροφή-και-είδαν-διαφορά-553097

Πρόγραμμα που εκπόνησαν στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος, στάθηκε αφορμή για 14 μαθητές της Γ’ τάξης του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου, να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να δουν σημαντικές αλλαγές στο σώμα τους αλλά και στην απόδοσή τους, τόσο στα μαθήματα του σχολείου όσο και στην καθημερινότητα.

Το πρόγραμμα για τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών και την υγιεινή διατροφή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάιο. Δεκατέσσερις μαθητές της Γ’ τάξης, ανέλαβαν να καταγράψουν τι είναι υγιεινή διατροφή και, μέσω ερωτηματολογίου που μοίρασαν σε συμμαθητές τους στο σχολείο, να αποτυπώσουν τις διατροφικές συνήθειές τους.

Σύμφωνα με τη φιλόλογο του σχολείου, Μαρία Βασιλάκου, από τα 15 παιδιά που απάντησαν στα ερωτηματολόγια προκύπτει ότι οι περισσότεροι δεν λαμβάνουν πρωινό και ότι κάνουν το λάθος να τρώνε πολύ συχνά από φαστ φουντ. Δεν είδαν όμως μόνο τα λάθη των συμμαθητών τους. Είδαν και τα δικά τους στις διατροφικές τους συνήθειες και ενημερώθηκαν για τις ασθένειες που συνδέονται με την κακή διατροφή και που είναι η παχυσαρκία, η χοληστερίνη, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Τον τελευταίο ένα μήνα μάλιστα, προσπαθούν να διορθώσουν τα λάθη των διατροφικών τους συνηθειών.

«Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, μπορεί να μην υπάρχει η δυνατότητα να τρώμε ό,τι επιθυμούμε, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τρεφόμαστε σωστά. Μέσα από την εργασία μας θέλουμε να μεταδώσουμε στον κόσμο την αξία της υγιεινής διατροφής», ανέφερε ο μαθητής της Γ’ Γυμνασίου, Αποστόλης Βαργιάμης.

«Ένα μήνα πριν δεν έτρωγα πρωινό, η ενασχόλησή μου με τις ώρες με το κινητό και την τηλεόραση είχε ως αποτέλεσμα να χάνω και το κυρίως γεύμα. Έτρωγα όταν θυμόμουνα. Μέσα από το πρόγραμμα κατάλαβα ότι κάνω κακό στην υγεία μου. Τον τελευταίο ένα μήνα σχεδόν έχω αλλάξει διατροφή και έχει διαφορά στο σώμα μου αλλά και στην απόδοσή μου. Όλοι θα πρέπει να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί οι γονείς», ανέφερε από την πλευρά της η μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου, Μαρία Στογιάνοβα.

Η εργασία των μαθητών και τα αποτελέσματα που έχουν καταγραφτεί έως σήμερα, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Ένωσης Γονέων Βόλου, στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Στην εκδήλωση μίλησαν μέλη της ένωσης διαιτολόγων-διατροφολόγων. Σύμφωνα με τη γραμματέα της ένωσης, Νότα Μπλούχου, σήμερα 1 στους 3 μαθητές στην Ελλάδα δεν τρέφονται σωστά, και σχεδόν αυτό το ποσοστό, το 35% δηλαδή των μαθητών, είναι υπέρβαρα και από αυτά ένα στα τρία παχύσαρκα.

Η κ. Μπλούχου απέδωσε το γεγονός στην αλλαγή των διατροφικών στην Ελλάδα. «Έχουμε ξεφύγει από τη μεσογειακή διατροφή και έχουμε υιοθετήσει έναν δυτικό τρόπο διατροφής με περισσότερους υδατάνθρακες και λιπαρά. Την ίδια ώρα η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις τέτοιες ώστε οι γονείς επιλέγουν κακής ποιότητας προϊόντα, που εξυπηρετούν οικονομικά την οικογένεια, δεν βοηθούν όμως στη σωστή διατροφή των μαθητών», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Μπλούχου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου