ΤΟΠΙΚΑ

Περικόπτονται οι μισές εξετάσεις

περικόπτονται-οι-μισές-εξετάσεις-750494

Πλήγμα στα οικονομικά χρόνιων ασθενών ~ Σοβαρό πρόβλημα στα διαγνωστικά εργαστήρια, με την κάθετη πτώση του τζίρου

Στη δύσκολη θέση να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη εν μέσω οικονομικής κρίσης προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες για την υγεία τους εξετάσεις θα είναι από την άλλη εβδομάδα χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Η ετεροχρονισμένη ενεργοποίηση του πλαφόν στα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια καθώς και τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, με τον απροειδοποίητο τρόπο που έγινε, έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί γιατροί να έχουν ήδη συμπληρώσει το όριο.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμιος Τσάμης τονίζει ότι πλέον οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να τηλεφωνούν πρώτα στους γιατρούς για να ενημερώνονται αν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν ή όχι και ακολούθως να τους επισκέπτονται στα ιατρεία τους.

Το όριο του πλαφόν, όπως εξηγεί, είναι ατομικό για κάθε γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, ανάλογα με τους τζίρους που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο και γι’ αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος επιμένει ότι το μέτρο είναι άδικο για τους νέους επαγγελματίες του κλάδου και κάνει αντιπροτάσεις.

Συμβεβλημένοι εργαστηριακοί γιατροί, μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι, ιατρικές ειδικότητες που εκτελούν πράξεις, κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, καρδιολόγοι, ΩΡΛ, οφθαλμίατροι ακόμη και δερματολόγοι, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος γιατρός του Διαγνωστικού Κέντρου «Ιατρική Απεικόνιση», Ευάγγελος Καφές, υπογραμμίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ περικόπτει τις μισές εξετάσεις από αυτές που κάλυπτε.

«Οι ασφαλισμένοι από τις 15 κάθε μήνα και μετά δεν θα βρίσκουν συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ που δεν θα έχουν συμπληρώσει το πλαφόν για να κάνουν εξετάσεις. Ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως οι καρκινοπαθείς, που χρειάζονται αξονική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, επιβαρύνονται με ποσά της τάξεως των 300 ευρώ και άνω» πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι και οι φθηνές εξετάσεις θα περικοπούν. Ο κ. Καφές εξήγησε ότι η χαμηλή τιμή εξετάσεων σε σχέση με το πλαφόν οδηγεί αναπόφευκτα σε κατάργηση. «Τα εργαστήρια κάνουν κάθε μέρα τουλάχιστον 30 μαστογραφίες όταν το κέρδος δεν είναι πάνω από τρία ευρώ την εξέταση. Είναι ασύμφορο να προστίθενται σε ένα κουτσουρεμένο πλαφόν» πρόσθεσε.

Για τους επαγγελματίες του κλάδου το πλαφόν συνιστά 50% μείωση του τζίρου. Ο ΕΟΠΥΥ έχει υπόλοιπο οφειλών στα Διαγνωστικά Εργαστήρια 10% τα δύο τελευταία χρόνια αλλά και παλιές οφειλές ακόμη και από το 2007.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου