ΤΟΠΙΚΑ

Νέα μηχανήματα αιμοκάθαρσης ζητούν οι νεφροπαθείς

νέα-μηχανήματα-αιμοκάθαρσης-ζητούν-ο-498805

Προβλήματα παρατηρούνται με κινέζικα φίλτρα

Στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης και στην ενίσχυση των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) της Θεσσαλίας και της Στ. Ελλάδας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αναφέρεται με επιστολή της προς τη Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών.

Η αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και των Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας εξέθεσαν αναλυτικά τα προβλήματα και τις ελλείψεις που καταγράφονται σε κάθε μία από τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των Νοσοκομείων της περιφέρειας, ενώ ως βασικό πρόβλημα όπως επισημάνθηκε από τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας, Χρήστο Καραγκιόζη, είναι η χρήση φίλτρων αιμοκάθαρσης, κινέζικης προέλευσης, σε αρκετά από τα Νοσοκομεία, τα οποία προκαλούν σημαντικά προβλήματα στους νεφροπαθείς.

Ιδιαίτερα αναφορά έγινε ακόμη και για το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων.

Στο υπόμνημα προς το Διοικητή της 5ης ΥΠΕ η Ομοσπονδία, εκθέτει τα προβλήματα ανά Νοσοκομείο ως εξής: «Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας υπηρετούν στην Μ.Τ.Ν. 1 Επιμελήτρια Β’ (αντί για 4), κανένας Επιμελητής Α’ (αντί για 1) και 11 νοσηλευτές (χρειάζονται άλλοι 3).

Το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων έχει έλλειψη από 1 Νεφρολόγο, 1 τραυματιοφορέα και 1 βοηθό θαλάμου, επίσης κρίνεται απαραίτητη η προμήθεια τουλάχιστον 10 μηχανημάτων Τ.Ν. και φίλτρων.

Το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου έχει έλλειψη από 1 Νεφρολόγο, 3 νοσηλευτών για τη Μ.Τ.Ν καθώς και 1 επιπλέον νοσηλευτή για την ΠΚ. Υπάρχει επίσης σε εξέλιξη διαγωνισμός για 10 μηχανημάτων Τ.Ν. από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2013 (70.000 ώρες λειτουργίας τωρινών μηχανημάτων). Το Γεν. Νοσ. Λάρισας σύμφωνα με έγγραφο της διοίκησης του, προς το παρόν δεν αντιμετωπίζει προβλήματα προσωπικού. Βασικό θέμα στο νοσοκομείο είναι η αντικατάσταση της παλιάς πτέρυγας με καινούργια και τα περισσότερα μηχανήματα του Τ.Ν που είναι 15ετίας, όπως και η ποιότητα των φίλτρων.

Δυστυχώς το Νοσοκομείο Καρδίτσας δεν μας έχει ενημερώσει για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Μ.Τ.Ν.

Κοινό πρόβλημα όλων των μονάδων νεφρού στην ΥΠΕ είναι τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης. Η πλειοψηφία αυτών είναι πολύ παλιά κα πρέπει να σχεδιαστεί πρόγραμμα αντικατάστασής τους. Στο μεσοδιάστημα όμως είναι αναγκαίο να συντηρούνται επαρκώς προκειμένου να λειτουργούν πάνω από το όριο ασφάλειας και να μην μπαίνει σε κίνδυνο η θεραπεία των αιμοκαθαρόμενων νεφροπαθών», αναφέρουν στο υπόμνημα οι νεφροπαθείς και ζητούν από το Διοικητή της ΥΠΕ να δώσει λύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου