ΤΡΙΚΑΛΑ

Τρίκαλα: Καλλιεργούν φουντούκια

τρίκαλα-καλλιεργούν-φουντούκια-723671

Έξυπνες καλλιέργειες με σημαντικές επιδόσεις

Η καλλιέργεια φουντουκιάς αποτελεί «άγνωστη λέξη» για τους Τρικαλινούς αγρότες, οι οποίοι μόνο αποσπασματικά και κατά μονάδες έχουν κάνει κατά καιρούς προσπάθειες.

Ο Παναγιώτης Ντιντής, νέος άνθρωπος και ανήσυχος επιχειρηματίας (ιδιοκτήτης του Orient Travel) αναζήτησε τρόπους να αξιοποιήσει την οικογενειακή περιουσία στο Διαλεκτό Τρικάλων.

Θέλησε να ξεφύγει από τις παραδοσιακές καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού κλπ., από τις οποίες είναι γεμάτες ο κάμπος των Τρικάλων και στράφηκε σε… εναλλακτικές προτάσεις.

Μελέτησε πολύ, συζήτησε με τους ειδικούς και κατέληξε στην επιλογή καλλιέργειας φουντουκιάς, ο καρπός της οποίας είναι περιζήτητος παγκοσμίως και ειδικά στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη έλλειψη.

Για αρχή καλλιέργησε 4 στρέμματα, κάνοντας μια επένδυση η οποία στο σύνολό της κόστισε… 1.500 € μαζί με το αυτόματο σύστημα ποτίσματος με σταγόνα. Στην τριετία (καθώς το δέντρο χρειάζεται 3 χρόνια για να αναπτυχθεί και να αρχίσει να δίνει καρπούς) θα κάνει απόσβεση καθώς ανά στρέμμα οι φουντουκιές αποδίδουν 250-300 €.

Ο ίδιος βρίσκεται στα… μισά της διαδρομής, καθώς πριν από ενάμισι χρόνο της φύτεψε και όπως λέει «είναι μια εύκολη καλλιέργεια, καθώς δεν χρειάζεται ράντισμα, δεν θέλει πολύ νερό, αντέχει σε συνθήκες παγωνιάς και καύσωνα και δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για περιποίηση»!

Τους καρπούς θα τους διαθέσει πιθανότατα στη μεγαλύτερη εταιρεία των Βαλκανίων, με έδρα τη Λάρισα, που εμπορεύεται το φουντούκι το οποίο πωλείται είτε ως ξηρός καρπός σκέτος, είτε ως πρώτη ύλη στη ζαχαροπλαστική, σε μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες κλπ.

Ο ίδιος θεωρεί πως «είναι μια εξαιρετική καλλιέργεια για όσους έχουν μια παράλληλη εργασία και δεν έχουν πολύ χρόνο να διαθέσουν. Μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλοι και να φτάσουμε στο σημείο να δημιουργήσουμε έναν μικρό, δικό μας, συνεταιρισμό».

Αυτές είναι οι ευκαιρίες που γεννά η κρίση…

trikalavoice.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου