ΥΓΕΙΑ

Πιο επικίνδυνο το έμφραγμα για τις γυναίκες

πιο-επικίνδυνο-το-έμφραγμα-για-τις-γυν-353731

Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από ένα έμφραγμα σε σύγκριση με τους άντρες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Έχουν επίσης λιγότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε αγγειοπλαστική, με την οποία διανοίγονται οι αποφραγμένες ή στενωμένες στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς για να αποκατασταθεί η ροή αίματος στην καρδιά.

Οι ειδικοί αποδίδουν τις διαφορές στη θνησιμότητα μεταξύ των φύλων στο ότι αφ’ ενός οι γυναίκες είθισται να είναι μεγαλύτερης ηλικίας από τους άνδρες όταν παθαίνουν έμφραγμα, αφ’ ετέρου είναι πιθανότερο να πάσχουν από διαβήτη.

Ωστόσο η διαφορά στην αγγειοπλαστική μπορεί να οφείλεται στην «λανθασμένη αντιμετώπισή τους από τους γιατρούς», σύμφωνα με τους ερευνητές από το Κέντρο Καρδιαγγειακής Έρευνας των Παρισίων.

Η νέα μελέτη, που παρουσιάσθηκε στοΕτήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC 2015), διεξήχθη σε 11.420 ασθενείς από την ευρύτερη περιοχή των Παρισίων, οι οποίοι είχαν πάθει έμφραγμα σε μη νοσηλευτικούς χώρους (π.χ. στα σπίτια τους ή τους δρόμους).

Το ποσοστό επιβιώσεως των γυναικών ήταν 18% έναντι 26% για τους άνδρες, ενώ αγγειοπλαστικές διενεργήθηκαν στο 26% των γυναικών και στο 36% των ανδρών.

«Το γεγονός ότι κατά κανόνα οι γυναίκες παθαίνουν έμφραγμα σε μεγαλύτερη ηλικία απ’ ό,τι οι άντρες, καθώς και το ότι πάσχουν πιο συχνά από διαβήτη, είναι δύο σημαντικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου», δήλωσε ο καθηγητής Κάρλο Ντι Μάριο, καρδιοχειρουργός στο νοσηλευτικό όμιλο Royal Brompton & Harefield NHS Trust του Λονδίνου.

«Εν τούτοις, αυτοί οι παράγοντες είναι απίθανο να αποτελούν το μοναδικό λόγο για τη υψηλότερη θνησιμότητα των γυναικών.

Η ιατρική κοινότητα δεν έχει εξακριβώσει ακόμα εάν οι διαφορές στην αγγειοπλαστική οφείλονται σε εγγενή χαρακτηριστικά του γυναικείου πληθυσμού ή στη λανθασμένη αντιμετώπισή της από τους γιατρούς».

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου