ΥΓΕΙΑ

Πότε είναι επικίνδυνα τα ανευρύσματα των αρτηριών

πότε-είναι-επικίνδυνα-τα-ανευρύσματα-443730

Οι αρτηρίες του ανθρώπινου σώματος προσβάλλονται από αθηροσκλήρωση. Τα τοιχώματά τους γεμίζουν από αθηρωματικές πλάκες που αποτελούνται κυρίως από χοληστερίνη και ασβέστιο και προκαλούν είτε στένωση είτε διάταση της αρτηρίας.

Η διάταση της αρτηρίας λέγεται ανεύρυσμα. Τα πλέον επικίνδυνα ανευρύσματα είναι της αορτής και των αρτηριών του εγκεφάλου.

Σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των ανευρυσμάτων, εκτός από την αθηροσκλήρωση, παίζει και η αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση).

Μάλιστα, η απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να προκαλέσει είτε ρήξη του ανευρύσματος είτε δημιουργία ενός διαχωριστικού ανευρύσματος, από τον διαχωρισμό (το σκίσιμο) του τοιχώματος της αρτηρίας.

Σήμερα με την αξονική ή μαγνητική τομογραφία μπορούμε να απεικονίσουμε τα ανευρύσματα που δεν έχουν καμία κλινική εκδήλωση. Τα ανευρύσματα αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα όταν υπερδιπλασιασθεί η διάμετρος της αρτηρίας. Ειδικότερα τα ανευρύσματα της αορτής αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα όταν η διάμετρος της αορτής ξεπεράσει τα 5,5 εκατοστά.

Ουσιαστική προφύλαξη με στόχο να μη μεγαλώσει ή να μη ραγεί (σπάσει) ένα ανεύρυσμα είναι η φαρμακευτική θεραπεία της αθηροσκλήρωσης και η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης κάτω των 120 mmHg.

Tο ανεύρυσμα δεν αντιμετωπίζεται προληπτικά με επεμβατικές μεθόδους. Ομως, όταν το ανεύρυσμα φθάσει στα όρια επικινδυνότητας, τότε η επεμβατική αντιμετώπιση είναι αναγκαία. Γίνεται είτε με εμφύτευση stent (μεταλλικό πλέγμα) το οποίο ενισχύει το τοίχωμα της αρτηρίας και εμποδίζει τη ρήξη της είτε με χειρουργική επέμβαση εάν, για καθαρά τεχνικούς λόγους, δεν μπορεί να εμφυτευθεί το stent.

Η ρήξη των μεγάλων ανευρυσμάτων έχει μεγάλο ποσοστό θνητότητας γιατί προκαλεί μεγάλη εσωτερική αιμορραγία.

Με βάση τα σύγχρονα δεδομένα, κάθε αγγειακός άρρωστος πρέπει με μαγνητική ή αξονική τομογραφία να γνωρίζει τι συμβαίνει από πλευράς ανευρυσμάτων με τις αρτηρίες του σώματός του και, ανάλογα με την περίπτωση, το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται συνολικά.

Και τούτο γιατί μόνο το 1/3 των αρρώστων με ανεύρυσμα χάνεται από ρήξη του ανευρύσματος. Τα 2/3 χάνονται από τις άλλες σοβαρότερες επιπλοκές της αθηροσκλήρωσης, που είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και τα θρομβωτικά εγκεφαλικά επεισόδια.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου