ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και γονιμότητα

σύνδρομο-πολυκυστικών-ωοθηκών-και-γο-602635
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια πάθηση που προκαλεί διαταραχή στις γυναικείες ορμόνες του φύλου, η οποία μπορει να επιφέρει διάφορα συμπτώματα καθώς και να επηρεάσει τη γονιμότητα της γυναίκας. Για την καλύτερη κατανόηση του PCOS κάλο είναι να γνωρίζει κανείς πως λειτουργούν οι ωοθήκες.

Κάθε μήνα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, μικρές κοιλότητες γεμάτες υγρό αναπτύσσονται στην επιφάνεια της κάθε ωοθήκης. Αυτές ονομάζονται ωοθυλάκια και ένα από αυτά θα παράγει ένα ώριμο ωάριο που απελευθερώνεται από την ωοθήκη. Στην ωρίμανση και την απελευθέρωση του ωαρίου βοηθούν τα οιστρογόνα. Στις γυναίκες με το σύνδρομο όμως, οι ορμονικές διαταραχές μπορει να εμποδίσουν την ωρίμανση του ωαρίου. Εάν δεν υπάρχει ώριμο ωάριο δεν υπάρχει ωορρηξία, οδηγώντας έτσι στην υπογονιμότητα.

Η ορμονική διαταραχή μπορει επίσης να περιλαμβάνει μια μη φυσιολογική αύξηση της τεστοστερόνης, η οποία είναι η κατεξοχήν ανδρική ορμόνη, αν και την παράγουν και οι γυναίκες, συνήθως σε μικρές ποσότητες.

Οι αιτίες του PCOS δεν είναι εξολοκλήρου γνώστες. Φαίνεται να υπάρχει ένας γενετικός αιτιολογικός παράγοντας, μιας και ο κίνδυνος εμφάνισής του αυξάνεται εάν το έχει η μητέρα ή η αδερφή. Επίσης ο κίνδυνος αυξάνεται από τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη για την μετατροπή του σακχάρου που λαμβάνεται από το φαγητό σε ενέργεια.

Οι γυναίκες με PCOS συχνά έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Αυτά αυξάνονται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμα περισσότερο η παραγωγή ινσουλίνης. Η αύξηση της ινσουλίνης αυξάνει επίσης την παραγωγή της τετσοστερόνης που προκαλεί κάποια από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμφάνιση του PCOS.

Δεν έχουν όλες οι γυναίκες με PCOS τα ίδια σημεία και συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορούν επίσης να αλλάξουν με το πέρασμα του χρόνου. Κάποια από τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

• Μη φυσιολογική ανάπτυξη τριχοφυΐας στο πρόσωπο, το στήθος την πλάτη.
• Ακμή
• Πρόσληψη βάρους
• Αλωπεκία ανδρικού τύπου
• Υπογονιμότητα
• Ακανόνιστες περίοδοι
• Κύστες στις ωοθήκες
• Κατάθλιψη

Το PCOS μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια σειρά επιπλοκών. Η υπογονιμότητα είναι συχνά μια από τις βασικές επιπλοκές άλλα όχι η μοναδική. Με το PCOS έχουν συνδεθεί επίσης η αύξηση της χοληστερόλης και η υπέρταση ενώ επίσης έχει βρεθεί ότι αυξάνει τον κινδυνο καρδιακής προσβολής.

Ο διαβήτης επίσης σχετίζεται με το PCOS. Περίπου οι μισές γυναίκες με PCOS αναπτύσσουν είτε προδιαβήτη είτε διαβήτη πριν φτάσουν τα 40. Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος να είναι υπέρβαρες ή να έχουν υπνική άπνοια. Τελος μπορει να αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου. Ταυτόχρονα υπάρχουν και ψυχολογικές επιπτώσεις του συνδρόμου, όπως είναι η κατάθλιψη, το άγχος και η κακή εικόνα σώματος.

Εάν μια γυναίκα έχει κάποια από τα συμπτώματα του PCOS, θα πρέπει να επισκεφτεί τον ιατρό της. Ακόμα και οι γυναίκες που δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν είναι σημαντικό να θέσουν υπό έλεγχο το σύνδρομο και να προλάβουν τις επιπτώσεις του.

Στην περίπτωση υπογονιμότητας, αν και οι λόγοι μπορει να είναι πολλοί, είναι σημαντικό να αποκλειστεί το PCOS. Ο εντοπισμός της συγκεκριμένης αιτίας μπορει να βοηθήσει στην εύρεση της κατάλληλης θεραπείας και να αυξήσει τις πιθανότητες της γυναίκας να συλλάβει.

Είναι επίσης βασικό για μια γυναίκα να γνωρίζει εάν έχει PCOS σε περίπτωση που συλλάβει. Διότι οι γυναίκες με PCOS είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως είναι ο διαβήτης της κύησης, ο πρόωρος τοκετός και η υπέρταση. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση για τη διάγνωση του PCOS. Ο ιατρός θα κάνει φυσική εξέταση, θα πάρει ιστορικό, θα κάνει εξετάσεις αίματος για να εκτιμήσει τα επίπεδα ορμονών και σακχάρου και τέλος θα ολοκληρώσει την εξέτασή του με έναν υπέρηχο.

Το PCOS μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα με διαφόρους τρόπους. Τα προβλήματα στην ωορρηξία είναι συχνά η κύρια αιτία υπογονιμότητας σε γυναίκες με PCOS. Η ωορρηξία μπορει να μη λαμβάνει χώρα εξαιτίας μιας αύξησης στην παράγωγη τεστοστερόνης ή γιατί τα θυλάκια δεν ωριμάζουν. Ακόμα όμως και αν γίνεται η ωορρηξία, οι ορμόνες μπορει να εμποδίζουν τη σωστή ανάπτυξη των τοιχωμάτων του ενδομητρίου, έτσι ώστε να μην επιτρέπουν την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Η ορμονική διαταραχή έχει σαν αποτέλεσμα τη διαταραχή του κύκλου. Ένας απρόβλεπτος κύκλος μπορει να δυσκολέψει τη σύλληψη.

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει θεραπεία για το PCOS. Τα συμπτώματα του συνδρόμου ωστόσο μπορούν να αντιμετωπιστούν κι εάν η γυναίκα το επιθυμεί, η γονιμότητα της μπορεί να βελτιωθεί. Η θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση υγείας της κάθε γυναίκας καθώς και από το εάν η γυναίκα επιθυμεί να τεκνοποιήσει ή όχι. Στην περίπτωση που η τεκνοποίηση δεν είναι στα σχέδια της γυναίκας, συνήθως χορηγούνται αντισυλληπτικά χάπια για τη διόρθωση της ορμονικής διαταραχής.

Επιπλέον μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα για τον έλεγχο του διαβήτη και των επιπέδων σακχάρου. Παράλληλα, η τροποποίηση των παραγόντων του τρόπου ζωής που περιλαμβάνουν τη φυσική άσκηση και τη σωστή διατροφή μπορει να βελτιώσουν τα συμπτώματα. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους μπορει να βοηθήσει τη μειωση της ινσουλίνης και της τεστοστερόνης και να βελτιώσει τα συμπτώματα.

Οι γυναίκες με PCOS που προσπαθούν να μείνουν έγκυες είναι επίσης σημαντικό να λάβουν υπόψη τους τις θεραπείες υπογονιμότητας. Συχνή είναι η χορήγηση φάρμακων που ρυθμίζουν τον κύκλο και ενθαρρύνουν την ωορρηξία. Σε κάποιες περιπτώσεις στις οποίες τα φάρμα δεν είναι αποτελεσματικά, το χειρουργείο μπορει να είναι μια εναλλακτική. Πρόκειται για μια λαπαροσκόπηση επέμβαση που ονομάζεται διάτρηση ωοθηκών και η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα για να καταστρέψει ένα μικρό κομμάτι ιστού στην ωοθήκη, εκεί όπου παράγεται η τεστοστερόνη. Η μειωση των επιπέδων τεστοστερόνης μπορει να βοηθήσει την ωορρηξία.

Για τις γυναίκες που είναι υπέρβαρες, η απώλεια βάρους είναι ένας τρόπος να αυξηθεί η γονιμότητα καθότι μπορει να βελτιώσει τις ορμονικές διαταραχές και να αυξήσει την πιθανότητα ωορρηξίας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μια απώλεια της τάξεως του 5% μπορει να βοηθήσει.

Εξίσου σημαντικό είναι να βρει κανείς τρόπους διαχείρισης του στρες. Το χρόνιο στρες μπορει να επηρεάσει τις ορμόνες. Μπορεί, για παράδειγμα, να αυξήσει την παράγωγη κορτιζόλης και να πυροδοτήσει μια αύξηση της ινσουλίνης. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορει να οδηγήσουν σε διαταραχή των ορμονών του φύλου και σε υπογονιμότητα.

Τέλος, οι γυναίκες με PCOS ενδέχεται να επωφεληθούν από μια δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμία δείκτη, η οποία μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και να βελτιώσει τη γονιμότητα. Η δίαιτα αυτή περιλαμβάνει λιγότερες τροφές που προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου. Ταυτόχρονα, μια δίαιτα χαμηλού γλυκούλικου δείκτη μπορει να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου, να μειώσει τα επίπεδα ινσουλίνης και να περιορίσει την παραγωγή τεστοστερόνης.

(govastilteto.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου