ΤΟΠΙΚΑ

Απειλούνται με λουκέτο κλινικές του Βόλου

απειλούνται-με-λουκέτο-κλινικές-του-β-394394

Από το Μάρτιο του 2015 απλήρωτες από τον ΕΟΠΥΥ, σε απόγνωση και οι υγειονομικοί υπάλληλοι

Mε λουκέτα απειλούνται οι ιδιωτικές κλινικές του Βόλου εάν συνεχιστεί για ακόμη ένα μήνα, η στάση πληρωμών τους από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει στην ανεργία δεκάδες εργαζόμενους, «παρότι ο κλάδος της υγείας είναι στα σχέδια στρατηγικής ανάπτυξης της Ευρώπης για το 2020, και περιλαμβάνεται στους κλάδους που μπορούν να συνεισφέρουν στη βιώσιμη και καινοτόμα ανάπτυξη».

Οι ιδιωτικές κλινικές του Βόλου καλούνται να λειτουργήσουν σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας, ενώ η κατάσταση τους είναι δραματική. Αδυνατούν να είναι συνεπείς στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, αδυνατούν να είναι συνεπείς, όπως τα προηγούμενα χρόνια στις υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους και το αδιέξοδο είναι προ των πυλών.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των κλινικαρχών, ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει τις οφειλές του μέχρι και το Φλεβάρη του 2015, ενώ αρκετές οφειλές υπάρχουν ακόμη από προηγούμενες χρονιές, καθώς τα παγιωμένα χρέη του Οργανισμού και των ασφαλιστικών ταμείων, ξεπληρώνονται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο.

Σε απόγνωση το προσωπικό

Οι εκπρόσωποι των κλινικών υπολογίζουν τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ στα 600 εκατομμύρια ευρώ προς τις 170 ιδιωτικές κλινικές της χώρας και ζητούν μια πληρωμή άμεσα για το μήνα Μάρτιο διαφορετικά, όπως τονίζουν, θα καταρρεύσουν.

Η πρώτη δυσμενή επίπτωση εξαιτίας των καθυστερήσεων του ΕΟΠΥΥ στις αποπληρωμές είναι το προσωπικό στις περισσότερες κλινικές να είναι από πέντε μέχρι 9 μήνες απλήρωτο, και ούτε λόγος φυσικά για επίδομα αδείας.

Ο ΕΟΠΥΥ τώρα πρέπει να πληρώσει το Μάρτιο του 2015. Ζητήθηκε μάλιστα ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για να πληρώσουν ένα μήνα… όμως οι περισσότερες κλινικές είναι σε απόγνωση, ψάχνοντας εναγωνίως ρευστό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να χάσουν τις ρυθμίσεις τους στο ΙΚΑ.

«Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να πληρώσει. Πίσω από τις επιχειρήσεις υπάρχουν χιλιάδες συνάδελφοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και εκείνοι και οι οικογένειές τους.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Υγείας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, διότι οι επιχειρήσεις θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Εάν το σχέδιό τους είναι να εξοντώσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής μας, ας ψάξουν να βρούνε σχέδιο και για να ανακουφίσουν μετά τους δεκάδες ανέργους που θα δημιουργηθούν», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Σμαράγδα Λιάτσικου, πρόεδρος Συλλόγου Υγειονομικών Υπαλλήλων Ν. Μαγνησίας, που στις καθημερινές της επαφές με τους συναδέλφους της καταγράφει την πλέον απελπιστική κατάσταση, χωρίς μάλιστα να φαίνεται λύση στο αδιέξοδο σύντομα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου