ΤΟΠΙΚΑ

«Θωρακίζεται» με χαλκό η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου

θωρακίζεται-με-χαλκό-η-μεθ-του-νοσοκ-560687

Το πρώτο σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας και το τρίτο πανελλαδικά (μετά το Αττικό και τη Μονάδα Νεογνών στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία») είναι το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, στο οποίο ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της επιχάλκωσης του εξοπλισμού στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε περίπου δύο εβδομάδες, ενώ το κόστος του έργου ανέρχεται σε περίπου 28.000 ευρώ. Με την επιχάλκωση μειώνεται ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος εκδήλωσης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Από το 2014 πάντως μέχρι και τέλος του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΜΕΘ, οι λοιμώξεις έχουν μειωθεί κατά 33%. Για το έργο της επιχάλκωσης είχε γίνει σχετική μελέτη από το προσωπικό της ΜΕΘ.

Χθες, σε συνέντευξη τύπου, ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ματθαίος Δραμητινός, μαζί με τη διευθύντρια της ΜΕΘ, εντατικολόγο Αντιγόνη Καραθάνου και τον προϊστάμενο της ΜΕΘ κ. Μιχάλη Σιμιλιέτοφ παρουσίασαν στοιχεία για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με τα οποία έχουν μειωθεί σημαντικά οι λοιμώξεις, έχει επίσης μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και η κατά μέσο όρο νοσηλεία, και υπογράμμισαν ότι το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι πολύ αναβαθμισμένο συγκριτικά με άλλα νοσοκομεία. Από τα οκτώ κρεβάτια που έχει η ΜΕΘ του ΓΝΒ, που φέτος συμπληρώνει 25χρόνια λειτουργίας, λειτουργούν τα έξι, ενώ εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα λειτουργήσει ακόμη ένα, καθώς αναμένονται νέοι νοσηλευτές, όπως ανακοινώθηκε χθες.

Ο κ. Ματθαίος Δραμητινός χαρακτήρισε «κόσμημα» τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εξαίροντας το έργο γιατρών και νοσηλευτών, ενώ εκτίμησε ότι σταδιακά, εφόσον ολοκληρωθούν οι μετατάξεις νοσηλευτών που αναμένονται στο Αχιλλοπούλειο, θα υπάρξει η δυνατότητα να λειτουργήσει και το όγδοο κρεβάτι στη Μονάδα. Είναι επίσης σημαντικό, όπως ανέφερε, ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ, σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Βόλου και την υπεύθυνη κ. Μαίρη Ζήγρα, ακολουθεί πιστά όλες τις προδιαγραφές του ΚΕΕΛΠΝΟ, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, γεγονός που αποτυπώνεται και στις μελέτες που έχουν γίνει και έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα ιατρικά συνέδρια.

Συγκριτικά στοιχεία για την τελευταία 3ετία

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2014 υπήρξε νέο νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τον τρόπο επιτήρησης, καταγραφής και πρόληψης των λοιμώξεων.

Όπως εξήγησε η κ. Θάνου, σε συνεργασία την υπεύθυνη νοσηλεύτρια της ΜΕΘ Μαίρη Ζήγρα, έγινε καταγραφή των λοιμώξεων το 2014 και ανάλυση των στοιχείων, ενώ από το 2015 στη ΜΕΘ εφαρμόστηκαν επικαιροποιημένα πρωτόκολλα, και στις αρχές του 2016 διαπιστώθηκαν θεαματικά αποτελέσματα, όπως είπε.

Έτσι καταγράφεται μείωση 33% των λοιμώξεων, σε σύγκριση με ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, όπως και μείωση στη μέση νοσηλεία και φαρμακευτική δαπάνη.

Τα στοιχεία της ΜΕΘ αναφέρουν ότι από τις -κατά μέσο όρο- 20 μέρες νοσηλείας, μειώθηκαν αρχικά στις 14, και πλέον στις 11 μέρες το 2016, καθώς και μείωση 20% της φαρμακευτικής δαπάνης το 2015.

Το γεγονός επίσης ότι μειώθηκαν οι ημέρες νοσηλείας, είχε ως αποτέλεσμα η μονάδα να μπορέσει να εξυπηρετήσει περισσότερους μέσα στο 2016. Το 2014 νοσηλεύτηκαν 120 ασθενείς, το 2015 186 ασθενείς και το 2016 νοσηλεύτηκαν 177, λειτουργώντας με οκτώ κλίνες μέχρι Ιούνιο, και με έξι το δεύτερο εξάμηνο.

Η πληρότητα σε μία ΜΕΘ, επίσης όπως ανέφερε η κ. Θάνου, πρέπει να κυμαίνεται στο 75% για να μπορεί να ικανοποιήσει ένα επείγον περιστατικό. Το 2015 στη ΜΕΘ του ΓΝΒ η πληρότητα ήταν στο 75% το 2016, στο 90% το δεύτερο εξάμηνο (όταν έκλεισαν δύο κλίνες με αποτέλεσμα να χρειαστεί να γίνουν διακομιδές ασθενών, χωρίς όμως να κινδυνεύσει η ζωή τους) σύμφωνα με τη διευθύντρια της μονάδας.

Στη ΜΕΘ υπάρχουν τρεις κενές θέσεις γιατρών, από τις οποίες θα καλυφθεί άμεσα η μία, καθώς ολοκληρώθηκε η κρίση από το συμβούλιο, ενώ υπηρετούν ήδη έξι γιατροί εκ των οποίων τέσσερις μόνιμοι και δύο επικουρικοί.

Μετά την επιχάλκωση, όπως ανακοίνωσε χθες η κ. Θάνου, θα ακολουθήσει νέα μελέτη προκειμένου να καταγραφούν οι θετικές επιδράσεις στη μονάδα.

Ελλείψεις σε νοσηλευτές

Η σημαντικότερη έλλειψη αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την κ. Θάνου και τον προϊστάμενο της ΜΕΘ κ. Μιχάλη Σιμιλιέτοφ, είναι οι νοσηλευτές. Στη Μονάδα απασχολούνται 18 νοσηλευτές συνολικά (τρεις ανά κάθε ασθενή). « Ο ελάχιστος αριθμός νοσηλευτών είναι 24 και το ιδανικό 32. Εμείς έχουμε 18 νοσηλευτές και σε κυκλικό ωράριο 16. Εκτός αυτού, λείπουν μόνιμοι φυσικοθεραπευτές, νοσοκόμοι και μία βοηθός θαλάμου, που είναι πολύ σημαντική για την καθαριότητα των κρεβατιών και του εξοπλισμού» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Σιμιλιέτοφ. «Παρά τις ελλείψεις που επιβαρύνουν το έργο μας, το νοσηλευτικό προσωπικό, με επάρκεια, ήθος και ομαδικό πνεύμα, σε συνεργασία με γιατρούς, πετύχαμε πολύ θετικά αποτελέσματα. Στόχος μας, αυτά που κατακτήσαμε να καταφέρουμε να τα συγκρατήσουμε» συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου