ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Online game εκπαιδεύει τον εγκέφαλο να απορρίπτει τα παχυντικά φαγητά

online-game-εκπαιδεύει-τον-εγκέφαλο-να-απορρίπ-436075

Βρετανοί επιστήμονες επινόησαν ένα ηλεκτρονικό «παιχνίδι εγκεφάλου» που υπόσχεται να βοηθήσει όσους έχουν περιττά κιλά να αδυνατίσουν.

Οι ερευνητές λένε ότι το παιχνίδι τους οδηγεί σε μείωση των θερμίδων που καταναλώνουμε, εκπαιδεύοντας τον εγκέφαλο να απορρίπτει τα πλούσια σε θερμίδες εδέσματα.

Αυτό επιτυγχάνεται επειδή στη διάρκειά του ο παίκτης πρέπει να απορρίπτει τις φωτογραφίες παχυντικών εδεσμάτων (π.χ. μπισκότων) και να επιλέγει εκείνες υγιεινών (π.χ. φρούτων).

Έτσι, ο εγκέφαλός του ακούσια «μαθαίνει» ότι δεν είναι «ελκυστικά» τα πλούσια σε λίπη, ζάχαρη και θερμίδες φαγητά, αλλά τα υγιεινά.

Για να αποδείξουν του λόγου το αληθές, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, σε συνεργασία με την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας «Daily Mail», δημιούργησαν μία δεκάλεπτη έκδοση του παιχνιδιού τους την οποία όλοι μπορούν να δοκιμάσουν.

Για να αποκομίσετε τα πλήρη οφέλη της μεθόδου, θα πρέπει μέσα σε μία εβδομάδα να παίξετε το παιχνίδι τέσσερις φορές και να καταγράψετε τα αποτελέσματά σας.

Στην πρώτη κλινική δομική του παιχνιδιού, 41 υπέρβαροι εθελοντές, ηλικίας 23 έως 65 ετών, έχασαν κατά μέσον όρο 700 γραμμάρια μέσα σε μία εβδομάδα, διότι μείωσαν κατά 220 θερμίδες τις ημερήσιες θερμίδες τους.

Επιπλέον, επί έξι μήνες μετά το πέρας της μελέτης εξακολουθούσαν να βρίσκουν λιγότερο ελκυστικά τα παχυντικά φαγητά, έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Appetite».

Αντιθέτως, 42 άλλοι εθελοντές των ίδιων ηλικιών οι οποίοι έπαιξαν μία εκδοχή του παιχνιδιού στην οποία οι φωτογραφίες δεν αφορούσαν φαγητά, δεν παρουσίασαν αλλαγή στο σωματικό βάρος ή τις διατροφικές προτιμήσεις τους.

«Τα ευρήματα αυτά είναι τα πρώτα που υποδηλώνουν ότι ένα σύντομο, απλό, ψηφιακό εργαλείο μπορεί να αλλάξει τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων», δήλωσε η νευροεπιστήμονας δρ Νάταλι Λώρενς, λέκτορας Μεταγραφικής Ιατρικής στο Έξετερ, η οποία ηγείται του όλου προγράμματος.

«Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε ότι τα ευρήματα από τις μελέτες στα εργαστήρια έχουν αξία στον πραγματικό κόσμο… Η εκπαίδευση του εγκεφάλου είναι μία προσέγγιση που αξίζει τον κόπο να μελετήσουμε περαιτέρω για να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία».

Από τους εθελοντές που συμμετείχαν στο σκέλος της μελέτης με τα φαγητά, το 88% είπαν ότι το παιχνίδι είναι απλό, εύκολο και αποτελεσματικό, και ότι με προθυμία θα το συνεχίσουν, ενώ θα το συνιστούσαν και στους φίλους τους με πρόβλημα βάρους.

Οι ερευνητές ετοιμάζονται τώρα να δοκιμάσουν το παιχνίδι σε μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών και για περισσότερο καιρό, για να δουν αν τα αποτελέσματά του είναι μακροχρόνια.

Σημειώνεται ότι το παιχνίδι δεν προορίζεται για τα άτομα με χαμηλό σωματικό βάρος, όπως ξεκαθαρίζουν και οι ίδιοι οι επιστήμονες στην ιστοσελίδα του.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου