ΥΓΕΙΑ

Το κρύο αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος

το-κρύο-αυξάνει-τον-κίνδυνο-εκδήλωσης-353176

Σημαντικά αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό ο κρύος καιρός, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές μελέτες που παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Λονδίνο. Οι ερευνητές συσχέτισαν το κρύο με την εμφάνιση σοβαρών εμφραγμάτων και ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων σε όσους πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, η οποία αποτελεί και την πιο συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας.

Η καναδική έρευνα του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα, η οποία θεωρείται μια από τις πιο κρύες περιοχές στον κόσμο, διήρκεσε έξι χρόνια και οδήγησε στο συμπέρασμα ότι κάθε φορά που η θερμοκρασία μειώνεται δέκα βαθμούς Κελσίου, ο κίνδυνος οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου αυξάνεται κατά 7%. Οι μελετητές με επικεφαλής τον δρα Τζέιμς Ταμ υποστηρίζουν ότι η πτώση του υδραργύρου κάτω από το μηδέν αυξάνει τα κρούσματα σοβαρών εμφραγμάτων από 0,78 την ημέρα σε 0,94 την ημέρα. Το χιόνι, ωστόσο δεν αποτελεί από μόνο του παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η δεύτερη -ταϊβανέζικης προέλευσης- μελέτη, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Τζε Φαν Τσάο του Εθνικού Πανεπιστημίου Γιανγκ Μινγκ της Ταϊβάν, συνέδεσε τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού ισχαιμικού τύπου, ιδίως σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, με τις χαμηλές θερμοκρασίες. Η διαδεδομένη καρδιακή πάθηση αυξάνει κατά τέσσερις έως πέντε φορές τον κίνδυνο εγκεφαλικού, αλλά ο κίνδυνος αυτός είναι ακόμη μεγαλύτερος όταν ο καιρός είναι κακός. Για τη διεξαγωγή της έρευνας παρακολουθήθηκαν περίπου 290.000 άτομα.

Μπορεί ο χειμώνας να είναι ο πιο επικίνδυνος μήνας για την εμφάνιση εγκεφαλικού και εμφράγματος, αλλά την ίδια στιγμή το φύλο του ασθενούς μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες επιβίωσής του έπειτα από ένα τέτοιο σοβαρό ισχαιμικό επεισόδιο. Γάλλοι ερευνητές υποστήριξαν στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας ύστερα από ένα έμφραγμα. Οι παράγοντες που καθιστούν τις γυναίκες πιο ευάλωτες ποικίλλουν. Οι άνδρες τείνουν να παθαίνουν εμφράγματα σε μικρότερη ηλικία συγκριτικά με τις γυναίκες, οι οποίες ταυτόχρονα πάσχουν συχνότερα από διαβήτη. Η ηλικία και ο διαβήτης επιδεινώνουν την κατάσταση του οργανισμού, καθιστώντας την αντιμετώπιση ενός εμφράγματος δυσκολότερη. Δημοσίευμα του Guardian ανέφερε ότι για την έρευνα αξιοποιήθηκαν στοιχεία από 11.420 άτομα από την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Το ποσοστό επιβίωσης για τις γυναίκες ήταν 18% και για τους άνδρες 26%.

Υπεύθυνη για την πρόκληση εμφράγματος είναι κυρίως η στεφανιαία νόσος. Η έρευνα, ωστόσο, υποδεικνύει ότι οι γυναίκες έχουν μικρότερες πιθανότητες να έχουν κάνει αγγειοπλαστική εγχείρηση για τη διάνοιξη των στεφανιαίων αρτηριών, η οποία αποκαθιστά την ομαλή κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά. Το γεγονός αυτό ενισχύει τις πιθανότητες εκδήλωσης ενός θανατηφόρου εμφράγματος. Αγγειοπλαστική έχει πραγματοποιήσει το 26% των γυναικών έναντι του 36% των ανδρών.

Πάντως, ελπιδοφόρος είναι η επισήμανση των ειδικών που παρατήρησαν μια σχετική υποβάθμιση στον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων στις γυναίκες, οι οποίες μαθαίνουν σε μεγαλύτερο βαθμό πλέον να ελέγχουν καθημερινά τον εαυτό τους για καρκίνο του μαστού μέσω της ψηλάφησης του στήθους. Μικρότερη πρόοδος έχει σημειωθεί ως προς τον συχνότερο έλεγχο για υψηλή χοληστερίνη ή αρτηριακή πίεση.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου