ΥΓΕΙΑ

Απαραίτητη η τσουκνίδα στη διατροφή μας

απαραίτητη-η-τσουκνίδα-στη-διατροφή-μ-616364

Η τσουκνίδα στην αρχαιότητα έχαιρε μεγάλης αναγνώρισης από τους γιατρούς της εποχής. Ο Διοσκουρίδης και ο Ιπποκράτης, οι οποίοι την ανακάλυψαν, τη χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση και την ανακούφιση πολλών συμπτωμάτων και ασθενειών. Ο Ιπποκράτης σε ειδική συγγραφή βιβλίων με βάση τα βότανα και τα οφέλη τους, ανέφερε 60 διαφορετικές φυσικές θεραπείες για διάφορες ασθένειες με βάση το φυτό αυτό, ενώ ο Γαληνός τη συνιστούσε ως διουρητικό και καθαρτικό.

Με καταγωγή από την Ευρώπη η τσουκνίδα ανήκει στο γένος φυτών Urtica της οικογένειας Urticaceae. Το όνομά τους προέρχεται από το λατινικό ουσιαστικό uro που σημαίνει κάψιμο, ακριβώς λόγω του τσουξίματος που προκαλεί όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα όμως ευδοκιμεί ιδιαίτερα λόγω του κλίματος και της χλωρίδας της χώρας μας, όπως αναφέρει το diaitologia.gr.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές ουσίες της τσουκνίδας; Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, E, Κ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, επίσης είναι πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα, προσδίδει στον οργανισμό ασβέστιο, περιέχει ομάδα ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών τα φλαβονοειδή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου