ΤΟΠΙΚΑ

Ραδιενεργά στοιχεία στο τσιγάρο

ραδιενεργά-στοιχεία-στο-τσιγάρο-538086

Οι ολέθριες επιπτώσεις της πυρηνικής ενέργειας, που μεταφράζονται σε 985.000 θανάτους παγκοσμίως και το ραδιενεργό πολώνιο που επικάθεται στα φύλλα του καπνού, ήταν τα βασικά σημεία της ομιλίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο 8ο Γυμνάσιο Βόλου από τον Ομότιμο Καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνητή του CERN κ. Απόστολο Παναγιώτου.

Οπως επεσήμανε ο ομιλητής, το ραδόνιο-222 είναι ραδιενεργό αέριο που βρίσκεται στο φλοιό της Γης και αναδύεται στην επιφάνεια. Μεταπίπτει μέσω εκπομπής ακτινοβολίας α σε άλλα ραδιενεργά στοιχεία, όπως το πολώνιο-210 (ημιζωή 140 ημέρες). Το πολώνιο-210 είναι στερεό και υπό μορφή σκόνης επικάθεται στα φύλλα του καπνού. Οταν καπνίζουμε, μεταφέρεται στους πνεύμονες το ραδιενεργό πολώνιο και, λόγω της πίσσας του τσιγάρου, «κολλάει» στους πνεύμονες. Ετσι, το παγιδευμένο πολώνιο εκπέμπει ακτινοβολία α στο επιθήλιο των πνευμόνων και με το χρόνο προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων. «Δέκα τσιγάρα την ημέρα σε ένα χρόνο ισοδυναμούν με 100 ακτινογραφίες θώρακος» σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο ομιλητής.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εκλαϊκευμένων διαλέξεων του Παγκόσμιου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων» και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού του σχολείου.

Ο κ. Παναγιώτου, με πλούσιο εποπτικό υλικό (ppt) και κατανοητό λόγο ξεκίνησε την ομιλία του με την επισήμανση ότι η «ηλιακή ενέργεια είναι η μητέρα όλων των μορφών ενέργειας στη Γη», τονίζοντας πως ο άνθρωπος, αφού κατανόησε και δάμασε την ενέργεια του πυρήνα του ατόμου, θέλησε και να την εκμεταλλευτεί για οικονομικούς λόγους, υποκαθιστώντας έτσι τις μη ανανεώσιμες συμβατικές μορφές ενέργειας, όπως είναι ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το γαιαέριο.

Η ενέργεια, όμως, της πυρηνικής σχάσης οδήγησε στη δημιουργία προβλημάτων, όπως τα πυρηνικά απόβλητα και οι κίνδυνοι των πυρηνικών ατυχημάτων που δεν είναι διαχειρίσιμα και αποτελούν παγκόσμιο κίνδυνο.

Αναφέρθηκε διεξοδικά στις φοβερές επιπτώσεις των μέχρι τώρα πυρηνικών ατυχημάτων και τόνισε πως υπάρχουν λύσεις να χρησιμοποιηθούν ακίνδυνες και μη ρυπογόνες μορφές ενέργειας όπως είναι η ηλιακή, η ενέργεια του ανέμου, των κυμάτων της θάλασσας αλλά ακόμη και η ενέργεια λόγω πυρηνικής σύντηξης που δεν αφήνει ραδιενεργά κατάλοιπα.

Στατιστικά στοιχεία

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Παναγιώτου παρέθεσε στατιστικά στοιχεία, υπογραμμίζοντας ότι 49 μήνες μετά την 11/3/2011, η Φουκουσίμα συνεχίζει να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις πυρηνικές εξελίξεις παντού. Πριν από 17 χρόνια, η πυρηνική ενέργεια παρείχε πάνω από το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία, αλλά η κατάσταση έχει τώρα αλλάξει ριζικά. Η Ιαπωνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μαζική αντίδραση στην Πυρηνική ενέργεια στη χώρα, καθιστώντας έτσι την επανέναρξη των αντιδραστήρων πολύ δύσκολη.

Η Γερμανία έκλεισε το 1/2 των Πυρηνικών Αντιδραστήρων της μετά την 11/3/2011, με στόχο την πλήρη απεξάρτηση από την Π.Ε. μετά το 2022. Ακολουθεί το Βέλγιο μετά το 2025.

Γερμανία και Ιαπωνία θα μπορούσαν να οδηγήσουν μια νέα τάση: Ενα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζεται στη χρήση υψηλής απόδοσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Ο ομιλητής επεσήμανε ότι «γίνεται όλο και περισσότερο προφανές ότι η Πυρηνική Ενέργεια δεν είναι πλέον ανταγωνιστική από τη συστημική, οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική άποψη. Είναι ολέθρια».

Στο τέλος της ομιλίας, οι μαθητές έκαναν πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και ο Καθηγητής κ. Παναγιώτου με την απλότητα που τον διακρίνει, απάντησε, λύνοντάς τους ταυτόχρονα τις απορίες που τους είχαν δημιουργηθεί, ενώ κλείνοντας, σύστησε στους μαθητές να αποφεύγουν το τσιγάρο, που περιέχει ραδιενεργά στοιχεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου