ΤΡΙΚΑΛΑ

Μιχάλης Ταμήλος «Αν είχαμε Κτηματολόγιο δεν θα είχαμε …Μνημόνιο»

μιχάλης-ταμήλος-αν-είχαμε-κτηματολό-725038

«Εάν είχαμε Κτηματολόγιο και είχαμε την περιουσία του δημοσίου εξασφαλισμένη, πιθανόν να είχαμε αποφύγει και το μνημόνιο και όλα τα δεινά της χώρας», ανέφερε στην Βουλή, ο βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Μιχάλης Ταμήλος.

Ο κ. Ταμήλος ανέφερε επίσης ότι «Ειπώθηκε ότι η χώρα μας είναι από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν τελειώσει το Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι αιτίες είναι πολλές και θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα σχολιασμό με την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού, μέλους της Διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου το 1990, όταν ξεκίνησε η προσπάθεια για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Η προσπάθεια ξεκίνησε το 1993 με χρηματοδότηση από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αγροτικούς οικισμούς στην αρχή και συνεχίστηκε το 1996 με τη δεύτερη φάση που ενέταξε και μεγάλα αστικά κέντρα μεταξύ των οποίων –ήταν το πρώτο μεγάλο αστικό κέντρο- και την πόλη των Τρικάλων. Η χρηματοδότηση ήταν η βασική αιτία καθυστερήσεως στα πρώτα χρόνια για τις μελέτες καθόσον δεν ήταν σταθερή και αδιάλειπτη. Θυμίζω τις επιπλοκές μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΥΠΕΧΩΔΕ επί Υπουργίας κ. Λαλιώτη. Μια μελέτη λοιπόν, απαιτούσε χρόνο ολοκλήρωσης διάρκειας επτά και οκτώ χρόνων. Το κόστος ανέβαινε κατακόρυφα με την καθυστέρηση. Η τεχνολογία προχώρησε ραγδαία και διευκολύνθηκε το όλο εγχείρημα, καθ’ όσον και οι τεχνικές-μελετητικές εταιρείες απέκτησαν εξοπλισμό, τεχνογνωσία και προγράμματα υψηλού επιπέδου.

Είκοσι χρόνια πέρασαν, μέχρι τώρα που μιλάμε, και το έργο που παρήχθη είναι σίγουρα κατώτερο των προσδοκιών. Υλοποιήθηκαν, αγαπητοί συνάδελφοι, τρία προγράμματα μέχρι το 1998 σε 338 Καποδιστριακούς δήμους από τους 1.030. Καλύφθηκε έκταση 8,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων που αντιστοιχούν μόλις στο 6% της έκτασης της χώρας. Καταχωρήθηκαν 5,8 εκατομμύρια δικαιώματα που αντιστοιχούν στο 17% των συνολικών δικαιωμάτων.

Το 2008, επί Κυβέρνησης Καραμανλή, προκηρύχθηκαν 22 μελέτες που θα κάλυπταν 3,1 εκ. στρέμματα αγροτικών εκτάσεων και 6,7 εκ. δικαιώματα. Δυστυχώς, αγαπητοί συνάδελφοι, μέχρι σήμερα συμβασιοποιήθηκαν μόνο οι μισές, δηλαδή οι έντεκα, εκ των οποίων 11 συμβάσεων, όπως γνωρίζετε κύριε Υπουργέ, καμία δεν παραδόθηκε.

Άρα, λοιπόν, έχουμε μείνει ακόμη σε μια πολύ μικρή, στο 17%, καταγραφή δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών. Υπάρχει, λοιπόν, τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας το οποίο πρέπει να λύσουμε. Όπως επίσης, νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι οι μελέτες αυτές οι οποίες δεν συμβασιοποιήθηκαν ακόμη μέχρι σήμερα θα πρέπει να ακυρωθούν και να επαναπροκηρυχθούν με το νέο σύστημα της έκπτωσης που θεσπίζουμε σήμερα. Διότι ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτές οι έντεκα προκηρύξεις, έντεκα μελέτες είναι στα δικαστήρια και δεν γνωρίζουμε ακόμη πότε θα ξεμπλέξουν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σημειώνω, λοιπόν, ότι ακόμη και αν όλες οι υπόλοιπες –δηλαδή όλη η Ελλάδα- μελέτες προκηρυχθούν αμέσως τώρα, τον Ιούλιο του 2013, θα χρειαστούν τουλάχιστον επτά-οκτώ χρόνια, όπως είπατε, για να ολοκληρωθεί το ελληνικό Εθνικό Κτηματολόγιο.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η βασική αιτία της απαράδεκτης καθυστέρησης ήταν μέχρι τώρα η έλλειψη πολιτικής βούλησης και όχι η έλλειψη των πόρων, αφού τώρα η εκπόνηση των μελετών είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. Σήμερα υπάρχει πολιτική βούληση για να τελειώνουμε επιτέλους με το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Υπάρχει πολιτική βούληση για να αντιμετωπίσουμε και το Δασικό Κτηματολόγιο. Η συνένωση των δύο νομικών προσώπων, του ΟΚΧΕ και της «Κτηματολόγιο ΑΕ», είναι μια σωστή κίνηση. Υπήρχαν δυσλειτουργίες και το ζήσαμε όλοι τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι επί Κυβέρνησης Καραμανλή ήταν το ίδιο πρόσωπο, ο κ. Γούλας, και στα 2 Πρόεδρος και δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα. Τώρα, όμως, οι δυσλειτουργίες είναι σημαντικές. Η ρύθμιση της λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων ανά νομό θα μειώσει τα λειτουργικά προβλήματα που παρουσιάζονταν μέχρι σήμερα στις πολεοδομίες και στα υποθηκοφυλακεία.

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτημάτων και η ηλεκτρονική απάντηση επιλύουν προβλήματα επικοινωνίας και ενημέρωσης. Επίσης, απαλλάσσεται ο πολίτης από έξοδα διορθώσεων και επιδόσεων των σχετικών εγγράφων και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που μέχρι τώρα καθυστερούσε την ολοκλήρωση των κτηματογραφήσεων. Ενισχύεται η προστασία της δημόσιας περιουσίας από χιλιάδες καταπατητές που προσπαθούν επί χρόνια να ιδιοποιηθούν δημόσιες εκτάσεις.

Η ανάπτυξη της γεωπληροφορικής θα βοηθήσει την ασφάλεια του ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, αλλά και των πολιτών οι οποίες, όπως ξέρουμε πολύ καλά, είναι αντικείμενο δικαστικής διαμάχης. Είναι σαφές ότι οι αβεβαιότητες θα μειωθούν στο ελάχιστο.

Επιταχύνεται η διαδικασία ανάθεσης, με την επιλογή του μειοδότη. Υπάρχει φυσικά και κάποιος κίνδυνος, κύριε Υπουργέ, όπως συμβαίνει και στα δημόσια έργα, να δώσει δηλαδή κάποιος μια σημαντική έκπτωση –έστω και αν δεν είναι κάτω του επιτρεπόμενου ορίου- και κάποια στιγμή στη φάση της εξέλιξης της μελέτης, στο δεύτερο-τρίτο χρόνο να εγκαταλείψει.

Παρ’ όλα αυτά, παρ’ όλους τους κινδύνους, νομίζω ότι σήμερα το ζητούμενο είναι η διαφάνεια της ανάθεσης των μελετών, που επιτυγχάνεται με την παρούσα τροπολογία και αλλαγή του νόμου και η ταχύτητα επιλογής, όπως το σημειώσατε. Άρα, λοιπόν, σήμερα θέλουμε διαφάνεια και ταχύτητα. Το επιτυγχάνουμε. Τώρα, αν θα έχουμε και κάποιες αστοχίες στην ολοκλήρωση των μελετών, νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στα δημόσια έργα.

Τέλος, πρέπει να παραδεχθούμε ότι για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται συστηματικά και ολοκληρωμένα το μεγάλο ζήτημα των δασικών χαρτών και γενικά του δασικού πλούτου της χώρας. Υπό τον έλεγχο των δασικών υπηρεσιών η «Κτηματολόγιο ΑΕ» -με το νέο όνομα- θα υλοποιήσει τους χάρτες μετά από διεθνείς διαγωνισμούς. Η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και η επίλυση του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος θα βάλει τέλος στην αδιάκοπη διαμάχη δημοσίου και ιδιοκτητών.

Θα ήθελα να πω προς την προηγούμενη ομιλήτρια, την κ. Ιγγλέση, ότι είναι άλλο θέμα το πώς καθορίζουμε το δάσος με βάση το Σύνταγμα και άλλο η καταγραφή της έκτασης, της ιδιοκτησίας, των τίτλων κ. ο. κ., που σήμερα λείπει.

Άρα, εδώ μιλάμε για την αποτύπωση και την εξακρίβωση των τίτλων ιδιοκτησίας, κάτι που μέχρι τώρα λείπει από τη χώρα μας εν έτει 2013. Επομένως, η ολοκλήρωση του δασικού Κτηματολογίου είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας και το νομοσχέδιο το αντιμετωπίζει, πιστεύω, κατά τον καλύτερο τρόπο. Εδώ είμαστε, για να δούμε εάν στο δρόμο χρειαστεί κάτι να αλλάξουμε.

Νομίζω ότι έχουμε μπροστά μας μια σημαντική μεταρρύθμιση, την οποία θα περίμενα και η Αντιπολίτευση να τη στηρίξει και να μην επικαλείται πάντα το μνημόνιο. Δυστυχώς, επειδή δεν έχουμε Κτηματολόγιο εδώ και τόσα χρόνια, είναι μια από τις αιτίες που οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο».

trikalanews.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου