ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία στα νοσοκομεία

απεργία-στα-νοσοκομεία-554624

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται οι νοσοκομειακοί γιατροί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, αντιδρώντας στον νόμο Κατρούγκαλου οι νοσοκομειακοί γιατροί κήρυξαν 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 2 Μαρτίου.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με τον νόμο αυτό: ¨”Μειώνονται οι συντάξεις μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού τους.
Επιβάλλονται νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν κάποιος επιθυμεί να θεμελιώσει δικαίωμα και για δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη ή να συνεχίσει την ασφάλιση του και σε δεύτερο φορέα ασφάλισης επιβαρύνεται και με την εργοδοτική εισφορά. Το ύψος της δεύτερης ασφαλιστικής εισφοράς διαμορφώνεται στο 20% των συντάξιμων αποδοχών.

Τριπλασιάζεται σχεδόν το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών αφού αυξάνεται σταδιακά από 6,67% στο 20%.
Επιβάλλονται εισφορές 20% στους άνεργους γιατρούς που ασφαλίζονται υποχρεωτικά, π.χ. ειδικευόμενοι που είναι στην ανομονή από το ένα κομμάτι της ειδικότητας στο άλλο.
Ολοκληρώνεται η εγκληματική κλοπή των αποθεματικών του ΤΣΑΥ μετά το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο, τα ομόλογα και το κούρεμα του PSI.
Η ενοποίηση των ταμείων θα έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση των παροχών Υγείας και Πρόνοιας και την εξίσωση προς τα κάτω.

Η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για νέο έγκλημα στο Ασφαλιστικό, που δεν αφήνει κανέναν στο απυρόβλητο. Ειδικότερα, σημειώνει ότι δεν αφορά μόνο τους γιατρούς παλιούς ασφαλισμένους ούτε μόνο αυτούς που τους απομένουν λίγα χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν, αλλά κυρίως τους νέους συναδέλφους, ειδικευόμενους, επικουρικούς που για να πάρουν πλήρη σύνταξη θα πρέπει να δουλεύουν δυο ζωές… τουλάχιστον.

Η ομοσπονδία υποστηρίζει ακόμη ότι η ασφάλιση μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση, δημιουργείται το πλαίσιο για την απεμπλοκή του κράτους, ενταφιάζεται οριστικά ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης, ενώ η ανταποδοτικότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αυτοχρηματοδότηση των ταμείων απ’ τους εργαζόμενους, μεταφράζεται σε συνεχείς μειώσεις των συντάξεων και σε συνεχείς αυξήσεις των εισφορών για να «βγαίνει» το ταμείο.

Η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι μαζί με τους «θεσμούς» συμφώνησαν σε ομοβροντία αντιλαϊκών μέτρων για μετά το 2018 συν όλα αυτά που περιλαμβάνονται στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης: Νέα καρατόμηση του αφορολόγητου, νέο χτύπημα στο ασφαλιστικό, στο συνταξιοδοτικό.

Ειδικά για τον χώρο της υγείας, προσθέτει, είναι στα σκαριά νέες ανατροπές σε βάρος των δικαιωμάτων των υγειονομικών και των ασθενών, νέες αντιδραστικές αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων, στην ιατρική εκπαίδευση, νέο χτύπημα στο ωράριο των γιατρών”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου