ΥΓΕΙΑ

Η μελαγχολία των εορτών…

η-μελαγχολία-των-εορτών-616388

Oι περισσότεροι από μας έχουμε συνδέσει τις γιορτινές ημέρες με εικόνες όμορφες όπως είναι ο στολισμός, τα παραδοσιακά γλυκά, η ζεστασιά του σπιτιού και η συντροφιά της οικογένειάς μας και των καλών φίλων. Οι ημέρες αυτές μας δίνουν την ευκαιρία να βρεθούμε με αγαπημένα μας πρόσωπα, να περάσουμε όμορφα, να ξεκουραστούμε και να χαρούμε όλο το εορταστικό κλίμα.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι για τους οποίους οι γιορτές, αποτελούν μαρτύριο. Ατυχείς συγκυρίες στη ζωή των ανθρώπων αυτών για παράδειγμα απουσία κάποιου από τα μέλη μιας οικογένειας, εξαιτίας θανάτου, αρρώστιας ή διαζυγίου δημιουργούν βαρύ κλίμα για το άτομο που καλείται να βιώσει αυτή την θλιβερή πραγματικότητα. Αυτές τις ημέρες οι αναμνήσεις ζωντανεύουν και θυμούνται τα λάθη του παρελθόντος, νιώθουν να κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα, όπως λύπη, απαισιοδοξία, αδιαφορία και γενικότερα παρουσιάζουν μια καταθλιπτική διάθεση.

Η κατάθλιψη και η αρνητική διάθεση τις γιορτινές μέρες μπορεί να οφείλεται και σε άλλους λόγους όπως για παράδειγμα στη μοναξιά, στην πεποίθηση πως «πρέπει να περάσω καλά, επειδή είναι γιορτές», και στα οικονομικά προβλήματα που δεν επιτρέπουν σε κάποιους ανθρώπους να περάσουν την περίοδο των εορτών όπως τη φαντάζονται.

Ένα παράδειγμα ατόμων που εμφανίζουν την «κατάθλιψη των εορτών» αποτελούν τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Η περίοδος των εορτών μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για αυτούς, δεδομένου ότι τότε οι απώλειες των αγαπημένων τους προσώπων κάνουν την παρουσία τους εντονότερη και παίρνουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Αυτή την εποχή ιδιαίτερα οι άνθρωποι θυμούνται εντονότερα ’τον παλιό καλό καιρό’ και αγαπημένα τους πρόσωπα που δεν είναι πια μαζί τους για να γιορτάσουν. Επιπλέον συμβαίνει συχνά τα ενήλικα πια παιδιά τους να βρίσκονται μακριά ή να είναι απασχολημένα με τις δικές τους υποχρεώσεις, ώστε να μην μπορούν να βρεθούν κοντά τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ηλικιωμένων και το οποίο ευθύνεται για την μελαγχολία που νιώθουν την περίοδο των εορτών είναι η μοναξιά που αντιμετωπίζουν. Καθώς διαθέτουν πολύ χρόνο και δεν έχουν αρκετές ασχολίες ή άτομα με τα οποία να συγχρωτιστούν, επιδίδονται σε αρνητικές σκέψεις, συγκρίνουν την τωρινή ποιότητα ζωής με την προηγούμενη και έχουν συναισθήματα λύπης και απώλειας.

Η «κατάθλιψη των εορτών» αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένης και της προσωπικότητας του ατόμου. Ενδεχομένως λοιπόν διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας άνθρωποι να έχουν καταθλιπτική διάθεση κατά τη διάρκεια των εορτών για πολύ διαφορετικούς λόγους. Επίσης διαφορετικής ηλικίας άνθρωποι είναι πιθανό να βιώσουν διαφορετικής έντασης συναισθήματα μελαγχολίας κατά τη διάρκεια των εορτών. Έτσι, κάποιοι αντιμετωπίζουν τη μοναξιά των εορτών με παθητικό τρόπο, όπως είναι το να κάνουν υπομονή μέχρι να περάσουν οι γιορτές. Κάποιοι άλλοι με την ευκαιρία των εορτών αυξάνουν την κατανάλωση αλκοόλ. Φυσικά οι τρόποι αυτοί δεν βοηθούν την κατάσταση ούτε λύνουν το πρόβλημα.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να νικήσετε την καταθλιπτική διάθεση των εορτών όπως το να καλέσετε εσείς κάποιους φίλους για να περάσετε μαζί τις γιορτές σε περίπτωση που είσαστε μόνοι και δεν σας έχει καλέσει κανείς.

Σε περίπτωση που νιώθετε μελαγχολία αυτές τις μέρες καθώς θυμάστε πως περάσατε κάποιες άλλες γιορτές με ανθρώπους που τώρα δεν είναι κοντά σας να θυμάστε ότι η νοσταλγία και η αναπόληση δε βοηθούν και δεν αλλάζουν την κατάσταση. Αν νιώθετε έτσι, κοιτάξτε προσεκτικότερα το σήμερα… και τώρα υπάρχουν κάποιοι γύρω σας που σας αγαπάνε και σας νοιάζονται. Αναζητήστε τους και εκφράστε τους την αγάπη σας.

Μην αφήνετε τα προβλήματα να καθορίζουν τη διάθεσή σας. Λύστε τα άμεσα ή σταματήστε να τα σκέφτεστε αυτές τις μέρες και βάλτε ως πρώτο στόχο να τα αντιμετωπίσετε αμέσως μετά τις γιορτές.

Αν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για να νιώθετε λύπη, όπως: πρόσφατος θάνατος αγαπημένου προσώπου, χωρισμός, ατύχημα κ.λπ., μην πιέζετε τον εαυτό σας πως πρέπει να περάσει καλά αυτές τις μέρες. Το πένθος είναι μία απόλυτα φυσιολογική διαδικασία από την οποία πρέπει να περάσουμε, ο καθένας με το δικό του προσωπικό τρόπο. Μη φοβάστε ότι θα μεταδώσετε τη φυσιολογική μελαγχολία που προέρχεται από το πένθος στους υπόλοιπους. Μιλήστε για τις ανησυχίες σας σε κάποιο πολύ κοντινό και αγαπημένο σας πρόσωπο. Θα ανακαλύψετε ότι οι άλλοι σέβονται το πένθος σας και ότι δεν πρόκειται να τους χαλάσετε τις γιορτές αν τις περάσετε μαζί τους.

Αν δεν υπήρχαν αντίδοτα στη μοναξιά των εορτών τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Ένα από τα πιο μεγάλα λάθη που διαπράττουμε κατά τη διάρκεια των εορτών είναι ότι παρασυρόμαστε από το μύθο της τέλειας οικογένειας. Περιμένουμε τις γιορτές να είναι τέλειες, σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε διαμορφώσει ή καλύτερα μας έχουν δημιουργήσει αλλά ακριβώς επειδή οι προσδοκίες μας είναι μεγάλες κι επειδή στην πραγματικότητα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σωρό προβλήματα, η γιορτινή ατμόσφαιρα καταστρέφεται πολλές φορές. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε την περίοδο των εορτών για να βελτιωθούν τα πράγματα ή οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια μας. Άλλωστε οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν είναι οι ίδιοι, δεν αλλάζουν λόγω εορτών.

Κανείς δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις των εορτών. Ενδέχεται κάποιος να εξακολουθεί να έχει αρνητικά συναισθήματα, ωστόσο μπορεί είτε να επιλέξει να μην τα εκφράσει, είτε να επιλέξει να τα βάλει στο παρασκήνιο για το χρονικό διάστημα των εορτών, ώστε να μπορέσει να βιώσει και κάτι διαφορετικό παράλληλα. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι «κουβαλάμε» μια εξωπραγματική ρομαντική εικόνα για τις γιορτές και πιεζόμαστε συνέχεια να νιώθουμε καλά. Ας κρατήσουμε ανοιχτό το μυαλό και την καρδιά μας για να αντιμετωπίσουμε θετικά τις αντιδράσεις και τις αλλαγές στη διάθεση άλλων μελών της οικογένειας, ας ανοίξουμε το σπίτι μας, ας καλέσουμε φίλους που ενδεχομένως έχουν την ανάγκη μας, ας φερθούμε ανθρώπινα και όλα θα αρχίσουν να μοιάζουν πιο αισιόδοξα…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου