ΤΟΠΙΚΑ

Διαβητολογικό ιατρείο στο Νοσοκομείο του Βόλου

διαβητολογικό-ιατρείο-στο-νοσοκομεί-353475

Θα λειτουργεί κάθε Τρίτη στα εξωτερικά ιατρεία του Αχιλλοπούλειου

Την έναρξη λειτουργίας διαβητολογικού ιατρείου με υπεύθυνο γιατρό τον Παθολόγο -Διαβητολόγο Επιμελητή Β’ κ. Ευάγγελο Ποτολίδη, ανακοίνωσε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου

Το ιατρείο εντάσσεται στο πλαίσιο λειτουργίας της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου με Συντονιστή Διευθυντή τον κ. Παν. Φανουργιάκη, Παθολόγο – Λοιμωξιολόγο. Το ιατρείο θα καλύπτει ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ, θα λειτουργεί κάθε Τρίτη στο χώρο των εξωτερικών ιατρείων του Παθολογικού Τομέα και οι ασθενείς μπορούν να κλείνουν ραντεβού στον τηλεφωνικό αριθμό 1535.

«Αναβαθμίζουμε και επεκτείνουμε τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας του δημόσιου συστήματος υγείας στους κατοίκους της Μαγνησίας, ενθαρρύνοντας παράλληλα την επιστημονική εξέλιξη του ιατρικού προσωπικού, όπως συνέβη με τον κ. Ποτολίδη. Η διοίκηση του Νοσοκομείου», τονίζει ο εκτελών χρέη Διοικητή κ. Χαρ. Μπαλής, «θα υποστηρίξει, όπως κάνει σε κάθε δομή, με όλα τα μέσα που διαθέτει τη λειτουργία του Διαβητολογικού Ιατρείου».

Στο διαβητολογικό ιατρείο, θα λειτουργεί τμήμα πρόληψης και ιατρείο θεραπείας ασθενών με διαβήτη που εμφανίζουν οποιοδήποτε χειρουργικό ή παθολογικό πρόβλημα. Στο τμήμα πρόληψης διαβήτη, υπάρχει check-up που προβλέπει με αρκετές πιθανότητες τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.

Η πρόληψη στον τύπο 2 είναι απόλυτα εφικτή στο στάδιο του προδιαβήτη.

Στον τύπο 1, πρόληψη σημαίνει έγκαιρη διάγνωση και προστασία από τις επιπλοκές, αφού η έναρξη του είναι αιφνίδια και συχνά δραματική.

Στο διαβητολογικό ιατρείο, η αντιμετώπιση γίνεται σφαιρικά και ο στόχος δεν είναι απλά να μειωθούν οι τιμές της γλυκόζης. Ρύθμιση διαβήτη σημαίνει πρόληψη των επιπλοκών. Χρειάζεται λοιπόν, όχι απλά σωστή ρύθμιση όλων των παραγόντων κινδύνου (π.χ. χοληστερόλη, υπέρταση), αλλά πρόβλεψη κινδύνου επιπλοκών και εξατομίκευση, ανά ηλικία, τρόπο ζωής και μορφωτικού επιπέδου πάνω στη θεραπευτική αγωγή. Ακρογωνιαίος λίθος είναι η εκπαίδευση του ατόμου με διαβήτη ώστε να γίνει γιατρός του εαυτού του.

Το check-up περιλαμβάνει όλο το βασικό αιματολογικό και καρδιολογικό έλεγχο, ώστε η θεραπευτική αγωγή να καθορίζεται ορθολογικά και εξατομικευμένα από το Διαβητολόγο. Το διαβητολογικό ιατρείο διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και θα έχει άμεση συνεργασία με άλλα τμήματα όπως το χειρουργικό, το οφθαλμολογικό, το καρδιολογικό καθώς η ρύθμιση του σακχάρου σε οξείες καταστάσεις για την καρδιά είναι σημαντική και θα πρέπει να χρησιμοποιείται όταν είναι απαραίτητη, η κατάλληλη ινσουλίνη.

Τέλος, η αλλαγή του τρόπου ζωής αποτελεί τη βάση οποιασδήποτε επιτυχημένης θεραπείας. Βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνει κάθε άτομο με διαβήτη είναι η διακοπή καπνίσματος, η σωματική άσκηση (τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, ακόμα και απλό βάδισμα), μεσογειακή διατροφή (ψάρι, όσπρια, λαχανικά και φρούτα), απώλεια 5-10% του βάρους για τους υπέρβαρους. Συνεχής υποστήριξη, εκπαίδευση και κατάλληλα διαιτολόγια, καθώς και επιλογή εξατομικευμένης θεραπείας είναι μερικοί σημαντικοί παράγοντες για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Ο κ. Μπαλής, επισημαίνει τέλος, πως σημαντική υποστήριξη στη λειτουργία του ιατρείου θα προσφέρουν και οι φορείς όπως ο Σύλλογος Διαβητικών της περιοχής μας και συγγενείς ασθενών κυρίως παιδιών με νεανικό διαβήτη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου