ΤΡΙΚΑΛΑ

Το τρικαλινό λουκάνικο αποκτά ταυτότητα

το-τρικαλινό-λουκάνικο-αποκτά-ταυτότ-600414

Συνεργασία Επιμελητηρίου Τρικάλων και ΤΕΙ Θεσσαλίας για πιστοποίησή του

Το Τρικαλινό λουκάνικο παρασκευάζεται με συγκεκριμένα υλικά γι’ αυτό και ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Γι΄ αυτό και το Επιμελητήριο Τρικάλων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κρεοπωλών και το ΤΕΙ Θεσσαλίας ξεκίνησαν τη διαδικασία πιστοποίησής του, δηλαδή να γίνει Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως έχει γίνει με το τυρί φέτα.

Όπως είπε στη «Νέα Σελίδα» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Β. Γιαγιάκος, ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις και επαφές με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Γούλα, έτσι ώστε να προωθηθεί η διαδικασία πιστοποίησης στα συναρμόδια υπουργεία.

Με την ολοκλήρωσή της, σύμφωνα με τον κ. Γιαγιάκο, το Τρικαλινό λουκάνικο θα αποκτήσει ταυτότητα αρχικά πανευρωπαϊκής αναγνώρισης και στη συνέχεια και παγκόσμιας.

Το συγκεκριμένο προϊόν που θα παρασκευάζεται με τα ίδια χαρακτηριστικά από τους παραγωγούς θα αποκτήσει υπεραξία καθώς θα είναι πιστοποιημένο, γεγονός που θα του δώσει ώθηση στην εγχώρια αλλά και την παγκόσμια αγορά.

Σύντομα θα διοργανωθεί και ειδική ενημερωτική εκδήλωση για χοιροτρόφους, παρασκευαστές λουκάνικου και κρεοπώλες

Ποιο είναι όμως το Τρικαλινό λουκάνικο;

Απάντηση σ΄ αυτό το ερώτημα δίνει ο πρόεδρος του συλλόγου Κρεοπωλών Τρικάλων, Θεόδωρος Ευθυμίου.

Το Τρικαλινό λουκάνικο γίνεται από ντόπιο Τρικαλινό χοιρινό κρέας και έντερο και από ντόπιο Τρικαλινό πράσο, ενώ δεν νοείται για παράδειγμα τρικαλινό λουκάνικο που γίνεται με εισαγόμενο κρέας ή με πράσο Βουλγαρίας.

Όπως σημειώνει ο κ. Ευθυμίου, είναι ένα προϊόν παραδοσιακό και κατεξοχήν Τρικαλινό και γίνεται χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη πρώτη ύλη και αυτό είναι που το κάνει να διαφέρει από τα άλλα λουκάνικα.

Τέλος τονίζει ότι ο Σύλλογος Κρεοπωλών στηρίζει αυτή την προσπάθεια και συνεχάρη τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γιαγιάκο για την προσπάθειά του να αποκτήσει ΠΟΠ ένα γνήσιο Τρικαλινό προϊόν.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ΠΟΠ έχουν μόλις 30 περίπου προϊόντα, όταν στην γειτονική Ιταλία για παράδειγμα ξεπερνούν τις 2.500!

(Ρεπορτάζ του Κώστα Καραποστόλη για τη «Νέα Σελίδα και το trikaladay)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου