ΥΓΕΙΑ

Γιατί είναι καλό να αποφεύγετε τα αντιβακτηριακά σαπούνια

γιατί-είναι-καλό-να-αποφεύγετε-τα-αντι-561905

Έρευνα δείχνει ότι οι κίνδυνοι από τη χρήση τους αντισταθμίζουν τα οφέλη

Οι αντιμικροβιακές χημικές ουσίες είναι πλέον πανταχού παρούσες. Η χρήση τους είναι τόσο εκτεταμένη, που σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ίχνη τους βρέθηκαν στα ούρα εγκύων και στο αίμα του ομφάλιου λώρου νεογέννητων, υποδηλώνοντας ότι οι κίνδυνοι που εγκυμονούν μπορεί να αντισταθμίζουν τα οφέλη τους.

Τα αντιμικροβιακά χημικά αποσκοπούν στην εξόντωση των βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών και δεν υπάρχουν μόνο στα σαπούνια, αλλά και σε μια πληθώρα άλλων προϊόντων καθημερινής χρήσης, όπως: οδοντόκρεμες, καλλυντικά και πλαστικά.

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν, ότι τα χημικά δεν είναι πάντα αποτελεσματικά και μάλιστα, μπορεί να είναι επιβλαβή για τους ανθρώπους που εκτίθενται συνεχώς σε αυτά.

Ένας τέτοιος αντιβακτηριακός παράγοντας, η ουσία τρικλοζάνη (triclosan), έχει εντοπιστεί σε πολλά σωματικά υγρά, ενώ όπως αναφέρει δημοσίευμα του The Atlantic, πρόσφατη έρευνα βρήκε ίχνη από τρικλοζάνη, τρικλοκαρβάνη και βουτυλ παραβένιο (triclosan, triclocarban, butyl paraben) στα ούρα εγκύων και στο αίμα του ομφάλιου λώρου νεογνών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science and Technology. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα και το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, βρήκαν ίχνη τρικλοζάνης στο 100% των δειγμάτων ούρων που πήραν από 180 γυναίκες και ίχνη τρικλοκαρβάνης στο 87% αυτών. Από τα 33 δείγματα αίματος από ομφάλιο λώρο, οι ερευνητές εντόπισαν ίχνη τρικλοζάνης στο 46% αυτών και τρικλοκαρβάνης στο 23%.

Η τρικλοζάνη και τρικλοκαρβάνη είναι, όπως εξηγεί ο Dr. Rolf Halden, ενδοκρινικοί διαταράκτες. Αυτό σημαίνει, ότι ο κίνδυνος που υπάρχει από αυτά τα χημικά είναι ότι μπορούν να μιμηθούν τις θυρεοειδικές ορμόνες και να διαταράξουν δυνητικά το μεταβολισμό, προκαλώντας αύξηση του σωματικού βάρους ή απώλεια βάρους.

Η έρευνα αυτή, βέβαια, έγινε σε πολύ μικρό δείγμα γυναικών σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Σύμφωνα με τον Dr Halden, οι άνθρωποι δεν πρέπει να ανησυχήσουν. «Αρκεί να δρουν με την κοινή λογική. Το να μη χρησιμοποιούν υγρά, αντιβακτηριακά σαπούνια, είναι το πρώτο βήμα, μέχρι τουλάχιστον οι επιστήμονες να ανακαλύψουν περισσότερα γύρω από το θέμα αυτό».

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου